Illustration: Jonas Burman

”Förutom rymdskepp är skördare det enda fordon jag inte kört”

Genom åren har författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman berättat om Halvans äventyr med en rad olika fordon. Nu bär det av ut i skogen. Som skogsmaskinist får Halvan köra den gigantiska skördaren och vi får lära oss mer om en av Sveriges grundläggande näringar. Barnböckerna om Halvan har sålt i mer än 2 miljoner exemplar sedan mitten av 90-talet!

fredag 18 september 2020

Böckerna om Halvan är faktaspäckade med realistiska bilder och stor detaljrikedom, vilket uppskattats av både barn och vuxna. Inför arbetet med den nya bilderboken Här kommer skogsmaskinernahar duon Arne Norlin och Jonas Burlin som vanligt gjort noggranna studier och varit på studiebesök ute i skogen.

– Förutom rymdskepp är dock skördaren det enda fordon som jag inte har kört. Det var för svårt, berättar Arne Norlin. Annars har jag provat nästan allt, från grävskopa till tåg till helikopter.

I den nya boken är Halvan skogsmaskinist. Han jobbar i skogen och kör en skördare, nio meter lång, 3 meter bred och 4 meter hög på nästan 25 ton. Den har en kran längst fram på en arm som når 11 meter bort och både griper, skär och skalar av bark och grenar för att sen kapa träden i lämpliga längder som den märker upp med sprejfärg så man ser vad trädet ska bli. Vi får följa med under avverkningen och se hur arbetet går till när man avverkar skog och planterar ny, allt enligt kartan som Halvan har.

Här kommer skogsmaskinerna är en spännande och lärorik berättelse om skogen och livet som skogsarbetare i både idag och förr i tiden, när det behövdes hela trettio skogshuggare för samma jobb som en skördare utför.

Vid sidan av den nya boken kommer nu Här kommer Halvan – en figurskuren pekbok med fordon för de minsta barnen – och en extra tjock pysselsamling Halvans stora pysselbok. Här får du lösa knepiga ordflätor, prick-till-prick-uppdrag, färglägga och pyssla med fordon. Dessutom innehåller den roliga klistermärken med några av alla de fordon som går att upptäcka i böckerna.

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
85 kr Bok - Board book
Utgiven: september 2020
67 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår