Foto: Eva Whitebrook

Hjälp! Är fladdermöss vampyrer?

Fladdermöss kan äta tusentals myggor på en enda natt och de kan hitta de pyttesmå insekterna fast det är kolmörkt. Det och mycket annat får du veta i naturskildraren Martin Emtenäs nya faktabok om detat kanske lite missförstådda djur.

måndag 20 maj 2019

Få djur har samma mytologiska status som fladdermusen. De är lite hemliga, kanske är de egentligen vampyrer? Och tänk om man skulle få en fladdermus i håret! Hu!

– För mig personligen är fladdermöss fascinerande och fantastiska, säger Martin Emtenäs. De omges av en viss stämning, det är så häftigt att se dem flyga på sommarkvällarna. Det finns väldigt många sorters fladdermöss i Sverige, de är en stor del av våra däggdjur med sina 19 arter, men trots det så ser man dem så sällan.

Att fladdermusen kan ingjuta en känsla av obehag i oss människor är något som Martin Emtenäs vill råda bot på.

– Många djur som folk tycker är obehagliga är sådana som man som människa inte har någon kontroll över. Något som fladdrar förbi när det är mörkt som vi inte kan se. Men de är ganska gulliga egentligen, de ser nästan ut som små hundar. Och om man lär sig mer om dem blir de mindre läskiga.

De detaljerade och humoristiska illustrationerna i Fantastiska Fladdermöss står Sven Nordqvist för. Och även om det finns illustrationer av ett barn med en fladdermus i håret poängterar Martin Emtenäs att det är en myt att de skulle vilja sätta sig i på någons huvud.

– Fladdermöss är väldigt duktiga på att navigera och om de kan hitta pyttesmå myggor i mörker då kan den undvika människors huvuden. Jag har varit på en plats i Uganda där det flög hundratals fladdermöss i ett litet rum och ingen av dem var ens i närheten av att flyga på någon.

Martin Emtenäs, som i många år försett oss med kloka och nyfikna program om djur och natur i teve, hoppas att boken ska skapa förståelse för fladdermusen och visa hur fascinerande de kan vara.

– Jag hoppas att läsarna blir peppade på att vara uppe sent spana efter fladdermöss i sommar, säger han.

119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår