Fotograf: Göran Segeholm

”Jag har lånat rätt friskt från min egen uppväxt”

Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore gjorde tillsammans de hyllade böckerna om Lilla E. Nu är de tillbaka med en ny serie om den envisa åttaåringen Astrid.

tisdag 17 september 2019

Det är inte alltid så lätt att vara yngst i en familj med fyra syskon. Mycket i Astrids liv är faktiskt ganska orättvist. Hennes syskon får göra en massa saker som hon inte får, hon blir avbruten hela tiden och tvingas gå på fritids fast hon hatar det. Men Astrid har några knep för att få sin vilja igenom. Och det är tur, för hur skulle hon annars kunna ägna sig åt sådant hon gillar, som att såsa runt hos farmor eller ha en perfekt tänkarstund?

– Astrid är åtta år och en ovanligt envis och känslig person, berättar Charlotta Lannebo. Hon fajtas mycket för att få sin vilja igenom och för att slippa det som hon inte gillar, till exempel fritids, skolans äckliga potatis och att vara hemma hos kompisar som det luktar illa hos. Mest tycker hon om att ha långa fridfulla tänkarstunder där ingen stör henne.

Charlotta Lannebo berättar att Astrid bygger väldigt mycket på henne själv och hur hon var som liten.

– Jag var nog ett ganska roligt men ibland bökigt barn och tog ofta strid för mig själv. Sen är jag också yngst av fyra syskon så jag har lånat rätt friskt från min egen uppväxt, men mycket är påhittat också. Mamman i Astrid, alltid Astrid är rätt så lik min egen mamma men också mig själv som mamma.

Sagt om boken: 
”Astrid, alltid Astrid bjuder på tankar, känslor, livsglädje och humor i skön förening! Helhetsbetyg: 5/5” BTJ

Charlotta Lannebo och Maria Nilsson Thore gjorde tillsammans de hyllade böckerna om Lilla E. Sedan dess har Charlotta Lannebo skrivit flera böcker såväl för unga vuxna som för yngre barn, bland annat de populära bilderböckerna om Olle och Bolle. 

Maria Nilsson Thore är utbildad på Konstfack och sedan 2000 är hon en av barnbokssveriges mest kända och älskade illustratörer. Hon har skapat en lång rad bilderböcker både i eget namn och tillsammans med flera olika författare. Senast illustrerade hon Ett litet djur åt Pelle, den första bilderboken någonsin om Saltkråkan. Boken är baserad på ett kapitel ur Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan, som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien med samma namn.

130 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår