Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Knäckarbanketten blir årets julkalender i Barnradion

Författaren och dramatikern Sara Bergmark Elfgren är aktuell som manusförfattare till årets julkalender i Barnradion: Knäckarbanketten. Den är baserad på boken med samma titel som gavs ut i höstas, signerad Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Tillsammans har de djupdykt i barockens tidsepok och skapat ett hisnande äventyr för stora som små.

onsdag 20 maj 2020

Årets julkalender utspelar sig i ett hertigdöme som styrs av två tvillingbröder vars ständiga maktkamp gör att alla runtomkring dem hamnar i kläm. I centrum för berättelsen står barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt.

– Den är ett ymnighetshorn som svämmar över av udda mytologiska varelser, syskonrivalitet och vänskap, falska grevar och skvallriga markisinnor, svek och hjältemod – och mopsar, säger författaren Sara Bergmark Elfgren.

Titeln kommer från den enorma fest som hertig Ludbert bestämmer sig för att ordna – en överdådig bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter – en riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror hertig Odert har planer på att förstöra festen och snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr.

– Det som är speciellt med den här kalendern är att vi följer två huvudpersoner samtidigt på varsitt äventyr. Barocken blir grunden för en unik fantasy-värld där ett grundligt förarbete ligger bakom alla illustrationer av både människor och monster, säger Emil Maxén, författare och illustratör.

För regin står Eva Staaf, prisbelönt regissör som senast var radioaktuell med en nyinspelning av klassikern Bröderna Lejonhjärta.

– Knäckarbanketten blir en julkalender där hela ljudvärlden är barock med ett överflöd av frasande klänningar och dallrande aladåber på hertigarnas slott. Och när äventyret tar sig ut i de mörka skogarna så kommer skräcken rassla i radion, säger Eva Staaf.

För musiken står Frida Johansson från Umeå. Hon är medlem i grupperna Kraja, Säkert och Barnet och har komponerat för teaterföreställningen Bortbytingen och för tv-spelet Unravel.

Julkalendern i Barnradion har premiär 1 december 2020 i P4 och i appen Sveriges Radio Play. Läs mer på sverigesradio.se/julkalendern


Julkalendern i Barnradion: Knäckarbanketten. Illustration: Emil Maxén.

189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår