Blir det larver till middag i framtiden?
Illustration av:
Emily RyanPublicerad:
2019-08-23Hur ser världen ut om 50 år? Kanske har du fått robot-armar som gör dig superstark? Det låter kanske otroligt, men i framtiden kan vi få mycket hjälp av tekniken. I nya hoppfulla Framtidsboken tar författaren hjälp av aktuell forskning för att spana in i framtiden.
Hur ser världen ut om 50 år? Ja, det kan man fråga sig – och vet man det redan nu? Självklart inte, men det finns områden som det sker en massa spännande forskning inom. För många saker vet vi, bland annat att vi kommer att resa på andra sätt i framtiden, äta andra saker och kommunicera på sätt som de flesta av oss knappt kan fantisera om. Kanske kan du äga en egen enhörning, ha superkrafter eller äta tomater som smakar som glass?
I Framtidsboken – Robotar, virtuella världar och insekter till middag berättar författaren Måns Jonasson och illustratören Emily Ryan roligt och pedagogiskt om allt fantastiskt som kan hända.
– Framtidsboken bygger på mycket research. Jag har tittat på saker som är på gång inom forskningen och boken fokuserar på spännande teknik och uppfinningar, eftersom det är mitt specialområde. Jag har även träffat fjärdeklassare som berättat vad de vill veta mer om, säger författaren Måns Jonasson.
En stor andel av barnen Måns Jonasson pratade med var oroliga inför framtiden, i synnerhet med tanke på klimatkrisen.
– Flera uttryckte Greta Tunberg-inspirerade tankar som att det inte är någon idé att gå i skolan eftersom det inte finns någon framtid. Därför vill jag att boken ska vara inspirerande och ge hopp. Saker går att lösa! Hur ska nästa generation orka om de redan nu känner att livet är kört? Jag vill visa att mycket faktiskt blir bättre.
I Framtidsboken presenteras många lösningar på aktuella problem, som klimatsmartare bilar, blixtsnabba och resurssnåla resor med hyperloop, pasta med gräshopps-sås och larver som rensar upp plast i haven. Men även hisnande uppfinningar som kläder som byter färg och robotbästisar.
Allt illustrerat med myllrande bilder och kluriga seriestrippar i fyrfärg, gjorda av Emily Ryan.
– Emily har verkligen förstått bokens budskap och satte tonen direkt. Jag ger henne 10 av 10 möjliga poäng! säger Måns Jonasson.
Relaterade artiklar