Mårten Melin

Foto av:

Helene Linsjo

Mårten Melin, född 1972, är bosatt i Lund. Han har gett ut över hundra böcker sedan debuten 2003, bland annat dikt- och novellsamlingar och flera populära barn- och ungdomsromaner, däribland böckerna om Skogsbingelskolan, Spöksystrar-serien och Spöksomrar.

Utmärkelser och priser:

  • Hans Petersonstipendiet 2008 för sin samlade produktion.
  • Nils Holgersson-plaketten 2011 för Som trolleri.
  • Nominerad till Augustpriset 2012 för Jag är världen.
  • Årets läsfrämjare (En bok för allas vänner) 2020.
  • Astrid Lindgren-priset 2022 

Så här berättar Mårten om sig själv: När jag var sex år skrev min fem år äldre bror Thomas en berättelse som hette Tom och de hemliga kanonerna. Han skrev den på maskin, gjorde ett omslag och satte ihop den till en bok. Jag ville inte vara sämre och gjorde också en bok, pirathistorien Dykarmannen. Pirater tyckte jag var mycket spännande när jag var sex.

Egentligen gör jag samma sak nuförtiden. Skriver om sådant jag är intresserad av och så blir det böcker av det. Skillnaden är att jag inte behöver klistra ihop böckerna själv, och att de finns i fler än ett exemplar.

Så vad är jag intresserad av? Åh, allt möjligt. Spöken, relationer, utanförskap, människor som går sina egna vägar. Men jag är också intresserad av form. Att det går att berätta saker på olika sätt. Därför skriver jag inte bara romaner, utan även noveller, serier, bilderböcker och dikter. Vissa saker passar helt enkelt bättre att berätta om i en dikt, andra kanske i bild. Och så är det kul att variera sig, att göra något jag inte gjort förut.

Fast fakta skriver jag inte gärna, för jag tycker det är mycket roligare att hitta på. Men även om jag ljuger ska känslorna vara äkta. Och det är viktigt att det som händer i böckerna ska kännas verkligt. Annars är det ju ingen idé att fara med osanning.

Relaterat

Spöksystrar för alltid

Om boken

Nila och Maj är bästa vänner. Ja, som systrar, även om Nila är en levande människa och Maj ett spöke. Det är sorgligt att tänka på att Nila kommer växa upp och bli stor, men inte Maj. Då blir det svårt att fortsätta vara vänner.
Men tänk om Maj kunde bli levande igen? Då skulle de bli spöksystrar för alltid ...Spöksystrar för alltid är den femtonde och sista boken om kompisarna Nila och Maj. Serien Spöksystrar av Mårten Melin och Hanna Granlund har älskats av nybörjarläsarna och sålts i över 180 000 ex i alla format.

Mårten Melin, Hanna Granlund

Spöksystrar för alltid

Hetta

Om boken

"Hetta är välskriven, queervänlig och har flera vändningar som bjuder in läsaren till att pussla ihop hur allt hänger samman. /.../ Det här är en mycket bra bok för den som gillar fantasy. Helhetsbtyg 4/5." BTJ
Fristående fortsättning på Monsterskolan-trilogin!När Anna en kväll blir rånad händer något mycket märkligt: hennes arm börjar brinna! Av sin mamma får hon reda på att hon ärvt speciella eldkrafter från sin okända pappa. Därför måste hon genast börja på Skogsbingelskolan, en skola för elever med speciella förmågor. Väl på plats hopar sig frågorna: Hur ska hon undvika att sätta eld på hela skolbyggnaden? Har hon råkat sälja sin själ till Djävulen? Och vem är den mystiska Nora som är så väldigt intresserad av Annas eld ...?Gör dig redo för bladvändarläsning med oväntade vändningar och övernaturliga inslag. Mårten Melin har ett språk och en stil som är väl avlyssnad, äkta och här och nu. Han får även övernaturliga inslag att kännas på riktigt – som om de verkligen skulle kunna hända. Man dras med, fascineras och förbryllas. Det är spännande, humoristiskt och omskakande.Sagt om de andra böckerna i serien:”Mystiskt, välskrivet och riktigt spännande.” Norran om Förvandlad”En pirrig, fantasieggande skräckroman med massor av kärlek.” Aftonbladet om Jag är Love”In i det sista hålls läsaren på halster. En spännande och mörk berättelse med en hoppfull eftersmak.” Kristianstadsbladet om Pixis bokMårten Melin fick Astrid Lindgren-priset 2022.

Mårten Melin

Hetta

På och utanför Skogsbingelskolan

Om boken

På och utanför Skogsbingelskolan är en samlingsvolym, bestående av Inatt jag drömde (2017) och Isdrottningen (2018). Mårten Melin fortsätter att ösa ur sin fantasi med en blandning av humor, svärta, allvar och spänning, och det är omöjligt att sluta läsa.

Inatt jag drömde:

En natt på sommarkollot upptäcker Malik att det finns en öppning i luften ovanför de andra när de sover. Och att han kan gå in i de där märkliga hålen och besöka människors drömmar!

I början tycker han mest att det är spännande. Vilken häftig sak att visa snygga Sira, till exempel. Men snart börjar fler oförklarliga saker att hända. Han möter Jonna med paraplyet, den besynnerliga kvinnan som luktar sockervadd, ser ut som en superhjälte och befaller som en drottning. Jonna följer med Malik ut i verkligheten och det visar sig att hon kan söva människor med det där paraplyet. Men vad vill hon honom, egentligen? Hur kommer det sig att Malik kan kliva in i och ut ur andras drömmar när ingen annan verkar kunna det? Och varför är Sveriges statsminister så intresserad av hans förmågor?

Isdrottningen:

Finns verkligen superhjältar? Hela stan ställer sig frågan. I filmer på Youtube, i tidningsartiklar och på bloggar börjar det komma historier, bilder och filmklipp på isdrottningen, en ung tjej med superhjälteutstyrsel som kan skjuta snöbollar och göra isbanor. Precis som Elsa i "Frost".

Det är trettonåriga Cina som är isdrottningen, men det vet ingen om. Det hela börjar en kall vinterdag när hon skolkar från konståkningen. I skogen träffar hon på ett rymdskepp och är med om ett märkligt möte. Efteråt känner hon sig ovanligt stark. Det finns en ny kyla inom henne, snart upptäcker hon att hon inte fryser hur kallt det än är. Hon har fått superkrafter!

Första gången hon beger sig ut i sin förklädnad är det för att sätta dit sin störiga klasskompis Arvid. Med när det visar sig att han behöver hjälp har hon plötsligt gjort sin första superhjälteinsats. Media plockar upp händelsen och en insats blir snabbt fler. Sakta men säkert märker Cina att hon dras till att ha dräkten på sig, att få uppmärksamhet och att slåss. Håller kraften på att bli ohanterlig för henne?

Mårten Melin

På och utanför Skogsbingelskolan

Relaterade artiklar

Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.