Mårten Sandén

Foto av:

Magnus Liam Karlsson

Mårten Sandén är född 1962 och bosatt i Stockholm. Han är författare och låtskrivare på heltid, men har psykologexamen och en fil kand i samhällsvetenskapliga ämnen. Familjen består av hustru och fyra barn.

Mårten Sandén är ledamot av Svenska Deckarakademin och Svenska barnboksakademien och sitter i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award. Han fick Lunds kommuns Kulturpris 2009, Spårhunden för Fantomerna 2012 och 2015 tilldelades han Astrid Lindgren-priset med motiveringen: "För ett omfattande, rikt och betydelsefullt författarskap inom såväl magisk realism och spänning som vardagsnära utsatthet, väl förankrat hos unga läsare i alla åldrar."

Relaterat

Dockspelaren

Om boken

"Han kommer!" viskade mamma. "Han vill ha barnet! Han vill ta det ifrån mig!"

När Merimées pappa åker fast för stöld förlorar familjen allt de äger och tvingas lämna sitt hem. Merimée, hennes syster och gravida mamma tar sin tillflykt till ett gammalt hotell som ägs av en avlägsen släkting. Men snart växer obehagskänslorna. Vad är det egentligen för ett underligt ställe de har kommit till? De andra gästerna på hotellet beter sig märkligt och verkar egendomligt intresserade av dem. Men inte alla, en gäst verkar tvärtom vilja att de ska bege sig därifrån, så fort det bara går ...

En krypande rysare med Hitchcock-känsla av flerfaldigt prisbelönade Mårten Sandén.

Mårten Sandén

Dockspelaren

Älvsommar

Om boken

Stellas dröm har gått i uppfyllelse hon har fått en familj! Men en dag börjar något oväntat hända Stellas vänner, skorstensbarnen. De modiga och påhittiga skorstensbarnen lever sina liv på hustaken, helt utan rädsla för höjder. Så när Stellas vän Topsy plötsligt drabbas av höjdskräck är det tydligt att något är väldigt fel. Under några skimrande sommarveckor dras Stella in i ett magiskt äventyr med beskyddande lyktféer, bittra fejder och väl gömda familjehemligheter.

En stämningsfull och spännande högläsningsbok i klassisk sagotradition av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med stora känslor och oemotståndliga cliffhangers som kommer att älskas av både stora och små läsare. Och få den mest inbitne tvivlare att tro på älvor ...

Sagt om Skorstensjul:

Det är en så vacker bok att jag inte kan sluta läsa ... Mårten Sandén prickar exakt in sagotonen i sin text, den ton som ytterst få barnboksförfattare hittar fram till och som kan förena en outhärdlig verklighet med en skimrande saga.
Dagens Nyheter

En finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. De ljuvligt vackra illustrationerna är lätta att fantisera sig bort i.
Arbetarbladet

... en helt förtjusande, stämningsfull och allvarsam berättelse i saftigt, stort format, indelad i 24 kapitel med en liten cliffhanger i varje. Så smart! Och så underbara bilder.
Göteborgsposten

Mårten Sandén, Lina Bodén

Älvsommar

Labyrinten

Om boken

Ett gåtfullt slott, en irrande labyrint, en filminspelning med ett team som kryllar av skummisar ... Den tolfte Petrinideckaren är en riktigt klassisk whodunit med ett antal misstänkta och villospår.

Det är terminsstart, dags att börja sjuan och egentligen skulle Peter och Lucy vara i skolan. Men i stället befinner de sig på slottet Mörkafors. Slottet och dess omnejd ska utgöra kulisser för inspelningen av storfilmen "Skuggorna i labyrinten". En film som Lucy har fått huvudrollen i och Peter en biroll.

Höstmolnen kastar oroande skuggor över den stora labyrinten som anlagts för inspelningen. Något är inte som det ska ...Vem är det som skickar hotbrev till den store Hollywoodkändisen John Carling. Och varför? Inte lätt att veta när så många i det stora filmteamet uppträder mystiskt, inte minst den hotade skådisen själv.

Likt labyrintens irrgångar som är lätta att gå vilse i är ledtrådarna många och förvirrande. Peter får göra det mesta spaningsarbetet själv den här gången eftersom Lucy har fullt upp med sin roll och Petra är hemma i Lund. Tur att moster Lili också finns på plats. Hon visar sig vara värsta miss Marple!

Deckarserien om tvillingarna Petrini är etablerade slukarfavoriter. Alltid med klurig intrig, vältecknade karaktärer och spektakulär upplösning! Mårten Sandén förvaltar kärleksfullt arvet från klassiker som Fem-böckerna och Kalle Blomkvist, samtidigt som han tillför egna litterära kvaliteter.

Mårten Sandén

Labyrinten

Någons hjälte

Om boken

Superhjältar - finns de? Hela staden ställer sig frågan. I går kväll räddades en kvinna undan ett våldtäktsförsök av en okänd man med mask och mantel. Vem är han? Alla undrar, men ingen vet. Ingen utom Viktor.

Viktor Stenmark är totalt obetydlig. Han är helt säker på att de flesta i skolan inte ens vet vad han heter. Eller ens att han finns. I hemlighet drömmer han om att våga stå på scen och trolla inför publik, men i verkligheten vågar han inte ens anmäla sig till skolans kabaré. Det är klart att inte han kan stå på samma scen som Lina Davidsson, snyggast i världen! Viktor kan föreställa sig gapskratten som skulle dåna i aulan. Hans liv skulle vara över innan han ens hade närmat sig scenen.

Vad Viktor inte vet är att en rad ganska pinsamma händelser snart kommer att leda till att han inte känner sig så obetydlig längre. Tidningarna kommer att skriva om att det kommit en superhjälte till stan. Nyheterna kommer att vilja filma. Varenda människa kommer att viska och prata om den maskerade mannen som sägs vara en blandning mellan Batman, Stålmannen och Fantomen, och som räddar människor i nöd. Bara Viktor kommer att veta sanningen bakom ryktena. Eller nej, förresten! Kanske anar också Lina hur det egentligen ligger till?

Mårten Sandéns humoristiska bladvändare för mellanstadieåldern är fylld av pinsamma situationer att fnissa till, missförstånd som växer till enorma proportioner och starka känslor. Viktors längtan efter att vara någon som räknas, och rädsla för att inte kunna leva upp till förväntningarna när han väl blir det är lätt att känna igen sig i. Vem vill inte vara någons hjälte, åtminstone för en stund?

Mårten Sandén

Någons hjälte

De dödas imperium

Om boken

Hon har färdats genom folksagor, handskats med kriminella nätverk, haft närkontakt med sataniska systrar och löst 200-åriga förbannelser. Nu är hon 18 år och har gjort militärtjänst som kustjägare. Hon är redo för sin sista strid.

De luftskepp som syntes på himlen redan i Det viskande barnet står nu över Grimeton, en nedlagd långvågssändare i Halland. När de undersöker radiostationen blir Jannike, Magnus och Reuter angripna av något som definitivt inte är mänskligt.
Jannike skickas till London och MI0, den paranormala delen av brittiska MI5. Där presenteras hon för den unge agenten Geoffrey Wilmot som ska bli hennes partner. Geoffrey faller för Jannike, men hon är inte förtjust: "Han är för helvete vampyr!" är det första hon säger.

Geoffreys vampyrism är dock ärftlig, vilket innebär att eventuella offer visserligen blir vampyrer och odödliga, men att Geoffrey själv dör efter bettet. Han bär sitt öde med motvillig värdighet.
Tillsammans spårar Jannike och Geoffrey luftskeppen till den hemlighetsfulle Lord Horlock; en industriman som har blivit förmögen på att tillverka klockor och radiomottagare. På The Paragon Hotel där Horlock bor är bara bröllopssviten ledig, och för att få den måste man uppvisa vigselbevis. Motvilligt går Jannike med på att gifta sig med Geoffrey.

I jakten på Lord Horlocks dödlige hejduk Muddy Boots finner det nu äkta paret en passage från The Paragon in i en annan tidsdimension. Denna parallellvärld är Lord Horlocks imperium, och i bortglömda tunnelsystem under första världskrigets slagfält väcker han liv i sedan länge stupade soldater. Men för att Lord Horlock till fullo ska kunna ta över världen med sin armé av döda måste han själv dö.

Mårten Sandén

De dödas imperium

En plats de kallar Lyckan

Om boken

Mia har precis gått ut nian och har som hon säger i alla fall fler avgångspoäng än frånvarotimmar. Hon bor med sin mamma Sophie och är nöjd med jobbet hon har fått på den lokala pizzerian. Om sin pappa vet hon inte mycket. Men ögonen, som är svarta som kaffe i solen, har hon inte fått efter sin mamma. När hon inte står ut med sin bästis Lina och hennes nya, betydligt äldre kille och hans påträngande kompisar, brukar hon dra sig undan till det igenbommade lusthuset i parken. Där får hon vara ifred och kan tänka i lugn och ro ...

John kommer från en helt annan miljö. Han ska börja på Lundsberg till hösten men känner att kraven från flickvännen Ebba och besvikelsen över föräldrarnas skilsmässa har påverkat honom mer än han vill erkänna. Han iscensätter en språkresa till Frankrike för att komma bort ett tag och tycker att han har hittat det perfekta gömstället - det fallfärdiga lusthuset i parken ...

Mötet mellan Mia och John blir intensivt men komplicerat, och det är först i slutet av boken man ens anar hur det ska gå.

Mårten Sandéns Petrinideckare har blivit otroligt populära. Den här gången har Mårten skrivit en andlöst spännande kärlekshistoria för de lite äldre läsarna som äger rum mitt ibland oss. Mårten Sandén har förmågan att teckna sina karaktärer väldigt levande. Det är personer som stannar kvar, som man vill trösta och träffa i verkligheten. Mötet mellan Mia och John som skildras växelvis ur deras olika perspektiv blir intensivt men komplicerat. Och även om deras förhållande inte på något sätt är självklart så kommer deras liv att ta en annan riktning. Man får vänta till de allra sista sidorna innan man ens anar hur det ska sluta.

Mårten Sandén

En plats de kallar Lyckan

Relaterade artiklar

Krypande rysare med Hitchcock-känsla

Först verkar Hotel Terminus vara räddningen för Merimée och hennes familj. Men snart inser de att det var lätt att checka in, men nästan omöjligt att komma därifrån. Från Mårten Sandén, 2015 års Astrid Lindgren-pristagare, kommer en berättelse med krypande stämning som garanterat ger rysningar längs ryggraden.