- Start
- /Författare & illustratörer
- /Kerstin Lundberg Hahn
Kerstin Lundberg Hahn
Foto av:
Göran SegeholmMedia
PressbilderKerstin Lundberg Hahn, född 1962, är uppvuxen i Umeå men bosatt i Göteborg. Hon debuterade år 2000 med Kajsa och fågeltjuvarna och har sedan dess skrivit ett stort antal uppmärksammade och prisade böcker för barn och unga. Böcker som är fulla med spänning och humor och som passar utmärkt för högläsning.
Priser och utmärkelser i urval:
Vinnare i Bokjuryn 2012 för Skuggan i väggen (i kategorin Kapitelböcker 9–12 år)
Nominerad till Nils Holgersson-plaketten för Skuggan i väggen (2013) och för Lyckokakan (2014)
Vinnare i Bokjuryn 2013 för Barnkolonin (i kategorin Ungdom)
En bok för allas vänners läsfrämjarpris 2016 *
Nominerad till Norrlands litteraturpris för Pojken från längesen (2018)
Astrid Lindgren-priset 2019 **
* En bok för allas vänners läsfrämjarpris – motivering:
"Kerstin Lundberg Hahn skriver uppskattade böcker för barn i mellanåldern och yngre ungdomar. Spänning och humor är utmärkande för hennes berättarstil och böckerna passar utmärkt för högläsning.
Kerstin bedriver en omfattande lässtimulerande verksamhet med författarbesök på skolor och bibliotek runt om i landet. Hon håller berättarverkstäder för yngre barn och omvittnat inspirerande skrivarverkstäder för 8-12-åringar. Hon är generös med att sprida sina erfarenheter genom workshops till bibliotekarier och pedagoger.
Kerstin Lundberg Hahn är en värdig mottagare av En bok för allas vänners läsfrämjarpris!"
** Astrid Lindgren-priset – motivering:
”För ett högkvalitativt, läsarnära och brett författarskap som sprider berättandets kraft till såväl läsare som förmedlare, och som med hög gestaltningsförmåga och originalitet skapar historier om dåtid, nutid och framtid.”
Kerstin Lundberg Hahn berättar om sig själv: När jag var liten ville jag bli astronaut, upptäcktsresande eller författare. Jag växte upp i en by i Västerbotten och tillbringade en stor del av 70-talet med att drömma mig ut på äventyr. Så småningom blev jag vuxen och kunde kalla mig en massa saker: tågluffare, pedagog, göteborgare, mamma.
Jag förstod att hela livet är en upptäcktsresa, och att det är bra att ha med sig en anteckningsbok. Idéer kan ju dyka upp precis när som helst!
När jag 1999 skrev min första barnbok, Fågeltjuvarna, gjorde jag en ny sorts resa – tillbaka till min egen inre 10-åring. Att skriva för barn innebär för mig att jag måste ta kontakt med barnet där inne.
Numera kombinerar jag skrivandet med att göra författarbesök, hålla skrivarverkstäder i skolan och vara kursledare på skrivarkurser för vuxna. Och jag har kommit på att upptäcktsresande och författande liknar varandra. Även om jag planerar mina resor och mina berättelser så vet jag faktiskt aldrig riktigt vad som ska hända när jag ger mig iväg. Det är därför det är så spännande!
Astronaut, då? Tja, varför inte? Jag har ju insett fantasins och berättelsens kraft: Kroppen behöver inte ens följa med – man kan ge sig ut i universum ändå.
Relaterat
Relaterade artiklar