Illustration: Ingrid Flygare

Följ med när Pytte firar jul för första gången!

Den lilla ponnyn Pytte är tillbaka i en stämningsfull berättelse om julen och allt vad den innebär med klappar, mat och pynt. Men framför allt om omtanke och snällhet. Ingrid Flygares böcker om Pytte och hans vänner är storfavoriter för alla små hästälskare.

torsdag 19 november 2020

Äntligen snöar det över hästgården Granbacken. Det betyder att det snart kommer bli jul! Jul? Det har shetlandsponnyn Pytte aldrig hört talas om. De andra hästarna berättar att julen handlar om paket och julmat, men framför allt om att lysa upp i vintermörkret och vara extra snälla mot varandra.

– Eftersom Pytte är en liten häst, bara fyra år, så har han först inte riktigt kläm på vad julen är, berättar Ingrid Flygare. Men när han förstår att man firar julen med glitter, ljus och snällhet blir han mycket förväntansfull. Julljusen tänds nere i byn, men på hans gård Granbacken verkar inte julen komma? Inga ljus, inget glitter. Pytte bestämmer att måste ta saker i egna hovar! Och han får hjälp från oväntat håll.

I boken hjälper gårdstomten Pytte och hans vänner, tror du på tomten?

– Jag tror absolut på tomten. Men allra mest på gårdstomten, den spännande vresiga hjälpredan på gårdarna som har funnits i vår folktro sen mycket långt tillbaka. Jag ställer alltid ut en skål gröt som tack för allt han gör som vi inte ser. Det har jag lärt mig från min mamma, säger Ingrid.

Vad är det viktigaste med julen för dig?

– Att man tänker på hur bra man har det med sin familj och sina vänner. Mitt i smällkalla vintern får man ha ledigt, sitta inne och äta gott, vara tillsammans och vara tacksam för året som gick. Julen har funnits hos oss nordbor som lång tradition, man firade när arbetsåret var slut och vintersolståndet markerade ett nytt år. Då blickade man både bakåt mot förfäderna som skapade gården och framåt genom att man önskade sig och andra ett nytt gott år med välstånd. Jag tror alla ska försöka att anamma att ha mindre julstress och istället tänka på att vara tillsammans. Och läsa bilderböcker ihop! avslutar Ingrid.

Nu blir det jul, Pytte! är den sjätte boken om Pytte och hans vänner på gården Granbacken. 

”Det är fyndigt, roligt och skapar spänning. Det slutar med en lyckad jul med allt som hör julen till. Ingrid Flygare har skapat en söt liten berättelse för de minsta.” BTJ

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår