SÖMNSAGOR: sömnråd och sagor i unik mix
Foto av :
Illustratör: Laura Di FrancescoPublicerad:
2019-08-18Sömnsagor, av psykologen Helena Kubicek Boye, bjuder på handfasta råd och sagor som lär barnen tekniker för att komma till ro och somna – mentala tekniker att ha med sig resten av livet.
Vuxna sover allt mindre och sömnproblemen ökar bland barn och unga, visar forskningen. Nya skärmvanor minskar tiden för lek och rörelse men varvar upp barnen mentalt och gör det svårare att somna, och att sova bra. Men sömnen är livsviktig. Särskilt för barn, vars hjärnor fortfarande utvecklas.
– Området för sömnforskning är relativt nytt och vi får ständigt nya studier som visar hur viktig sömnen är för att vi ska återhämta oss, hålla oss friska och må bra. För lite sömn leder till att vi bli lättare sjuka, gör misstag, blir på sämre humör, och även kan känna oss deprimerade. För barn som växer är sömnen väldigt viktig, både för hjärnans utveckling och kroppens återhämtning, förklarar Helena Kubicek Boye som har jobbat med att behandla personer med sömnproblem sedan hon blev färdigutbildad psykolog 2005.
Helena Kubicek Boye har tidigare skrivit flera böcker om sömn, kost och motion, och är nu aktuell med den nya boken Sömnsagor.
– Boken innehåller en del med instruktioner och goda tips till föräldrar om små barn och sömn. Därefter finns fem sagor att välja bland. Tanken är att läsa en saga per kväll och förhoppningsvis får barnet en favoritsaga. Sömnsagor baseras på KBT-metoder och mindfulness som har god evidens för att förbättra sömn för vuxna och för att skapa god sömn, och den har också inslag av acceptansövningar. I varje saga får barnet hjälp att slappna av och att acceptera och släppa taget om tankar och känslor för att kunna varva ner och somna i lugn och ro. Min tanke är att sagorna på så vis kan lära barnen att varva ner själva. Det hoppas jag är något de kan ha nytta av hela livet, säger Helena Kubicek Boye.
Sömnsagor är genomillustrerad av den nya, spännande illustratören Laura Di Francesco. Bilderna och färgskalan skapar en suggestiv nattstämning och fantasieggande sömnvärldar att stiga in i.
Sagorna vänder sig till barn mellan tre och sex år, och varje saga tar ungefär fem minuter att läsa.
– När jag utvecklade sömnsagorna hade jag 20 testfamiljer som gav mig feedback. Det tog cirka fem minuter att läsa en saga och då varvade barnet ner. I många fall hade barnet somnat redan innan sagan var slut. I andra fall hade barnet kommit till ro och var så pass sömnigt och tryggt att det kunde ligga kvar och somna lugnt på egen hand, berättar Helena Kubicek Boye.
Relaterade artiklar