Upptäck höstens nya lärarhandledningar

Publicerad:

2021-10-06

Vill ni arbeta mer kring böckerna ni läser? Nu har vi tagit fram ännu fler lärarhandledningar för olika årskurser och ett nytt fördjupningsmaterial som passar på förskolan.

Våra omtyckta lärarhandledningar finns för alla åldrar i grundskolan och är fulla med förslag på övningar, värdegrundsfrågor, läsförståelsefrågor och skrivuppgifter. De är framtagna i samråd med författare, pedagoger och lärare – och självklart laddar du ner dem gratis från boksidorna som du hittar längst ner. Ännu mer material hittar du på respektive länk – från Förskolan till Gymnasiet.

Förskolan

Kompisarna på förskolan av Ellen Karlsson och Laura Di Francesco

Kompisarna på förskolan är en ny serie för de minsta läsarna om deras vardag och de viktiga kompisrelationerna. Lär känna Addi, Maj, Zarah, Mille och Alma – alla är olika, och alla är kompisar

Fördjupningsmaterialet vänder sig till dig som arbetar med förskolebarn. Här finns tips och inspiration kring hur du kan arbeta med Mille går till förskolan och Maj och Zarah bråkar i din barngrupp. 

Lågstadiet

Det farliga djupet av Linus Hammar Perry och Josephine Lawrence

Det farliga djupet är ett interaktivt soloäventyr om det händelserika livet i havet. Du är ett litet torskyngel, vars mål är att hitta mat, undvika havets många faror och till slut bli vuxen och få egna yngel. Detta faktaäventyr har en början, men många slut. Hur långt ditt liv blir som fisk beror på dina val - och en smula på tur, precis som i verkligheten. Prova dig fram genom olika äventyr, samtidigt lär du dig om hav, djur och havets förändring.

Det pedagogiska underlaget är indelat i tre teman: Torskens liv, Nordsjön och Havets hälsa.

Djur med superkrafter av Ulla Karlsson Ottosson och Marie Åhfeldt

Djur med superkrafter presenterar lekfullt och kunnigt 18 superdjur som kan hjälpa oss människor på olika sätt. De illustreras med färgstarka och fantasieggande bilder som garanterat lockar både stora och små läsare att lära sig mer om samspelet mellan natur och teknik – och det kittlande ämnet biomimetik.

Upplägget i lärarmaterialet hjälper dig som lärare att på ett lustfyllt sätt knyta an till flera delar i kursplanen inom framförallt NO och teknik.

Flora Wolf och Järnklockorna av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

Flora Wolf och Järnklockorna är ett hisnande äventyr för lågstadieläsarna och första delen i en ny serie av Linn Åslund.

I lärarhandledningen hittar du vägledning och tips kring hur du kan arbeta med boken före, under och efter läsning. Handledningen innehåller övningar som ska hjälpa dig att få dina eleveratt utveckla sin läsförståelse, och därmed sin läslust, genom att arbeta med ordförståelse, träna på att använda läsförståelsestrategier och att göra textkopplingar.

Kampen mot tramset av Sofia Lundberg och Puppet, Daniel Blomqvist

Kampen mot tramset är ett vilt äventyr fullspäckat med galna inslag och en hyllning till fantasin. Berättelsen är fyrfärgsillustrerad av graffitikonstnären Daniel Puppet Blomqvist.

Upplägget i lärarmaterialet är gjort på ett sådant sätt att du som lärare kan välja om ni ska ha boken som ett gemensamt läsprojekt, eller om du vill låta eleverna arbeta utifrån upplägget på egen hand och skriva parallellt i sina skrivböcker.

Sveriges fantastiska historia: Forntiden av Fabian Göranson

Det här är första delen i en ny bokserie om Sveriges fantastiska historia; en faktaspäckad och spännande bok för alla vetgiriga 5–12-åringar.

Lärarmaterialet till boken är uppbyggt på ett sätt som gör att du kan skapa ett projekt kring forntiden tillsammans med dina elever. Du avgör själv i vilken omfattning som du vill använda förslagen, vilket betyder att projektet både kan bli kortare och längre.

Vårt lilla landslag spelar VM av Mats Wänblad och Maria Andersson Keusseyan

Vårt lilla landslag är en serie om fotboll, kompisar och laganda, som tagits fram i samarbete med Svenska Fotbollförbundet. Lärarhandledningen är tänkt som en hjälp att inspirera eleverna att öva sin läsförmåga samtidigt som ni bearbetar texten tillsammans, funderar över olika aspekter kopplade till värdegrunden samt provar roliga och enkla bollaktiviteter.

Mellanstadiet

Aldrig backa av Cina Friedner

Aldrig backa är första delen i serien om klass 5 A och skildrar pricksäkert med både humor och allvar en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat identitetsskapande, etik, utanförskap och värdegrund.

Hajpen av Emma Askling

Hajpen är den första delen i en serie om skolbloggen. En relationsroman för mellanåldern där ämnen som vänskap, kärlek, sociala medier, innebandy och skvaller tar stor plats. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat identitetsskapande, etik, utanförskap och värdegrund.

Tankeläsarna av Kerstin Lundberg Hahn

Tvillingarna Alba och Elio är föräldralösa och bor i ett gruvsamhälle med sin styvfar Dunker och katten Lilltass. Alba och Elio har en sällsam förmåga. De kan känna av varandras tankar. Tankeläsarna är den första boken i trilogin Rymlingarna – ett äventyr där verkligheten har fler dimensioner än man först anar. Boken kan användas i flera ämnen inom skolan utöver svenskan och användas som diskussionsunderlag i samband med bland annat historia och samhällskunskap, med fokus på exempelvis barnkonventionen och historiska levnadsvillkor.

HögstadietGymnasiet

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg

Säkerhetsklass tre handlar om ett samhälle vars främsta mål är att göra världen säker och trygg, till nästan vilket pris som helst. Boken berättas ur artonåriga Linns perspektiv. Hon lever tillsammans med sina bröder och vänner i stadens utkant, där de försöker skapa sig ett liv bortom samhällets kontroll. Ett liv där man inte har ett chip under huden som registrerar allt man gör. Ett liv där man inte tvingas slita ut sig inom Bemanningen för en usel jobbpeng. Ett liv där man inte blir stämplad med en viss säkerhetsklass. När Myndigheten för rikets säkerhet gör en stor razzia tvingas Linn att bli en del av innanförfolket. Berättelsen kan användas som ett underlag för att diskutera makt, klass, frihet och övervakning.

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali

Elaf Alis bok Vem har sagt något om kärlek? ger oss möjlighet att förstå hur det kan vara att växa upp i en familj som praktiserar hedersnormer. Boken förmedlar hopp om att förändring är möjlig och den kan användas i undervisningen av barn och vuxna, på lärarutbildningar och som fortbildning av skolpersonal.

Relaterat

Aldrig backa

Om boken

Ivan och Lydia är inte ihop. Inte så att dom har bestämt, i alla fall. Men det finns ändå nåt där, nåt speciellt. Inte så konstig då att dom andra killarna säger att det är just Ivan som ska skicka det där meddelande till Lydia efter bråket på fotbollsplanen. Om nån annan gör det blir det inte lika kul, inte lika mycket kaos. Lydia kommer såklart att bli ledsen, men lite får hon väl tåla. Har hon ingen humor, eller?

Det som händer mellan Ivan och Lydia är början på nåt större. Plötsligt har tjejerna i klassen fått nog. Varför ska killarna alltid få göra som dom vill, bara för att dom är många fler och skriker högst? Det är slut på det nu! Ingen ska få kalla det platta brännbollsracket tjejracket och killarna får faktiskt inte tränga sej i matkön. Dom ska sättas på plats, en gång för alla!

Humor men också mycket allvar i en berättelse om en mellanstadieklass där tjejerna gör uppror. Ur två olika perspektiv får vi följa konflikten som snart är på blodigt allvar - för alla inblandade.

Aldrig backa är första delen i serien om klass 5 A.

Cina Friedner

Aldrig backa

Flora Wolf och Järnklockorna

Om boken

Plötsligt ryckte någon tag i mig, la handen över min mun och drog in mig i en mörk gränd.
- Jag vill dig inget illa, var bara tyst och följ med här, viskade hon i mitt öra.
Jag drog armbågen uppåt med full kraft och träffade henne på låret. Ett lågt stön hördes.
- Snälla, mumlade hon. Om du lovar att vara tyst och stilla, så släpper jag dig. Jag vill inte göra dig illa, bara be dig om hjälp ...

Föräldralösa Flora Wolf är i en riktig knipa. Hennes storasyster Nike har inte skickat pengar till hyra på flera månader, och hyresvärden Haspen hotar med att ta Floras lillebror som pant och låta honom jobba som eldare, fastän han bara är 7 år. Flora måste hitta ett sätt att få ihop pengarna, men det är inte så lätt. Allt hon kan är att dyrka upp lås, men eftersom hon inte tillhör låsmästarnas skrå, är det absolut förbjudet.

Så en dag blir Flora indragen i en gränd av en maskerad flicka. Hon ber Flora om hjälp med ett farligt uppdrag. Flickan säger att hon i utbyte kan få fram försvunna brev som Nike har skickat, brev som innehåller pengar till hyran. Kan Flora lita på flickan - och framför allt, vågar hon låta bli?

Efter populära steampunk-serien Ester Tagg är nu Linn Åslund och Rebecka Helmersson tillbaka med ett nytt hisnande äventyr för lågstadieläsarna. Flora Wolf och Järnklockorna är den första delen i trilogin.

Sagt om tidigare böcker:
"Normkreativ och spännande berättelse. 5 stjärnor"
Barnboksfamiljen om Ester Tagg och Den flygande holländaren

"Det är härlig läsning som författaren Linn Åslund åstadkommer /.../. De kraftfullt tecknade svartvita illustrationerna av Rebecka Helmersson är suveräna, och möter texten på ett särdeles träffsäkert och fantasifullt vis. Helhetsbetyg: 5."
BTJ om Ester Tagg och Sjöormens öga

Linn Åslund, Rebecka Helmersson

Flora Wolf och Järnklockorna