Cirkeln firar 10 år!
Publicerad:
2021-04-06Idag är det tio år sedan den första boken i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren gavs ut. Boken hyllades av kritikerna, älskades av läsarna, filmatiserades – och blev en världssuccé!
Cirkeln utspelar sig i den fiktiva staden Engelsfors där De utvalda, en grupp gymnasieelever med magiska krafter, utkämpar en strid för att stoppa världens undergång – och för att klara sig genom tonåren. En berättelse om verklighet och magi, om ensamhet och gemenskap, om att vara ung och om att rädda världen.
Cirkeln ägde på recensionsdagen DN Kultur:s omslag med rubriken ”Perfekt cirkel” och fick stående ovationer av Jonas Thente som blev ”fullständigt fucking knockad” av boken. Vidare skrev han: "Jag har hittills aldrig läst någon ”vuxenroman” som så initierat och empatiskt förevisar den svenska tonåringens anatomi och praktik. /.../ Jag är full av beundran inför detta skickliga, passionerade och engagerande hantverk. Som man säger i dylika sammanhang: det här kommer att bli stort."
Jonas Thente fick rätt. Hyllningarna fortsatte, läsarna blev allt fler, och boken gick som första ungdomsbok någonsin in på DN:s kritikerlista. Samma år nominerades Cirkeln till Augustpriset med motiveringen: "Över det nedmonterade brukssamhällets helvetesgap för tonårshäxorna en motvillig kamp mot ondskan. Med hatkärlek till bysamhället, lojalitet med huvudpersonerna och stor lust för genren skapar författarna en egen mytologi ur ett myller av referenser."
Den andra boken i trilogin, Eld, utkom 2012 och året därpå släpptes Nyckeln, den tredje och sista delen. Sara och Mats skapade samma år även seriealbumet Berättelser från Engelsfors i samarbete med tecknarna Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.
Sammanlagt har böckerna sålt i över 700 000 exemplar världen över!
Vad tänker författarna, Marie Augustsson (f.d. förläggare på Rabén & Sjögren) och Ylva Blomqvist, förläggare på Rabén & Sjögren om succén så här ett decennium senare?
Mats: Det känns som om jag fortfarande håller på att smälta allt fantastiskt som hänt under de här tio åren. Jag har De utvalda i Engelsfors, och Sara, och Rabén & Sjögren att tacka för så mycket. Cirkeln öppnade så många dörrar, och har gjort att jag kan leva på mitt författarskap. Och det bästa är att allt började som ett sant kärleksprojekt. Det fanns inget uträknat i det här, för vem hade kunnat ana att en historia om ett gäng tonårshäxor i Bergslagen skulle bli en sån succé? Jag och Sara skrev helt enkelt böckerna vi själva ville läsa. Och vi älskade den här världen, varje steg på vägen.
Sara: Cirkeln var en enorm vändpunkt i mitt liv, och jag häpnar fortfarande över allt som hände. Det var svårt att ta in medan det pågick, men grundkänslan var hela tiden att vi hade privilegiet att vara med om något väldigt speciellt. Jag känner en enorm tacksamhet gentemot Mats och alla vi arbetade med, och inte minst läsarna som tog emot våra häxor med öppna armar och hörde av sig till oss på olika sätt. Det har varit en ynnest att möta alla dessa människor, unga och äldre. Många av dem har vi sett växa upp. Och att böckerna fortfarande hittar nya läsare - det är magiskt.
Marie: Cirkeln blev ett slags pånyttfödelse för svensk fantastik eller urban landsbygdsfantasy för unga. Vi kände på oss att det skulle kunna bli stort, men inte hur stort. Jag minns hur jag den sommaren såg människor läsa Cirkeln överallt, på tunnelbanan och på stranden, män, kvinnor, flickor, pojkar i olika åldrar satt klistrade vid en berättelse om hur sex tonårstjejer samarbetar för att rädda världen. Det var så fint.
Ylva: Engelsforstrilogin är en milstolpe i svensk YA-utgivning av många skäl. Man kan helt utan att överdriva säga att Cirkeln slog ner som en bomb när den kom, trilogin knockade såväl läsare som kritiker. Jag upplever också att många författare som debuterat i genren på senare tid nämner dessa böcker som en viktig inspirationskälla till att de själva blev författare.
Cirkeln blir film
Cirkeln filmatiserades av RMV Film, ägt av Benny och Ludvig Andersson. Regi: Levan Akin. Manus: Sara Bergmark Elfgren och Levan Akin. Filmen hade premiär på Berlins filmfestival i februari 2015 och rosades av kritikerna.
Bokrättigheter
Engelsforstrilogin har varit en stor säljframgång såväl i Sverige som utomlands. Cirkeln har publicerats i 30 länder. Så sent som i fjol lades Azerbaijan till på listan, berättar Lena Stjernström på Grand Agency.
Azerbaijan: Alatoran, Belgium: A.W. Bruna, Brazil: Intrinseca, The Czech Republic: Fortuna Libri, Denmark: Gyldendal, Estonia: Varrak, The Faroe Islands: Bókadeildin Føroya Læraraferlags, Finland: Basam Books, France: Fleuve Editions, Germany: Cecilie Dressler Verlag, Hungary: Geopen, Iceland: Bjartur, Israel: Sela Publisher, Italy: Salani, Japan: East Press, Korea: Max Education, Latvia: Zvaigzne ABC Publishers, Lithuania: Nieko Rimto, Mexico: Oceano, The Netherlands: A.W. Bruna, Norway: Gyldendal, Poland: Czarna Owca, Russia: AST, Slovakia: Fortuna Libri, Spain: Maeva, Sweden: Rabén & Sjögren, Thailand: Punica Publishing, Turkey: Yakamoz, UK: Random House, USA: The Overlook Press.
Recensioner i urval
Sagt om Cirkeln:
”Den här boken kommer att bli kult – och det med rätta.” Sunday Telegraph
”Det handlar om gruppdynamik, om identitet och om att förstå sin plats i världen. Det handlar, som alla bra böcker, om hur man hanterar det besvärliga projektet att bli människa tillsammans med andra människor.”
Ur John Ajvide Lindqvists presentation på Augustgalan 2011.
Sagt om Eld:
”I Eld fortsätter de binda bländande magi och grå vardag, triumf och tragedi, i en alkemisk formel som skapar guld av högsta karat. Citera mig gärna.”
Jonas Thente, Aftonbladet
”Jag har skrattat högt och blivit rörd till tårar. Jag har hållit andan av spänning, ropat rakt ut i luften: ’Fy fan vad bra!’ Jag kan inte minnas att det någonsin hänt förut.” Fabian Kastner, Svenska Dagbladet
Sagt om Nyckeln:
"Jag slår ihop pärmarna underhållen, nöjd och med ett starkt magiskt försvar mot samtidens cynism." Elise Karlsson, Svenska Dagbladet
”Jag vet inte om jag tidigare läst något såhär bra om tonårsångest. Eller om tonårslivet över huvud taget. Igenkänningen är på pricken, oavsett om det handlar om att känna sig värdelös, vansinnesförälskad eller bara vardagssur." Maria G Francke, Sydsvenskan
Relaterat
Relaterade artiklar