”Historien är som en stor såpopera”

Foto av :

Kajsa Göransson

Publicerad:

2023-11-22

Intresset för vår historia är och har varit stort både bland vuxna och barn i alla tider. Och kanske bidrar SVT:s storsatsning Historien om Sverige till att det just nu känns extra stort. Men hur skriver man om historia för barn? Och hur var det att vara barn förr? Vi ställde några frågor till serietecknaren och författaren Fabian Göranson som är aktuell med Sveriges fantastiska historia, en rikt illustrerad faktabokserie med serieavsnitt för alla vetgiriga 5–12-åringar.

Hur tänker du när du ska berätta om historia för barn?

– Till att börja med så får man utgå från att barn inte har några förkunskaper överhuvudtaget, men att de inte är dumma, så man kan föra avancerade resonemang.

Vad är utmaningen i att göra en faktabok för barn?

– Det svåraste är att levandegöra historiska fakta. Jag vill förmedla berättelser och skapa en känsla av att vara där, på plats i historien. Utmaningen är att få de olika bitarna på plats, att berätta och förmedla mycket på begränsat utrymme, och samtidigt se till att allting är historiskt korrekt.

Vad ska läsaren ta med sig?

– Jag hoppas att läsarna ska få en känsla av hur det var att leva i Sverige förr i tiden, och att även om det på många sätt var brutalt och jobbigt, så ska man samtidigt längta dit. Kanske är det just det jobbiga som är spännande?

Du har skrivit om Forntiden, Vikingatiden och Medeltiden. Hur var det at vara barn under de här tidsepokerna?

– Under de här perioderna fanns det nästan inga mediciner och ofta var det ont om mat. Därför dog väldigt många barn innan de ens fyllt fem. Samtidigt kanske livet på sätt och vis var friare, särskilt innan barnen blivit så gamla att de behövde hjälpa till i arbetet på gården där de bodde. Och visst vore det mysigt att bo på en bondgård med många djur!?

Är det något som förvånat dig i arbetet med böckerna? Något särskilt du lärt dig?

– Jag har insett hur komplicerat det är att leva utan maskiner. Det är inte bara att kasta ner lite frön i jorden och vänta på att det kommer upp mat. En bonde måste kunna hundratals olika saker för att få kunna framställa mat att leva av, kläder att ha på kroppen och hus att bo i. 

Vad är charmen med att skriva om historia?

– Historien är som en enda oändligt stor såpopera, där allting är sammankopplat. Ju mer man lär sig, desto mer levande blir berättelserna. Då häpnar man över vilken osannolik resa mänskligheten gjort. Historien är som den mest spektakulära fantasyserien!

Relaterat

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden

Om boken

Följ med på en resa genom Sveriges fantastiska historia!
Under medeltiden växer Sverige så det knakar. Det varma vädret ger goda skördar och leder till en större befolkning, samtidigt som landet växer till ytan i alla väderstreck. Sedan slutet av vikingatiden har folket övergett de gamla gudarna, och blivit kristna. Kungarna stärker sin makt och nya städer grundas.Men hur såg livet ut för en vanlig familj på medeltiden? I den här boken möter vi Ulf som bor på en gård i Östergötland, just som kornet ska skördas. Åttaåriga Ingeborg flyttar in hos nunnorna i Riseberga kloster. Hon får lära sig läsa och skriva, men också hjälpa till med arbetet i den stora klosterträdgården. I Visby träffar vi Klara, som älskar att gå ner och titta på de stora handelsskeppen i hamnen. Men en dag kommer ett skepp med en annan sorts last. Det är pesten, den fruktansvärda sjukdom som snart satt klorna i stadens befolkning.Och i en vintrig skog i Västergötland är den unge frälsemannen Arvid ute på rådjursjakt. Han älskar att rida, och till sommaren får han visa vad han går för på i ett tornerspel. Livet som riddare är fullt av spänning, motgångar och kanske en smula kärlek.Sveriges fantastiska historia – Medeltiden är tredje delen i den nya bokserien om Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson. En rikt illustrerad och faktaspäckad bok med serieavsnitt, för alla vetgiriga 5-12-åringar.

Fabian Göranson, Fabian Göranson

Sveriges fantastiska historia - Medeltiden