”Den går faktiskt inte att lägga ifrån sig”
Publicerad:
2019-02-18Cina Friedners debutroman Så himla taskigt är en riktig samvets-rysare för både barn och vuxna. Varning för hög igenkänningsfaktor …
Så himla taskigt handlar om de bästa vännerna Manda och Lilly som tillsammans gör upp en plan för att störta klassens coolaste tjej Henrietta Nilsson. Henrietta styr och ställer precis som hon vill och fast hon är världens taskigaste vill alla tjejer vara med henne och nästan alla killar vara ihop med henne. Något måste göras! Så himla taskigt är en rolig och kaxig roman om hierarkier i en mellanstadieklass och kritikernas hyllningar lät sig inte vänta.
Viveca Bladh berättar i Sveriges Radio om hur hon under läsningen tvingats att lägga ifrån sig boken en stund då hon blivit så spänd: ”Att jag ändå plockar upp boken och fortsätter att läsa igen handlar mycket om att vi alla någon gång sagt något dumt och att Cina Friedner tar oss tillbaka till de där stunderna man helst vill glömma och hon gör det med glimten i ögat.”
I BTJ skriver Anna Hjerpe: ”Språket är lätt att ta till sig; här finns både djup och innebörd, och det varvas med humor och en känsla av ärlighet. Det här är en mycket bra bok, främst att läsa själv, men den passar även utmärkt för högläsning.”
Vidare skriver Göteborgs-Postens kritiker Stina Nylén att det inte är ovanligt att böcker skrivna för mellanstadieåldern handlar om flickor som gaddar ihop sig och inte alltid är snälla mot varandra. Men hon menar också att Friedner på ett skickligt sätt ruskar liv i en annars ganska tradig genre. ”Denna bok går faktiskt inte att lägga ifrån sig. Hur intim vänskap och solidaritet kan slås sönder över en dag och lappas ihop utan att någon vet hur skildras i hejdlös fart och inte så lite humor.”
Borås Tidnings recensent Peter Grönborg är också med på tåget och skriver: ”En förklaring till att berättelsen är spännande hela tiden är dess oförutsägbarhet. Med enkla medel trixar författaren till kompositionen, vilket skapar en stimulerande nyckfullhet, särskilt när det gäller psykologiska processer.”
Nu finns det en lärarhandledning till boken som passar för åk 4-6. Den kan du ladda ner här!
Relaterat
Relaterade artiklar