Pija Lindenbaum

Foto av:

Ulrica Zwenger

Pija Lindenbaum en av vår tids största svenska bilderboksskapare. Hon är född och uppvuxen i Sundsvall och gick ut Konstfack 1979. Efter det har hon arbetat som tecknare, formgivare och författare och skapat en lång rad bilderbokssuccéer.

Förmågan att hantera både text och bild på ett alldeles unikt sätt har blivit något av Pija Lindenbaums signum. Alltid i kombination med en stor portion humor och originalitet. Pija Lindenbaum höjer bilderbokens status med sina varmt uppskattade bilderböcker, samtidigt som hon förnyar och fördjupar bilderboken med sina berättelser. Hon gör något alldeles unikt, hon skapar fantastiska skildringar av barn av vår tid; Gittan, Åke, Lill-Zlatan, Kenta, Siv och Cerisia är alla egensinniga karaktärer, inte sällan med drag av melankoli. Pija Lindenbaum skruvar till sina berättelser på sitt speciella vis och gestaltar på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som det är i vanliga familjer.

Pija Lindenbaums böcker uppskattas även utomlands. Ett flertal böcker har översatts till bland annat engelska, japanska, tyska, franska och holländska.

Pija Lindenbaums karriär har sedan starten kantats av flera utmärkelser och priser. Ett flertal dramatiseringar av Pija Lindenbaums böcker har gjorts. De har spelats på scener runt om i Sverige och utomlands. Filmen Siv sover vilse, fritt efter boken med samma namn, hade premiär hösten 2016 och även Lill-Zlatan och morbror Raring ska bli film. Pija Lindenbaum har givit namn till Filmfest Sundsvalls nya pris till internationell barnfilm: Pija Lindenbaum Award.

Priser och utmärkelser:

Sveriges Bokhandelsmedhjälpares plakett "Din bok - vårt val" för Else-Marie och småpapporna (1991) 
Expressens Heffaklump för Else-Marie och småpapporna (1991)
New York Times diplom för bästa bilderbok för Boken om Bodil
Elsa Beskowplaketten för Bra Börje (text av Barbro Lindgren) (1993)
Utsedd till Illustrator of the Year på barnbokmässan i Bologna (1993)
Augustnominerad för Över bäcken (med text av Lennart Hagerfors) (1993)
Augustnominerad för Britten och prins Benny (1996)
Augustpriset för Gittan och gråvargarna (2000)
Bokjuryns pris i kategorin bilderbok 0-6 år för Gittan och gråvargarna (2000)
Rabén & Sjögrens tecknarstipendium (2000)
Stockholms stads hederspris (2005)
Framröstad till Årets bilderboksomslag av besökare på Bok- och biblioteksmässan för När Åkes mamma glömde bort (2005)
Bokhandelns val för När Åkes mamma glömde bort (2005)
Augustnominerad för Lill-Zlatan och morbror raring (2006)
Stora läsarpriset för Kenta och barbisarna (2007)
Astrid Lindgren-priset (2008)
Ottilia Adelborg-priset (2008)
RFSU-priset (2009)
Stora läsarpriset för Siv sover vilse (2009)
Augustnominerad för Siv sover vilse (2009)
BMF-plaketten "Din bok - vårt val" för Siv sover vilse (2009)
Emilpriset (2010)
Stora läsarpriset för Gittan gömmer bort sej (2012)
Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj (2012)
IBBY´s Honour List  för Siv sover vilse (2012)
Deutscher Jugendliteraturpreis för Mia schläft woanders/Siv sover vilse (2012)
Augustprisnominerad för Jag älskar Manne (2012)
Albert Engström-priset (2013)

Relaterat

Siv sover vilse

Om boken

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i en stor lägenhet och nu ska Siv sova över hos henne för första gången.

Cerisia hittar på så spännande saker, tycker Siv, men att sova med släckt lampa och Pållan på benen är ingen höjdare. Siv vaknar på natten och upptäcker att Cerisia är borta. Siv går ut i lägenheten för att leta efter henne, där är rummen annorlunda och drömlika. Siv måste leta bakom alla dörrarna i den stora röda hallen och till slut hittar hon som väl är Cerisia.

Sivs känslor känner alla igen sig i; att sova över hemma hos bästa vännen blir inte vad man föreställer sig. Allt är på ett annat sätt, dofterna, maten, relationerna. Pija Lindenbaum skruvar dessutom till sin berättelse på sitt speciella vis, här gestaltar hon på en gång en inre och en yttre upplevelse. Det blir tokigt, roligt, lite konstigt, precis så som det är i alla familjer.

Boken utkom för första gången 2009.
Siv sover vilse belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis 2012 och filmatiserades i Sverige 2016.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Siv sover vilse

Pijas bästa

Om boken

År 1990 debuterade Pija Lindenbaum med bilderboken Else-Marie och småpapporna. Sedan dess har hon försett oss med en lång rad fantastiska böcker. Gittan och gråvargarna, Lill-Zlatan och morbror raring samt småbarnsböckerna om Micke och Manne är bara några!

Pija Lindenbaums böcker är högt älskade. Det är berättelser som roar, väcker tankar och som går att läsa på många plan. De väjer inte för de stora frågorna, och förminskar aldrig sina läsare - varken stora eller små. På pricken, roligt, allvarligt, lite konstigt och mycket typiskt, precis så som människor och livet är!

I samarbete med Pija Lindenbaum har vi här valt ut några av hennes oumbärliga bilderböcker och sånger och samlat dem i en volym. Här finns både några av de mest kända berättelserna och favoriter som inte längre finns i tryck, men som förtjänar att lyftas fram igen. Berättelserna varvas med sångtexter, bland annat libretton ur en helt nyskriven opera som har premiär på Kungliga Operan i Stockholm hösten 2018.

Pija Lindenbaum är en av våra absolut största bilderboksskapare. Hennes böcker har belönats med Augustpriset, Elsa Beskow-plaketten och Deutscher Jugendliteraturpreis. De har även vunnit Bokjuryn, Astrid Lindgren-priset, Stockholms stads hederspris, RFSU-priset, Emilpriset och Albert Engström-priset. Ett flertal dramatiseringar av Pija Lindenbaums böcker har gjorts och hennes böcker är översatta till ett stort antal språk.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Pijas bästa

Gittan gömmer bort sej

Om boken

Ny mästerlig bok om Gittan, en av våra mest älskade och intressanta bilderbokskaraktärer. Att råka göra fel och få skäll - hur hanterar man det? När Hjördis barnflicka ropar: "Vad har du gjort!" fryser Gittan till is. Hon vill bara försvinna.

Pija Lindenbaum är tjugohundratalets stora förnyare av bilderboken. På tio år har hon har skapat sju unika bilderböcker med oförglömliga porträtt av barn från vår tid; Gittan, Åke, Kenta, Lill-Zlatan, Siv och deras respektive vänner.

2011 har Pija Lindenbaum återvänt till en av sina mest älskade och omskrivna karaktärer, Gittan. Den nya boken, Gittan gömmer bort sej, tar på ett subtilt sätt upp känslorna skuld och skam. Grannflickan Hjördis vilda lekar och infall driver fram ett crescendo av känslostormar som oförskyllt går ut över Gittan.
När Gittan dessutom är den som får skäll av Hjördis barnflicka, Puma, drabbas hon av en förlamande känsla av rädsla och skam och rusar gråtande därifrån. Hon kan aldrig berätta för någon vad som hänt. Nu vill Gittan bara gömma bort sej.

Bokens raffinerade bildspråk skildrar outsagda känslor och relationer som visar både Gittans fascination och beundran för Puma, som har fina tatueringar, och hennes överseende med den impulsiva Hjördis, som behandlar de små dagbarnen som leksaker bakom Pumas rygg. Här finns massor att fundera vidare på.

Pija Lindenbaum rör sej obehindrat mellan olika samhällsklasser och miljöer i sina böcker och lyfter fram tidens brännande frågor i ljuset. Vi känner igen både oss själva och varandra i barnen, deras familjer, dagis, vänner och medmänniskor. Hennes böcker är litterära universum där bild och text, humor och allvar smälter samman och skapar läsupplevelser och bjuder på stor bilderbokskonst.

Pija Lindenbaum, Pija Lindenbaum

Gittan gömmer bort sej

Relaterade artiklar

Pija Lindenbaum tilldelas Sixten Heymans pris 2022

”För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen”, lyder en del ur motiveringen.