Vuxnare och argare mugglare

Publicerad:

2019-11-22

20 år har gått sedan den första Harry Potter-boken kom ut på svenska. Nu upptäcker en ny generation J.K. Rowlings magiska värld. Är det annorlunda att vara ett Potterhead 2019 jämfört med 1999? Vi pratade med två som vet.

Den 24 augusti 1999 kom Harry Potter och de vises sten ut på svenska, i översättning av Lena Fries-Gedin. Två år tidigare hade den getts ut i Storbritannien, till en början med en blygsam upplaga på 500 exemplar. Ingen trodde riktigt på den här boken. För egentligen var allt var fel. Boken ansågs vara för tjock för målgruppen, ha för svårt språk och definitivt vara planerad i för många delar. Men den här lilla föräldralösa pojkens liv på trolldomsskolan Hogwarts satte alla tidigare regler ur spel. Som i ett trollslag var den boken alla pratade om. När den kom ut på svenska var den redan ett fenomen som många svenska barn och föräldrar hade väntat på.

I dag har böckerna sålt i en halv miljard exemplar världen över, anses vara en av grundpelarna i young adult-litteraturen och har resulterat i åtta lika framgångsrika filmer och ett häpnadsväckande samlande på trollstavar och elevhemshalsdukar. 

För den första generationens fans, som växte upp i takt med Harry Potter (som är elva år i första boken och blir myndig i den sista), var upplägget som Potterhead ganska tydligt: Man nattköade utanför bokhandlarna inför varje nytt boksläpp, diskuterade innehållet och jublade över det överblickbara antalet prylar som fanns. 
– Numera ser det annorlunda ut, man kan närma sig Harry Potter på olika sätt, säger Gabriella Gomez, som är event-ansvarig på Science Fiction-bokhandeln. En hel del som kommer in och köper böckerna har sett filmerna först, små barn läser de illustrerade utgåvorna och vissa har börjat intressera sig för Harry Potter via de två Fantastiska vidunder-filmerna. 

Gabriella Gomez menar att det är tydligt att Rowlings magiska värld blivit mer av en familjeangelägenhet. Den första generationens fans har blivit föräldrar och kommer in med sina barn för att köpa böcker och Gryffindorhalsdukar tillsammans. Fandomen går i arv. 
Till SF-bokhandeln – som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö – vallfärdar många Potterheads just för att köpa prylar. Där finns allt från nyckelringar med minitrollstavar till hela Hogwards-kappor.
– En tydlig förändring är att mycket prylar blir allt snyggare och vuxnare, säger Gabriella Gomez. T-tröjorna är mer designade och kvaliteten är bättre. 
Om ett vanligt plagg förut kunde vara en röd tröja med ett Gryffindor-emblem kan det i dag vara en svart hoodie med texten ”Don’t let the muggles* get you down”.
– Prylarna har mognat med publiken, säger Gabriella Gomez.

Även Malin Alkestrand, Harry Potter-forskare vid Linné-universitet, påpekar att en tydlig förändring under de år som gått är att man kan närma sig berättelserna om Harry Potter på flera sätt.
– Det råder ibland osäkerhet kring vad som är originalet. Barn som har börjat med att se filmerna innan de läser kommenterar att en scen är ”fel” återgiven i boken.

Fansens utveckling har följt den tekniska utvecklingen. När de första Harry Potter-böckerna kom ut var internetuppkoppling hemma ingen självklarhet. Med tiden har många communitys på nätet vuxit sig stora och numera kan man till och med, om man har tur, interagera med J.K. Rowling på Twitter. Fansen har dock blivit allt mer kritiska till böckernas upphovsperson, säger Malin Alkestrand. 
– Det är färre diskussioner kring vilket elevhem man tillhör och mer ifrågasättande av innehåll. Eftersom Rowling har setts som förkämpe för mänskliga rättigheter så är förväntningarna på henne skyhöga – och det öppnar för besvikelser. 

Självfallet handlar det också om Rowlings egen ställning, från fattig ensamstående mamma till världens rikaste författare. Hon är inte längre en underdog.
– Lite hårdraget kan man säga att där man förut var glad så länge en ny bok kom ut vill man i dag vara med och ”äga” berättelsen om Harry Potter och tycker inte att J.K. Rowling har ensamrätt till den, säger Malin Alkestrand och fortsätter:
– Exempelvis ifrågasätter fans varför det inte finns någon beskrivning av Dumbledore som queer när Rowling i ett tal har sagt att Dumbledore är gay. 

*Mugglare är människor som saknar magiska förmågor.

Hogwarts på tre sätt:

Nya ”vuxnare” omslag
I juni släpptes hela Harry Potter-serien med nya omslag av den brittiske formgivaren Olly Moss. De tidigare omslagen av Alvaro Tapia finns kvar parallellt. 

Illustrerade utgåvor
De illustrerade utgåvorna av J.K. Rowlings magiska klassiker är fulla av fantastiska färgillustrationer av Jim Kay. Den senaste i raden är Harry Potter och Den flammande bägaren som utkom i oktober.

Harry Potter och Det fördömda barnet
Brukar betecknas som den åttonde boken i Harry Potterserien och handlar om vad som händer när Harry blir vuxen. Egentligen är den ett pjäsmanus – uppsättningen i London hade premiär i juni 2016 och spelar fortfarande för utsålda hus.

Fotnot: Artikeln publicerades i nummer 2 2019 av Tidningen Läslust som ges ut av Rabén & Sjögren och B.Wahlströms förlag. Text: Terri Herrera