Eva Eriksson

Foto av:

Cato Lein

Eva Eriksson är född i Halmstad 1949. Hon har sin ateljé och bostad i Älta utanför Stockholm. Eva utbildade sig först vid textillinjen på Konstfack och sedan vid Konstfacks teckningslärarlinje. Hon debuterade som barnboksillustratör 1977 med Blåsjöbarna i Vilda Västern med text av Björn Nordström och Jonas Sima, och är idag en av Sveriges mest älskade illustratörer med en lång rad klassiker i bagaget.

Hennes samarbete med Barbro Lindgren har varit tätt med bl.a. Max-böckerna, Vilda Bebin, Sagan om den lilla farbrorn, böckerna om hunden Rosa. Men Eva har t.ex. också illustrerat många böcker av Viveca Lärn, Ulf Nilsson och Rose Lagercrantz. Dessutom har hon ju skapat en rad egna böcker om Gustav och Bella, om Malla och många fler.

Eva Eriksson kan verkligen berätta i bild och hon gör det ofta med humorns hjälp! Bland alla de priser och utmärkelser hon erhållit kan nämnas Expressens Heffaklump 1981, Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1986, Astrid Lindgren-priset 2001 och Ottilia Adelborgpriset 2006.

Priser och stipendier:

Litteraturfrämjandets stipendium, 1980
Elsa Beskow-plaketten (Mamman och den vilda bebin, text Barbro Lindgren), 1981
Guldplaketten i Bratislava, 1981
Expressens Heffaklump (Mamman och den vilda bebin, text Barbro Lindgren), 1981
Rabén & Sjögrens tecknarstipendium, 1986
Wettergrens Barnbokollon, 1986
Konstnärligt stipendium från Albert Bonniers hundraårsminne, 1990
Kulturstipendium från Grafiska fackförbundet, 1990
Augustnominerad för Andrejs längtan (text: Barbro Lindgren) 1997
BMF-plaketten "Din bok - vårt val" för Malla handlar, 1999
Astrid Lindgren-priset, 2001
Ottilia Adelborg-priset, 2006

Relaterat

Här är det lilla huset

Om boken

Här är det lilla huset.
Vem är det som kommer ut genom den lilla dörren?
Det är gubben. Och gumman. Och alla djuren!
Häj häj! Vov! Kuckeliku!
En älskad småbarnsfavorit, nu i tålig kartong!Det finns inga som kan fånga den lilla läsarens intresse som Barbro Lindgren och Eva Eriksson. ”Här är det lilla huset” är humor på precis rätt nivå för alla från ca 2 år och uppåt. Finurligt, mysigt och kul för alla som älskar Max-böckerna.

Barbro Lindgren, Eva Eriksson

Här är det lilla huset

Vems lilla mössa flyger

Om boken

I Barnhans land finns många egensinniga figurer, precis som i livet. Vems lilla mössa flyger, Korken flyger och Vad lever man för fick recensenterna att lyriskt tala om en modern Nalle Puh, "allåldersböcker som måste uppskattas av alla underfundiga, såväl barn som vuxna." Samtliga böcker om Barnhans land ges nu ut på nytt i ny fin utgåva. Eva Erikssons ljuvliga bilder gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.

I Vems lilla mössa flyger ägnar sig den hemliga farbrorföreningen VLMF åt så allvarsamma frågor som livets mening. Hunden Röden tycker att det viktigaste är att äta ben medan Farbrornallen anser att olyckor och sjukdomar är livets verkliga glädjeämnen. En ömsint, rolig, vemodig och ovanlig berättelse.

I Korken flyger väntar Barnhans och hans vänner med spänning på att Korken ska komma. Under tiden ägnar sig Farbrornallen åt släktforskning, Bisamråttan skriver på en dikt och Barnhans hittar en Pricknalle som blir allas kelgris. Och alla undrar de på vilket sätt Korken ska dyka upp. Flygande, flytande eller hoppande?

I Vad lever man för dör elefanten Ellen och Farbrornallen har svårt att dölja sin förtjusning. Begravningar är nämligen det bästa han vet. Bisamråttan blir också glad. Ryska begravningar brukar vara festliga tillställningar med kosacker och balalajkamusik. Nu får Barnhans och hans vänner mycket att stå i. Spade, blommor, krans, vilka som ska bjudas allt måste ordnas på bästa sätt. Sista delen i den hjärtevärmande berättelsen om vännerna i föreningen VLMF.

Barbro Lindgren, Eva Eriksson

Vems lilla mössa flyger

Jul i Stora Skogen

Om boken

Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.

TOMTEN TILL S står det på en skylt som kommer med vindarna. Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Nu landar den hos kaninerna och läskunniga kråkor tyder den. Tomten ska komma, säger de, TILL S, det måste vara Stora Skogen. Kråkorna vet också att tomten kommer till jul. Vad jul är vet ekorrarna, som berättar att det är när man hänger vackra saker i träden, äter, dansar och sjunger.

Hos Vrese händer det märkvärdiga ting. Han ser en stjärna på himlen, större än alla andra. Den kommer närmare, förvandlas till en kvinna med ljus i håret och en kaffebricka! Hon säger: Du ska få ett barn. Nej förresten två! En idiotisk dröm tänker Vrese, och glömmer bort den.

I Stora Skogen väntar man på tomten! Kaninerna övar på hälsningsfraser och planerar maten till julbordet och alla funderar på hur man ska klappa, för det är tydligt att man ger julklappar. Skogens fåglar klär granarna med vildäpplen, glasbitar och fjädrar i alla färger. Men kaninbarnen Nina och Kain orkar inte vänta, de ger sig ut i vinternatten för att leta upp tomten och hamnar i en snöstorm. Ödet för dem till Vreses gård och plötsligt ser han två genomfrusna barn komma in genom grinden.

Detta är en alldeles, alldeles underbar julsaga i 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Ulf Stark har förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla måste ta till sitt hjärta. Almapris-nominerade Eva Eriksson har skapat ett hundratal ljuvligt fina färgbilder av världsklass. Boken är ett av Ulf Starks och Eva Erikssons mest glädjebringande och stämningsfulla verk.

Ulf Stark, Eva Eriksson

Jul i Stora Skogen

Relaterade artiklar

Gnistrande julmagi med Astrid Lindgren

Äntligen finns alla Astrids mest älskade julberättelser i en vacker samlingsvolym! Kom i stämning med Pippi, Madicken, Emil och alla de andra favoritfigurerna. Boken är lite av en smällkaramell med klassiska färgillustrationer av bland andra Ilon Wikland, Björn Berg, Ingrid Vang Nyman och Eva Eriksson.