Ulf Palmenfelt

Media

Pressbilder
När jag växte upp i Visby på 1950-talet var jag minst i klassen och hade glasögon. Jag kom alltid sist när det var kapplöpning och jag blev aldrig vald när klassen skulle spela fotboll. I slagsmål fick jag inte ens vara med. Det enda jag kunde var att berätta historier. Jag kunde de klurigaste gåtorna, de läskigaste spökhistorierna och de fräckaste vitsarna.

Så har det fortsatt. Jag läste etnologi vid universitetet och har ägnat mycket tid åt att studera hur folk berättar historier. Under många år reste jag Sverige runt och berättade sagor och sägner för skolbarn. Då passade jag på att samla in barns spökhistorier, Bellmanvitsar, gåtor, rim och ramsor. Det blev också en hel del kedjebrev, festliga fotostatkopior och all möjlig folklore som sprids över Internet.
De flesta av dessa olika former av berättande har jag skrivit om i böcker eller artiklar. Sedan några år arbetar jag som lärare i etnologi vid Högskolan på Gotland och försöker visa för studenterna hur spännande det är att undersöka berättelser och berättande.

Ulf Palmenfelt
Visby

Relaterat

Bellman får ett fax

Om boken

Nya barn, nya Bellmanhistorier. Här samsas en rad nya Bellmanhistorier med gamla godingar. Hopsamlade av etnologiprofessorn Ulf Palmenfelt och genialt illustrerade av Johan Unenge.

Ulf Palmenfelt, Johan Unenge

Bellman får ett fax

Den mystiske pissaren och andra historier från skolans värld

Om boken

Garv garanteras! Moas fröken är sjuk så klassen har en vikarie. Moa får frågan hur det går i skolan. ? Det går bra. Vi har redan slitit ut en fröken. Eleverna skulle öva sig på att använda ovanliga ord på rätt sätt. Ove skulle skriva en mening med ordet ?förmodligen?. Han skrev: Igår såg jag hur pianoläraren och min syster drog ner byxorna på varandra. Förmodligen skulle de skita i pianot. I nio år är svenska barn tvingade att tillbringa en stor del av sin vakna tid i skolan. Då är det nog inte jättekul varje dag, och det är inte konstigt att eleverna försöker pigga upp sig genom att försöka se det komiska i tillvaron. Så gör alla människor som tvingas in i obehagliga situationer ? interner, soldater, människor i diktaturstater ? alla tar de humorn till hjälp för att uthärda vardagen. Det är alltid den svagares parti mot den starkare. Och barnen vet mer än de vuxna anar, särskilt om sånt som handlar om sex. Det är ingen slump att så många skolvitsar utspelar sig i biologisalen. Det har alltid skämtats vilt bland skolbarnen, men att de hade så här kul kunde ingen ana! Detta är en sanslöst rolig samling av skolvitsar som vandrar runt på skolgårdarna, ihopsamlade av folklivsforskaren Ulf Palmenfelt och matchade av Helena Willis karakteristiska och humoristiska illustrationer. PS. Boken är indelad i klasser precis som skolan. Det är strängeligen förbjudet för skolelever att läsa de vitsar som hör till en högre klass än den man själv går i! Ulf Palmenfelt har också givit ut bl a Gröna Handen och Häxdopet.

Ulf Palmenfelt, Helena Willis

Den mystiske pissaren och andra historier från skolans värld