Sassa Buregren

Foto av:

Malin Arnesson

Jag skriver och ritar om demokrati och jämställdhet, ämnen som länge bara varit för vuxna. Av nån sorts missriktad omsorg om en lycklig barndom, har vi undanhållit barnen information om deras rättigheter (härskarteknik nr 3). Det tycker jag vi ska sluta med.

När jag gör böcker brukar jag tänka på hur det var när jag var barn och slog upp en bok. Det var bara bilderna som intresserade mig. En bok utan bilder var helt meningslös, det tyckte jag länge. Hittade jag nåt i bilderna som gjorde mig nyfiken så började jag leta i texten, läsa lite här och där och kanske ta mig igenom hela stycken. Jag gör ofta så fortfarande. Bilderna kommer först.

Så är det när jag gör böcker också. Jag ritar bilderna först, i alla fall skisserna. Det ska vara bilder på alla sidor, alltid. Sen skriver jag texten, helst i korta små stycken. Fast det går ju inte alltid. I texten ska man hitta fakta som man kan ha nytta av… som kan få en att läsa vidare… bli nyfiken… och ta reda på mer… och prova sig fram… och kanske gå ut och förbättra världen lite…

PS. Nu för tiden kan jag läsa böcker utan bilder också. I alla fall om omslaget är snyggt.

Lite fakta: Jag är uppvuxen i Hässleholm, utbildad till konstnär i Göteborg, bosatt i Bua (Hallands näst största fiskeläge). Jag har tre barn, två randiga katter och en man.

Sassa Buregren

Sassa Buregren är konstnär och författare. Hösten 2002 tilldelades Sassa Carl von Linné-plaketten av Svensk Biblioteksförening. Priset är på 50 000 kronor och så här motiverade juryn priset:
"Demokratihandboken präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sina läsare. Den undersökande uppläggningen och det engagerande sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential. FN:s konvention om Barnens rättigheter inleder och avslutar boken. Omsluten av denna börjar flickan Jorinda utforska var beslut på olika nivåer fattas och vart hon kan vända sig för aatt göra sin röst hörd och därmed utnyttja sina mänskliga rättigheter. Mot slutet av boken presenteras några av hennes medmänniskor, som tidigare - ibland med livet som insats - kämpat för allas lika värde. Möjligen kan någon överraskas av att majoriteten av dem är kvinnor och barn?"

Läs mer på författarens hemsida här

Relaterat

Lilla feministboken

Om boken

En nödvändig bok som ställer många viktiga frågor, lättfattligt berättar bitar ur feminismens historia och ger en rad handfasta tips på hur man själv kan påverka sin situation. Ingjuter en välbehövlig dos självförtroende i unga tjejer. När Ebba äter frukost får hon plötsligt syn på en bild i tidningen. Det är åtta gubbar i kostym. Världens mäktigaste står det. Är det de som bestämmer i världen? Varför är det inga kvinnor med på bilden?
Det här verkar så konstigt att Ebba sätter igång en utredning. Vill inte kvinnor bestämma? Får inte kvinnor bestämma? Har det alltid varit så?

På vägen får hon lära sig hur kvinnor hade det på mormors mormors tid, vad hennes egen mamma gjorde för att uppfostra henne så jämlikt som möjligt, vilka kvinnliga ledare det egentligen finns och har funnits i världen, men också en rad handfasta tips på hur hon kan få sin egen stämma hörd i olika sammanhang. Sassa Buregren skriver lättfattligt och pedagogiskt om ett viktigt ämne. Boken är rikt illustrerad, både med Sassas svartvita teckningar och foton. "Om flera följer tipsen i boken kan vi se fram emot en spännande höst - våra folkvalda och andra makthavare lär inte få en lugn stund."
Hallands Nyheter om Demokratihandboken Sassa Buregren är bildpedagog, konstnär, författare och lärare i Lilla Varbergsakademin. År 2002 tilldelades hon Carl von Linné-plaketten för Demokratihandboken.

Sassa Buregren

Lilla feministboken