Allt du behöver veta om det nya statsbidraget till barnböcker

Publicerad:

2024-08-29

För att komma åt den sjunkande läsförståelsen satsar regeringen 176 miljoner kronor på barns läsning. Pengarna ska under denna omgång gå till inköp av litteratur i förskolan och på lågstadiet. Ett bra tillfälle att uppdatera skolans bokbestånd!

Det var i våras som regeringen tillkännagav att de inför ett tillfälligt statsbidrag på 176 miljoner kronor till skolors och förskolors inköp av böcker. Det ska räcka till ungefär 880 000 böcker à 200 kronor styck. Bidraget är en stor satsning som ger möjlighet till mycket – till exempel att köpa in nya klassuppsättningar, fler exemplar av populära böcker i skolbiblioteket eller utveckla beståndet av fackböcker för de yngsta.

– Regeringen har bedömt att fler böcker kommer att bidra till större läsförståelse. Målet är förstås att fylla hyllorna i skolbiblioteken och stärka barns tillgång till litteratur, säger Peter Eide-Jensen, enhetschef på Skolverket och tillägger att bidraget inte har någon koppling till den omdiskuterade litteraturkanon och att Skolverket inte kommer att ha synpunkter på vilka böcker som köps in, bara det är tryckt skön- och facklitteratur till förskola, förskoleklass och lågstadiet.

– Nej, vi har inga åsikter om valet av böcker, utan målet är bara att barnens tillgång till litteratur ökar. Några har frågat om man kan använda bidraget för litteratur till pedagogerna, men så är inte fallet.

Ett annat viktigt sökkriterium är att man måste ha satsat egna medel för att få ansöka, så att inte bidraget ersätter skolans egna satsningar på exempelvis skolbiblioteket. Tanken är snarare att bidraget ska ge en extra boost till bokbeståndet så att tillgången till böcker ska öka. Men hur mycket egna pengar skolan ska satsa är inte specificerat för 2024.

– Från nästa år kommer kravet att vara mer konkret, då ska skolan själv finansiera inköp som motsvarar 20 procent av den summa de begär ut.

Redan nu är det beslutat att ett nytt statsbidrag för bokinköp kommer redan nästa år, och då ska alla till och med gymnasieskolan – eller motsvarande skolformer – kunna söka. Däremot är inte den exakta summan fastslagen.

Gången är helt enkelt att skolans – eller förskolans – huvudman måste ha fått en bidragsram för att kunna få bidraget. Bidragsramen visar hur mycket man kan få, om man uppfyller villkoren – dessa beslutades under april. Bidraget söks sedan på Skolverket och skolan köper in böcker via sina vanliga kanaler, som BTJ, Adlibris eller Läromedia. Man kan också söka för inköp som redan har gjorts under 2024.

Om jag är pedagog och vill att min förskola eller skola ska få ta del av pengarna för att köpa in fler böcker till barnen, hur gör jag då?

– Du ska kontakta din rektor, förskolechef eller likvärdig och påminna om att de här pengarna finns. Pengarna kan inte sökas av en enskild lärare.

En av de skolor som utnyttjat bidraget till extra inköp är Enbacksskolan i Tensta. Där satte sig specialpedagog, lärare f-3 och skolbibliotekarien ner och funderade över vad de behövde.

– Vi har ett gott medieanslag till skolbiblioteket från början, 200 kronor per elev och år, så vi hade inget skriande behov av att köpa in böcker till skolbiblioteket, säger skolbibliotekarien Cilla Dalén.

För att matcha det pedagogiska utvecklingsarbetet som pågår på skolan valde de att lägga en stor del av bidraget på att köpa in lättlästa nybörjarböcker för lågstadiet.

– Det var både skönlitteratur och facklitteratur, och dessa ska stationeras i klassrummen, men administreras av skolbiblioteket. Vi köpte också in tre klassuppsättningar av faktaböcker för lågstadiet. I Stockholms stad har vi en central resurs, Cirkulationsbiblioteket, som ger lärarna tillgång till massor av fina skönlitterära klassuppsättningar. Men faktaböcker behöver man också läsa tillsammans i klassrummet, så därför lade vi en del av pengarna på dessa.

10 svar på de vanligaste frågorna om det nya statsbidraget till skolor och förskolor:

1. Hur stort är bidraget?

För bidragsomgången 2024 finns det 176 miljoner kronor att fördela.

2. När är ansökningstiden?

Begäran om utbetalning kommer att vara öppen 1 oktober–15 november 2024 (perioden för begäran om utbetalning har förlängts!). Begäran sker i e-tjänsten för statsbidrag.

3. Vem kan söka statsbidraget?

Huvudmän för:

  • förskolan
  • förskoleklass
  • lågstadiet inom grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan samt sameskolan

4. Hur söker man?

Här kommer vi till delen som många missuppfattat: Man ansöker inte. Som huvudman måste man ha fått en bidragsram för att kunna få bidraget. Bidragsramen visar hur mycket man kan få, om man uppfyller villkoren (se nedan), dessa beslutades under april. Huvudmän med en bidragsram kan begära ut hela eller delar av sin ram för de kostnader man har haft – eller kommer att ha – för att köpa litteratur under 2024.

5. Hur får man en sådan bidragsram?

Den som är huvudman för en förskola och/eller skola, och har lämnat in statistik om vilka barn/elever som går där till SCB, får en bidragsram.

6. Hur får man reda på hur stor bidragsramen är?

Bidragsramarna är publicerade på Skolverkets sajt.

7. Var söker man?

Bidraget söks på Skolverkets ansökningssida för statsbidrag. Skolan köper in böcker via sina vanliga kanaler, som BTJ, Adlibris eller Läromedia. Man kan också söka för inköp som redan har gjorts under 2024.

8. Vad får bidraget användas till?

Bidraget ska användas till kostnader för inköp av tryckta skönlitterära och facklitterära böcker för elever. Man får inte använda bidraget till inköp av läroböcker (det finns särskilda statsbidrag för läromedel), eller böcker för pedagoger. Inte heller till exempelvis ett folkbibliotek som skolan har samarbete med.

9. Finns det något mer man ska tänka på?

  • Man kan inte använda dessa pengar för att köpa in böcker om ni redan fått annat bidrag för samma syfte.
  • Ni ska under året ha avsatt egna medel för att köpa litteratur, tanken är att bidraget ska ge en extra boost till bokbeståndet så att tillgången till böcker ska öka.
  • Bidraget ska användas under bidragsåret: Det ska användas för kostnader för inköp av böcker under perioden 1 januari–31 december 2024. Det innebär att ni kan använda bidraget till att ersätta kostnader som ni både har haft – och väntas ha – under året.
  • Skolverket kommer att följa upp hur bidraget använts och skolorna är skyldiga att redovisa när frågan ställs.

10. Vilka omfattas av nästa bidragsomgång – och blir det någon?

Ja, det kommer att bli en ny bidragsomgång 2025, men summan är inte fastställd än. Alla upp till och med gymnasieskolan kommer att omfattas under 2025.

Läs mer: Skolverket.se

Källa: Skolverket, Riksdagen