Fotograf: Thron Ullberg

Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och det är livsfarligt att vara jude. Efter mer än sextio år berättas nu hennes historia. Christina Wahldéns nya barnbok Mitt käraste gyllene barn tar oss från Polen till Sverige och sedan vidare till USA. 

torsdag 14 januari 2021

En dag återförenas hon med sin mamma, men lyckan varar inte länge. Mamman förs bort, och Kaja transporteras ensam till olika läger, där en fasansfull tid väntar.

Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945. Hon räddas från Bergen-Belsen som tioåring. Därefter kommer hon till Sverige där hon får vård och tillfrisknar. Hon vistas först i Fiskeboda i Södermanland, sedan i Bergsjö i Hälsingland, Stockholm och slutligen Saltsjöbaden. Kaja vet att hennes morfar bor i New York och hon får veta att mamman också har överlevt kriget. Kaja och hennes mamma reser tillsammans från Göteborg med det första passagerarfartyget som avgår till USA efter kriget.

Under lång tid pratar hon inte om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse. Kaja Finkler fick ingen egen familj, men blev med tiden professor i antropologi i USA. Hon vill att hennes erfarenheter av kriget ska bevaras och vill skicka följande hälsning till dagens barn:

– Det är viktigt att unga människor aldrig står tysta bredvid när de ser ondska. Därför är det viktigt för mig att berätta om hur det var. Man får aldrig stå bredvid och acceptera ondska. Man måste säga: ”Detta är fel!”

Kaja Finkler och Christina Wahldén fick kontakt med varandra via gemensamma bekanta i Israel. 2018 träffades de båda i Kajas hem i USA.

– Kaja berättade öppet om sina svåra erfarenheter och vi skrattade och grät tillsammans. Under arbetet med boken har vi sedan haft tät kontakt med varandra via mejl, säger Christina Wahldén.

Resultatet av mötet är boken Mitt käraste gyllene barn. Titeln är ett citat ur ett brev från Kajas mamma Golda till sin dotter. Boken är den första svenska kapitelboken om Förintelsen som riktar sig till mellanstadiebarn mellan 9 och 12 år. Den kan givetvis även läsas av äldre.

Boken ges ut inför den 27 januari 2021, Minnesdagen för Förintelsens offer. Det är också Kajas mamma Goldas födelsedag.

Mitt käraste gyllene barn utgör tillsammans med Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet en fristående del i en trilogi om andra världskriget i Sverige, Europa och USA, skriven främst för barn mellan 9 och 12 år.

Tulpanpojken nominerades till Nils Holgerssonplaketten 2018 och vann Barnens Romanpris i Karlstad samma år. Samtidigt med den nya boken utkommer Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet i en dubbelpocket.


LÄRARHANDLEDNING! Till boken Mitt käraste gyllene barn finns en lärarhandledning som går att ladda ner HÄR. Den rekommenderas för åk 3-8. 

I boken ingår flera brev till och från Kaja Finkler när hon befann sig i Sverige 1945–1946. Ytterligare 18 tidigare opublicerade brev finns att ladda ner HÄR

129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2021
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår