”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Publicerad:

2020-03-20

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.

Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt.
Platsen är den del av Sverige som kallats för Europas sista vildmark och berättelsen om familjen Eriksson växer till en global politisk saga om mänskliga rättigheter, internationella relationer och att rädda naturen undan ekologisk kollaps. Men också om vänskap, syskonskap, att vara en familj och om förlust och saknad. Ska syskonen Eriksson någonsin få veta vad som hänt deras pappa?

Ättlingarna är först och främst en berättelse om en familj som brottas med sorgen efter en försvunnen pappa och syskonens kamp för att hitta sina egna roller och identiteter i en skrämmande och hotfull omvärld, säger Mats Söderlund. Men mitt mål var att samtidigt inspirera tonåringar och unga vuxna att engagera sig, organisera sig, ta upp kampen.

Mats Söderlund uttryckte en förhoppning om att Hotet skulle fungera som en väckarklocka när den släpptes i januari 2018. Sedan dess har mycket hänt. 

– Det har på riktigt varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten. Torkan, bränderna, översvämningarna som jag skriver om hade ännu inte inträffat, jag och de flesta klimatforskarna trodde att det skulle ta mycket längre tid. Men det har också varit slående hur mina mest optimistiska förväntningar överträffats gång på gång. Jag satte allt mitt hopp till skickliga forskare och engagerade ungdomar och nu leder de utvecklingen. När jag började skriva om klimatkrisen var det en fråga som inte stod på många politikers agenda; med Greta Thunberg och Fridays for Future har klimatet satts i rampljuset världen över.

Den första delen, Hotet, handlar om syskonens uppvaknande och inträde i det dolda folkslag de tillhör, olus, som levt dolda, parallellt med människor i flera tusen år. I den andra delen, Kampen, växer den internationella konflikten om vattentillgångarna. Syskonens mamma försöker bli vald till generalsekreterare för FN, Jenny, Wilma och David måste rädda Skellefteälven samtidigt som den rivaliserande olus-falangen med Akka och Augpaligtok i spetsen gör allt för att stoppa dem.

I den sista delen, Flykten, ställs allt på sin spets. Syskonen kämpar för sin frihet och för olus existens på jorden. De gäckande nunam, ett slags älvor, eller skogsrån, växer i antal och bistår i syskonens kamp. Går konflikten att lösa med diplomati och förhandlingar eller ska Akka få det världskrig hon önskar sig? Kanske är det dags att förinta mänskligheten, en gång för alla … Samtidigt skapar Elle och hennes kompisar en global opinion för att rädda såväl Skellefteälven som Jenny, David och Wilma.

Några pressröster: 
Hotet är nog det mest genomarbetade och ambitiösa ungdomsromanbygge jag läst på väldigt, väldigt länge.” Dagens Nyheter

”Något så osannolikt som en riktigt pulshöjande läsfest om klimatpolitik, utan moralkakor.” GP om Hotet

”Ett hypermodernt samhälle ställs mot folktro och gamla sägner i en vacker politisk saga som ger mycket att samtala om.”
Västerbottens-Kuriren om Kampen

”Sammantaget är detta en egen och lyckad kombination. Helhetsbetyg: 5"
BTJ om Kampen

Relaterat

Flykten

Om boken

Kaos råder i Skelleftehamn efter den stora översvämningen. Flera tusen har omkommit och trots att David och Wilma räddade livet på nästan hela skolan sätter regeringen in militär för att bekämpa, tillfångata och tillintetgöra olus. De vet inte vad de kämpar emot, men de vet att det är något främmande, något farligt. Utan häktningsförhandling eller rättegång spärras ungdomarna in, ingen bryr sig om barnkonventionen eller att deras mänskliga rättigheter ska respekteras. De är ju inte människor, utan något helt annat.

Samtidigt grips Gaupa i Stockholm och avsätts från posten som FN:s generalsekreterare. Upptäckten av olus får storpolitiska följder och en internationell konflikt hotar. Gaupa beskylls för att vara terrorist och medborgargarden bildas, trollen lynchas av uppretade och rädda människor. De som tidigare var grannar eller goda vänner befinner sig nu på varsin sida i en strid på liv och död.
När allt ställs på sin spets måste beslutet fattas: Är det dags att slå tillbaka och förinta mänskligheten, en gång för alla? Eller är det redan för sent?

Flykten är den storslagna, avslutande delen i Ättlingarna-trilogin. Trådarna knyts ihop och Mats Söderlund gör ingen besviken, spänningen håller i sig ända till sista sidan.

Mats Söderlund

Flykten

Relaterade artiklar

”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.