Illustratör: Hanna Albrektson

Den perfekta godnattsagan för små djurälskare

Går hundarna ut med hundarna? Men vad gör då katterna? Ester Roxberg och Hanna Albreksons knasigt sövande Vad gör alla djur på kvällen? är den perfekta godnattsagan.

onsdag 31 mars 2021

Vad är det som plaskar innanför dörren? Vi öppnar och tittar in. Aha! Det är bara grodorna som tar ett skumbad innan läggning. Men vad är det som låter innanför nästa dörr? Titta! Det är hararna som tittar på film för stora barn. Varför gurglar det inne hos ekorren? Är det tandborstning på gång?

I Vad gör alla djur på kvällen? får du tjuvkika in hos djuren och se vad de har för sig precis innan läggdags. Kanske gör de samma saker som du, eller något helt annat?

Den uppmärksammade författaren Ester Roxberg och illustratören Hanna Albrektson har skapat en både knasig och mysig småbarnsbok kring två evigt populära ämnen: djur och god natt! Vad gör alla djur på kvällen? är en bok att läsa tillsammans – om och om igen.

Idén till boken uppstod när Ester Roxberg var ute och tog en kvällspromenad med sina barn.

– En ekorre sprang över vägen och min femåring sa, ”Undrar vad den ska göra ikväll.”

Tvååringen svarade blixtsnabbt: ”Hoppa studsmatta.” Jag tyckte bilden av ekorren som hoppade studsmatta var så himla fin, och det är något lite magiskt med kvällarna – alla som är hemma i sina små krypin och gör vad de känner för. Det ville jag skriva en godnattsaga om.

I Vad gör alla djur på kvällen? gör de flesta djuren lite ”arketyp-typiska” saker, som att snigeln aldrig blir klar med städningen och att katterna slappar. I arbetet var det viktigt att få till en blandning, säger Ester Roxberg.

– Alla djur gör inte samma saker och de bor inte heller lika fint eller ordnat. Precis som det är för oss människor. Det var skillnaderna och kontrasterna vi ville gestalta med det arketyp-typiska, men också en lite kul lek med de realistiska föreställningarna vi har om djuren och det icke-realistiska i att de gör mänskliga saker, som att en mask vrider och vänder sig i sängen.

Hanna Albrektson har tidigare illustrerat en rad böcker för de yngsta, men i denna bok använder hon sig av fler färger och mer detaljer än vanligt.

– Det är både roligt och svårt. Det svåra låg i att jag fortfarande ville att bilderna ska ha ett direkt och självklart uttryck. Jag ville att läsaren skulle få en inblick i djurens hem, nästan alla från samma vinkel för på så sätt skapa en röd tråd, säger hon.

124 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår