De får Alfons-Bokalen 2022

Publicerad:

2022-10-11

Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet, belönas med Alfons-Bokalen 2022 för sitt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna. Priset delar hon med Läsfrämjarinstitutet.

Motiveringen lyder:

”För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda.”

Marlen Eskander grundade Läsfrämjarinstitutet 2015 med målet att genom läsning öka språkförståelsen hos barn som en viktig del i integrationen. När hon själv kom till Sverige som 14-åring förstod hon snabbt att språk är makt, och att just läsning och kulturupplevelser är en viktig grundsten för att närma sig det. Hos Läsfrämjarinstitutet får barn och deras medföljande vuxna vara med i interaktiva och medskapande läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka.

– Jag är innerligt glad och överväldigad för Alfons-Bokalen. Alfons Åberg har gett mig många fina lässtunder med mina barn och fått oss att reflektera. Alfons är nog en liten filosof och hans nyfikenhet kan ta oss till oanade platser. Jag önskar också att alla barn skulle få ha Alfons pappa i sitt liv – och världsplåster till världens alla barn, säger Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet. 

I juryn för Alfons-Bokalen sitter representanter från Rabén & Sjögren samt Bok-Makaren, som förvaltar rättigheterna för Alfons Åberg.

– Läsfrämjarinstitutet gör ett fantastiskt arbete i områden som annars inte nås av särskilt mycket barnkultur. Med sin fyrdimensionella läsning presenterar de barnlitteratur och bjuder in barnen att som medskapare ta berättelserna till sin verklighet. Den glädje och magi som uppstår i rummet är något som jag vet att Gunilla skulle ha uppskattat och sett storheten i, säger Sofia Hahr, Gunilla Bergströms förläggare på Rabén och Sjögren. 

Alfons-Bokalen instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och Rabén & Sjögren vid 20-årsjubileet av den första Alfonsboken. Syftet med priset är att belöna föredömliga insatser för barn och barnkultur. Prisutdelningen sker i år på Funnys Äventyr i Malmö, där det just nu pågår en utställning för att uppmärksamma och fira 50-årsjubilueet av Alfons Åberg.