Fotograf: Kajsa Göransson

”Livskraftigt, angeläget, snurrigt, tjurigt och roligt”

Berör och förstör består av 79 dikter av svenskspråkiga poeter, i urval av Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Nu hyllas boken av en samstämmig kritikerkör!

fredag 11 oktober 2019

Berör och förstör är en efterlängtad uppföljare till antologin Kärlek och uppror (En bok för alla) som gavs ut för trettio år sedan. Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har tillsammans läst in sig på egna favoriter, men också nya författarskap och bland annat sökt efter det som kan vara vägar in i ett poesiläsande. Nu hyllas de för sitt urval.

Daniel Sjölin rubricerar sin recension i Nordvästra Skånes Tidningar med orden ”livskraftigt, angeläget, snurrigt, tjurigt och roligt” och skriver att boken är ”komponerad med en suverän fältkunskap och absolut gehör.”
”Aldrig förr har jag sett dessa dikter i en så kraftfull dager, befriade från sin egen tidigare kontext”, fortsätter han och skriver vidare att ”svensk samtidspoesi sällan har framstått som så livskraftig, angelägen, snurrig, tjurig, rolig och befriad från sin egen finhet – i ett så behändigt kort format.” 

I Aftonbladet kallar Therese Eriksson boken för ”en liten skatt” och skriver att bara innehållsförteckningen gör henne oväntat rörd, ”kanske för att det är så kraftfullt att se så många av vår samtids viktigaste poeter radas upp efter varandra, namn efter namn.” Hon skriver vidare att ”Farrokhzad och Folkhammar har gjort ett digert jobb med urvalet.”

Expressens Hanna Johansson prisar även hon urvalet i boken och tillägger att Farrokhzad och Folkhammar ”briljerar” i presentationen av materialet. Hon menar att de litar på antologins unga läsare, att de tycks säga: ”detta tillhör dig, det här kan du bringa mening i på ditt eget sätt.”

Björn Kohlström menar att Berör och förstör ”håller också för vuxna läsare, och ger en förträfflig provkarta på var svensk poesi står 2019.”

”Till alla lärare, rektorer och skolbibliotekarier där ute: Köp in ”Berör och förstör” i klassuppsättning!”, uppmanar Lydia Wistisen i Dagens Nyheter.

153 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår