Kristina Digman

Foto av:

Jari Välitalo

Minst en lycka om dagen

Jag är född i Göteborg 1959 och uppväxt i Båstad. Efter ett antal konstskolor i Stockholm och Konstakademin i Köpenhamn har jag målat, skulpterat, arbetat med grafisk formgivning och restaurering.
Jag bor med Mikael, som också är konstnär, och våra två barn i en gammal skola utanför Halmstad.

2001 debuterade jag som barnboksillustratör med Sanna Töringes Vår hemliga trädgård. För mig är det en nästan ofattbar lyx att få arbeta med det som jag tycker är roligt, även om det stundtals har baksidor och våndor. Kanske är jag något så omodernt som en lycklig människa. Om man som barn lär sig att se och uppleva saker runt omkring sig; blommor, insekter, fåglar, moln eller upplever glädjen av att läsa böcker och lyssna på musik så hittar man minst en lycka om dagen, livet ut. Tror jag.

---------------------

Kristina Digman har sedan debuten 2001 illustrerat cirka 20 böcker och medverkat i en lång rad antologier. Hon har belönats med Elsa Beskow-plaketten för sina bilder. Floras kulle (2008) var hennes debut som textförfattare. För den fick hon Slangbellan för bästa svenska debutantbok 2008. Sällan har en debutbok blivit så prisad av recensenterna! 2012 fick hon Ottilia Adelborgspriset.

Relaterat

Sandvargen och hela härligheten

Om boken

Är tiden faktiskt så där som du sa? frågade Zackarina. Så där stor, menar jag.
- Absolut, sa Sandvargen. Den är så stor att man inte kan se slutet på den. Och knappt början heller, Ja, inte härifrån i alla fall.
- Så då är det inte så där särskilt ont om tid då? sa Zackarina.
Sandvargen log mot henne med tusen vita snäckskalständer.
- Tid, sa han. Tid är det verkligen inte ont om.

Kan man stoppa tiden? Vart tar färgerna vägen på natten? Och vad ska man egentligen göra med de dumma cykeltjuvarna? Zackarina och Sandvargen fortsätter att fundera över livets alla små och stora frågor.

De tre böckerna om Sandvargen är ett härligt läsäventyr för små och stora. Sandvargen belönades med Nils Holgersson-plaketten 2003, och Mera Sandvargen blev Augustnominerad samma år.

Åsa Lind, Kristina Digman

Sandvargen och hela härligheten

Dagbok från hönshuset

Om boken

En underbar skildring av livet på gården Ugglan, på Öland. Här bor Barbro Lindgren med alla sina djur. Finstämt och humoristiskt berättar hon om kärlek och lycka, sorg och vemod. Om vardagliga betraktelser och funderingar kring livet.

För att komma in på gården måste man först gå igenom portskjulet, där innanför är gårdsplanen med ladorna, stallet och ladugården. Djuren som fanns där är borta för länge sen. Råttorna är kvar förstås och fladdermössen. Och svalorna kommer tillbaka varje år. Gården var gammal och förfallen när vi kom dit, men nu har den blivit lagad. Och trädgården är fin igen med de gamla fruktträden och blommorna från förr. Gården fick heta Ugglan för det bor en uggla i ett träd utanför ladan."

Barbro Lindgren har öppnat dörren till sin gård på Öland. Stämningsfullt, vackert och med mycket humor berättar hon om hönorna, ankorna, katterna, och den obarmhärtiga räven, som smyger omkring sent om kvällarna. Om sin hund Mimmi som borde valla får, men i stället vallar Barbro. Om Johnny med kryckorna som fångar ankor och om det ärvda Värmlandsuret som en dag plötsligt stannar.

Barbro Lindgren får vardagen och det lilla livet att framstå som spännande, dramatiskt och händelserikt. Livet på gården är fyllt av död, vemod och längtan, men också kärlek, lycka och livsglädje. Dagbok från hönshuset är en kärleksförklaring till livet på Ugglan, den gård där Barbro Lindgren lever tillsammans med alla sina djur. Hennes tankar kretsar främst kring livet på gården, men vävs ihop med tankar om världen och det som händer utanför Ugglans tomtgräns.

Boken är illustrerad i fyrfärg av Kristina Digman.

Barbro Lindgren, Kristina Digman

Dagbok från hönshuset