Fotograf: Thron Ullberg

Tankeväckande och engagerande om klimatfrågan

Flerfaldigt prisade Christina Wahldén är en mästare på att skriva om brännande ämnen. Hon har tidigare skrivit om våldtäkt, hederskultur och djurrättsaktivism. Hennes nya bok som belyser klimatförändringarna är inget undantag. 

torsdag 05 september 2019

Alice får följa med sin mamma som är marinbiolog till en liten ö i Stora barriärrevet. Jorden har feber och djuren som lever där drabbas hårt när havet blir för varmt. Korallerna bleks och riskerar att dö. Alice mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto fler frågor dyker upp: Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor? 

Expedition rädda revet är en bok för mellanåldern om ett brännande aktuellt och komplext ämne. Stora barriärrevet och den lilla ön Lady Elliot Island dit handlingen är förlagd är mycket utsatt av miljöpåverkan. Christina Wahldéns huvudperson ställer många frågor om hur man bäst kan engagera sig i klimatet och berättelsen uppmuntrar läsaren att själv fundera över olika möjligheter.

– Jag besökte Lady Elliot Island för två år sedan och läget där har inte blivit bättre sedan dess. Det är en fantastisk plats med ett otroligt rikt djurliv, men klimatförändringarna påverkar livet där negativt. Ändå försöker boken ge visst hopp och konkreta råd om vad vi alla kan göra för att förbättra läget, säger Christina Wahldén. 

Christina har varit fascinerad av Australien sedan 1993 då hon bodde där ett år.
– Stora barriärrevet finns på FN:s världsarvslista och syns ända från månen, berättar hon.

Expedition rädda revet recenserades i BTJ som skriver: ”I boken ställs många frågor och det ges inga färdiga svar. Därför passar boken utmärkt som utgångspunkt i undervisning och diskussioner gällande klimatfrågor, men kan även ge en stark läsupplevelse vid ungdomars enskilda läsning. En mycket engagerande roman. Helhetsbetyg: 5.” 


Tips! Till boken finns en lärarhandledning framtagen som passar för årskurs 3–6. Den kan du ladda ner här.

131 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår