”Åren mellan fem och åtta är otroligt spännande”

Foto av :

Illustratör: Loka Kanarp

Publicerad:

2017-05-31

Emi Gunér är copywriter, översättare, skribent och barnboksförfattare. Nu kommer hennes tredje bok om Nina – en karaktär som blivit något av en favorit hos de yngre läsarna.

Emi, berätta, hur föddes Nina?

– Jag ville skriva Nina-böckerna i samma bruksbokstradition som Kerstin Thorvalls Sagor om Anders snart 4 år och Astrid Lindgrens böcker Jag vill också börja skolan och Jag vill också ha ett syskon. Och Lotta på Bråkmakargatan, men i svensk nutid.
Historier om helt vanliga vardagshändelser som känns nya och omtumlande när man upplever dem de första gångerna. Innan man ännu hunnit övat så mycket att man som människa tycker sig kunna hantera ilska, svartsjuka och längtan – hur sant eller falskt det än är. Jag tycker de här åren mellan fem och åtta är otroligt spännande. Gränsen mellan fantasi och verklighet är suddig medan barnets känslor ofta är väldigt stora och starka. Det påverkar alla i familjen och runtomkring. Det är också en ålder när barnet bemästrar många livsviktiga och livsfarliga talanger. Många lär sig cykla, simma och börja upptäcka på alfabetet. Och barnet börjar fundera kring livets villkor och orättvisor.

I den förra boken fick vi följa med när Nina skulle börja förskoleklass. Berätta lite om handlingen i Nina & Jim - hemlisar & kompisar.

– Nina har vant sig lite mer vid att gå i skolan och det händer något underbart, det kommer en ny kille till klassen, Jim, som skrattar åt samma saker som Nina. Hon tvingas ha kalas med ärkefienden Märta och övar på att cykla. Hon går påskkärring och tävlar om bästa hatt på skolans vårpicknick. Och så luras och busar hon en del både hemma och i skolan. Nina och Jim bildar en helhet med Nina börjar skolan, tillsammans täcker de in hela det första förskoleklassåret med hösttermin och vårtermin och olika händelser längs vägen.

Vad har varit roligast med att skriva böckerna om Nina?

– Det är mycket roligare och enklare att skriva historierna nu när karaktärerna och relationerna satt sig. Det har också varit så kul att se Nina och de andra personerna i boken gestaltade av illustratören Loka Kanarp. Och det har varit helt fantastiskt att få brev och reaktioner från läsarna. Många föräldrar har också hört av sig för att berätta att de och deras barn i samband med högläsningen av Nina-böckerna haft massa bra kvällsprat om barnets egen förskole- eller skolvardag.

Vad ligger i framtiden, blir det fler böcker om Nina?

– Ja! Åtminstone en bok till är planerad, med tänkt utgivning våren 2018. Den kommer handla om Ninas första skolsommarlov.

 

Relaterat

Nina & Jim - hemlisar & kompisar

Om boken

Nina tittar från Jim till Märta. Hur kan man känna så olika? När hon ser på Jim känns det som första slicken på en mjukglass. Men när hon ser på Märta, då känns det som sandpapper mot tänderna.

Det är första dagen på vårterminen. Nina har redan gått ett helt halvår i förskoleklass. Snön yr och Nina orkar inte gå så mamma får dra henne i en pulka. Men precis innan de är framme vid skolan hoppar Nina ur och går själv, ingen ska tro att hon är ett småbarn. När hon kommer till skolan får hon syn på någon hon inte sett förut, någon som har precis likadan ryggsäck som Nina. Det ska börja en ny kille i klassen. Han heter Jim.

Det här är berättelsen om Ninas andra termin i förskoleklass. Det handlar om att få en ny kompis, en som skrattar åt precis samma saker som man själv. Det handlar också om att vara osams, att ha hemlisar och om att vara på sin allra första sommaravslutning.

Emi Gunér, Loka Kanarp

Nina & Jim - hemlisar & kompisar

Relaterade artiklar

Ny bok om barnens favorit Nina – perfekt för högläsning

Ninas syskonbok är berättelsen om en lillasyster som blir storasyster. Och om kusiner, kompisar, rymden, ensamspindlar och annat som ingår i en åttaårings värld.