Temat för årets läslov är poesi

Illustration av:

Matilda Ruta

Publicerad:

1 dagar sedan

Idén till temat väcktes av Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Här tipsar vi om fina diktsamlingar för olika åldrar!

Berör och förstör

En antologi med dikter för unga (och lite mindre unga) där Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar gjort urvalet. Boken kom 2021 och innehåller 79 dikter av svenskspråkiga författare, skrivna från 1999 och framåt. Berör och förstör presenterar nya dikter för unga och tar död på myten att poesi är något obegripligt och till för endast ett fåtal. En efterlängtad introduktion till samtidspoesi som hyllats av kritikerna.

Varför ska man läsa poesi?

– Dikten kan vara ett fönster för den som saknar utsikt. Eller en spegel för den som behöver se sig själv. Dikten kan trösta och uppvigla, erbjuda ett rum där man får vara ifred. Eller en gemenskap med andra, trots att tid och rum håller en åtskilda, sa Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar när boken kom ut.

Utan att du vet

Lena Sjöberg är en av våra mest omtyckta poeter för små och stora barn. Hon har skrivit många diktböcker, bland dem Min syster är ett spöke och andra dikter och Under ett rabarberblad – verser för människor och djur. Flera av Lenas texter har också blivit tonsatta, exempelvis Tänk om ... med tonsättningar av Martin Östergren och sång Nina Persson, som vann en grammis för ”Bästa Barnalbum” 2016. Hennes senaste diktsamling, Utan att du vet, består av tjugonio dikter om kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Dikter för unga som är lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.

– Jag ville att dikterna skulle ta avstamp i det allra närmaste, i relationerna och kärleken. Bit för bit har de vuxit utåt, först mot den välbekanta omgivningen, därefter vidare ut i världen, för att sluta i de större tankarna och funderingarna – på orättvisorna, krigen, klimatet, livet och döden. Jag tror att poesin behövs nu. Den kan påminna oss om att vi är mer lika varandra än vi ibland verkar tro och att våra tankar och känslor är universella. Dikten kan bli en hand att hålla i och en väg in i andra känslovärldar än ens egen.

Samtidigt, inuti

Mårten Melin har skrivit över hundra böcker de senaste 20 åren, men det är poesin som ligger honom närmast hjärtat. När Mårten Melin är ute i skolorna brukar han jämföra poesi med att skriva dagbok. En ventil för att skriva av sig, berättar han i en artikel i tidningen Läslust.

– Jag kan klara mig utan att skriva berättelser men inte utan att skriva poesi. Den behövs eftersom den är mer direkt.

Det finns något inneboende i en dikt som indirekt uppmanar läsaren att själv försöka. Det är därför det passar barn så bra, menar Mårten Melin.

– Många har inte tålamod eller skrivglädje att skriva en novell, men en kort dikt kan vara som en käftsmäll och säga mycket mer än en lång berättelse.

Ösregn och glitter

Mårten Melins parhäst i arbetet med succéserien Spöksystrar är illustratören Hanna Granlund som 2023 debuterade som författare med poesiboken Ösregn och glitter. Att det blev just en diktsamling var inte så konstigt.

– Jag har alltid skrivit dikter, berättar Hanna Granlund. Att den här diktsamlingen blev till var för att jag hade väldigt lite uppdrag en period. Allt kändes väldigt tungt och tråkigt, så för att hålla modet uppe gav jag mig själv uppgiften att skriva in alla mina dikter på datorn. Jag hade dikter i olika block och på mobilen och det fanns dikter på papperslappar här och var. Några skrynkligare än andra. Det blev ett stort gäng dikter och jag tänkte att det här kan nog bli något. Nu i efterhand är jag glad över att jag hade tråkigt den där våren.

Gärna ville jag vara ett träd

Barbro Lindgren är en av våra absolut mest älskade barnboksförfattare, flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2014. Barbro Lindgren har skrivit ett halvdussin diktsamlingar för barn och en lång rad av hennes dikter har senare tonsatts.

I diktsamlingen Gärna ville jag vara ett träd (2024) finns ett urval med tolv av hennes mest älskade dikter. Matilda Rutas enastående illustrationer ger ytterligare lyskraft åt Lindgrens fantastiska diktskatt.

Igelkottspromenad är en av dikterna som ingår i boken:

Bland malört och cikoria

går igelkottarna

på promenad

De söker efter sniglar

kring maskrosor

och gröna myntablad

De rullar som

små glada klot

runt blåklockor

och vildmorot

sen går de där och strosar

med jord på sina nosar

Relaterat

Gärna ville jag vara ett träd

Om boken

” … en varm och värdefull introduktion till poesi för barn, som med fördel läses tillsammans med en vuxen.” Betyg: 5/5 = Briljant
BibliotekstjänstGärna ville jag vara ett trädja gärna ville jag vara ett trädJag skulle stå på en äng för mej självoch tänka som man tänkerpå hur vinden faroch stjärnorna blänkerBarbro Lindgrens alldeles unika förmåga att se och beskriva världen gör henne till en av vår tids stora berättare. Allt ryms i hennes poesi: ett barn som föds, stenen i någons hand, trädet på en äng. Här finns ett urval med tolv av hennes mest älskade dikter. Dikter att läsa om och om igen. Matilda Rutas enastående illustrationer ger ytterligare lyskraft åt Lindgrens fantastiska diktskatt.

Barbro Lindgren, Matilda Ruta

Gärna ville jag vara ett träd