Kerstin Lundberg Hahn

Foto av:

Göran Segeholm

Kerstin Lundberg Hahn, född 1962, är uppvuxen i Umeå men bosatt i Göteborg. Hon debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna och har sedan dess skrivit ett stort antal uppmärksammade och prisade böcker för barn och unga. Böcker som är fulla med spänning och humor och som passar utmärkt för högläsning. 

Priser och utmärkelser i urval:

Vinnare i Bokjuryn 2012 för Skuggan i väggen  (i kategorin Kapitelböcker 9–12 år)
Nominerad till Nils Holgersson-plaketten för Skuggan i väggen (2013) och för Lyckokakan (2014)
Vinnare i Bokjuryn 2013 för Barnkolonin (i kategorin Ungdom)
En bok för allas vänners läsfrämjarpris 2016 *
Nominerad till Norrlands litteraturpris för Pojken från längesen (2018) 
Astrid Lindgren-priset 2019 **

* En bok för allas vänners läsfrämjarpris – motivering:
"Kerstin Lundberg Hahn skriver uppskattade böcker för barn i mellanåldern och yngre ungdomar. Spänning och humor är utmärkande för hennes berättarstil och böckerna passar utmärkt för högläsning.

Kerstin bedriver en omfattande lässtimulerande verksamhet med författarbesök på skolor och bibliotek runt om i landet. Hon håller berättarverkstäder för yngre barn och omvittnat inspirerande skrivarverkstäder för 8-12-åringar. Hon är generös med att sprida sina erfarenheter genom workshops till bibliotekarier och pedagoger.

Kerstin Lundberg Hahn är en värdig mottagare av En bok för allas vänners läsfrämjarpris!"

** Astrid Lindgren-priset – motivering:
”För ett högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap som sprider berättandets kraft till såväl läsare som förmedlare, och som med hög gestaltningsförmåga och originalitet skapar historier om dåtid, nutid och framtid.”


Kerstin Lundberg Hahn berättar om sig själv: När jag var liten ville jag bli astronaut, upptäcktsresande eller författare. Jag växte upp i en by i Västerbotten och tillbringade en stor del av 70-talet med att drömma mig ut på äventyr. Så småningom blev jag vuxen och kunde kalla mig en massa saker: tågluffare, pedagog, göteborgare, mamma.

Jag förstod att hela livet är en upptäcktsresa, och att det är bra att ha med sig en anteckningsbok. Idéer kan ju dyka upp precis när som helst!

När jag 1999 skrev min första barnbok, Fågeltjuvarna, gjorde jag en ny sorts resa – tillbaka till min egen inre 10-åring. Att skriva för barn innebär för mig att jag måste ta kontakt med barnet där inne.

Numera kombinerar jag skrivandet med att göra författarbesök, hålla skrivarverkstäder i skolan och vara kursledare på skrivarkurser för vuxna. Och jag har kommit på att upptäcktsresande och författande liknar varandra. Även om jag planerar mina resor och mina berättelser så vet jag faktiskt aldrig riktigt vad som ska hända när jag ger mig iväg. Det är därför det är så spännande!

Astronaut, då? Tja, varför inte? Jag har ju insett fantasins och berättelsens kraft: Kroppen behöver inte ens följa med – man kan ge sig ut i universum ändå.

Relaterat

Tunnelbarnen

Om boken

Spänning, skräck och framtidsvisioner för mellanstadiet!
De fem berättelserna handlar om de som drömmer om Nordzonen – där solen skiner jämt, till skillnad från i Regnzonen där det alltid regnar. Om de föräldralösa barnen som lever i tunnlarna för att slippa bli soldater. Om en robot som upptäcker att människorna ljuger. Om en klonad hund som inte går att lita på, och om mycket annat.Boken består av en längre och fyra kortare berättelser. De är fristående men rör sig i samma universum. Det handlar om klimatförändringar, klass, natur på liv och död, ny teknik, vänskap och solidaritet. Texterna är lätta att ta till sig och det finns mycket i dem att prata om tillsammans.

Kerstin Lundberg Hahn

Tunnelbarnen

Skuggan i väggen

Om boken

"Vet du om att det är ett spökhus?" säger Claudia. "Det bodde en tjej där en gång som dog, och nu spökar hon. Hon blev mördad. Knuffad i älven. Drunknade. Och ingen vet vem som gjorde det!"

En gammal skröplig villa ligger lite för sig själv utanför en by i norr där solen lyser långt in på natten om sommaren. Hit flyttar Mikaela, eller Micke som hon kallas. Det är inte första gången hon tvingas bryta upp sin tillvaro men den här gången är det annorlunda, säger mamma. Hon har fått jobb på vårdhemmet i byn och skolan som Micke ska börja i är liten och mysig. Och först går det bra. Claudia och Stina verkar vilja bli vän med Micke på en gång. Men det är något som inte riktigt stämmer i klassen. Tjejerna har liksom ett annat sätt att vara och Micke känner sig ensam. Och så är det nåt med Wille, den stökiga killen. Varför är han så utanför?

Samtidigt som Micke försöker finna sin plats på det nya stället börjar det ske märkliga saker i huset de just flyttat in i. På väggen i hennes rum finns en stor fläck. Den ser ut som en skugga av en liten flicka och Micke kommer på sig själv med att börja prata med den. Plötsligt tänds taklampan mitt i natten. Gamla skolkataloger är framplockade. Knak och hasanden hörs överallt. Kan det verkligen vara flickan som en gång bodde i huset som spökar? Är det hon som är skuggan i väggen? Försöker hon säga Micke något? Micke hittar tråd efter tråd och börjar nysta upp en oändligt sorglig historia som aldrig fått ett riktigt slut. En historia som fortfarande påverkar flera människor i den lilla byn.

Kerstin Lundberg Hahn

Skuggan i väggen

Misstänkt ljus

Om boken

En barndeckare där Kajsa och Johan får reda ut både anonyma brev och en brand som kanske är anlagd. De träffar också en konstig tjej som inte passar in i byn. Tredje spännande boken om Kajsa och Johan. När Kajsa och Johan tältar ute i skogen ser de mystiska ljus mot himlen. Kan det vara ett ufo? Snart börjar också anonyma brev cirkulera i byn och en natt brinner prästgården ner. Kajsa och Johan har sina misstankar. Den nya tjejen, Anki, verkar kunna göra vad som helst. Hon säger själv att hon inte är trevlig. Men det ligger mer under ytan i den fridfulla byn än vad barnen först kunnat föreställa sig. Göteborgsförfattaren Kerstin Lundberg Hahn debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna, en spännande barndeckare med mycket humor och dessutom miljöengagemang. Den kommer nu i ny utgåva med nytt omslag och den nya titeln Fågeltjuvarna. Med den vann hon R&S barnbokstävling 1999. Den följdes av Kalla Diamanter 2002 och här är en tredje bok, där hon än en gång visar att Kajsa och Johan är två unga detektiver att räkna med. Roliga illustrationer av Jens Ahlbom. Kerstin Lundberg Hahn är född i Västerbotten, men bor sedan mitten av 80-talet i Göteborg. Har arbetat både på ett miljökonsultföretag och som lärare i svenska för invandrare i många år och i samband med det skrivit läromedel i lätt svenska. Boken nominerades till Spårhunden, priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare, 2003.

Kerstin Lundberg Hahn, Jens Ahlbom

Misstänkt ljus

Relaterade artiklar

Naturthriller i grafisk roman-form

Naturen vill oss egentligen inget ont. Men om vi skadar den, då kommer den att slå tillbaka. Kerstin Lundberg Hahn och Elisabeth Widmarks grafiska roman Odjuren är en saga och en thriller, en berättelse om kärlek och om hämnd, förankrad i verklighet och fantasi. Det är läskigt, spännande och samtidigt stämningsfullt.