Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem skapar unik bok om att vara en hen
Illustration av:
Sofia FalkenhemPublicerad:
2020-04-21Egentligen vill Månne bara leka med sina bästisar, prata med månen och vara i sitt hemliga rike. Men det är inte så lätt när hen ständigt träffar störande plommonhjärnor som tror att alla är pojkar eller flickor! Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem har skapat en magisk och lite sorgsen barnbok om en ickebinär åttaåring.
En gång sa mamma att det jämnar ut sig. Att hälften av gångerna säger folk som inte vet ”hon” till mig och hälften av gångerna säger de ”han”. Hon tror att det blir en blandning och liksom lagom i mitten. Men hon har fel. Hur kan det jämna ut sig? Om två saker är fel blir de ju inte rätt ihop.
Månne är så trött på att förklara. Det här att vara varken kille eller tjej, utan en hen. Hur svårt kan det vara? Inte ett dugg svårt! Därför ska hen börja youtuba. Hen ska bli världens yngsta youtuber ever! Om allt fantastiskt berättar Månne i sina klipp: om sina samtal med månen, om universums bästa bästisar Rut och Jörgen. Om the Pink_Rainbow_Girl som ska lära Månne allt hon kan om youtube, och att spela synt. Men också om alla jobbiga grejer som händer. Om stora barn på skolgården som aldrig slutar ställa dumma frågor, om riddardagar där man måste välja kö efter om man är pojke eller flicka, och om släktingar som kallar trans för trams. Allt det som till sist lockar ut en läskig varelse ur en tallrik potatismos. En slemmig typ med röda ögon som vägrar att försvinna.
För det finns de som inte tror att hennar finns. Att Månne alltså inte finns på riktigt.
Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem har skapat en rolig bok som både ger hopp och lite ont i magen.
– Jag har alltid tycket att det är lite töntigt att säga att man har skrivit en bok som man tycker fattas – men nu har jag ändå gjort precis det, säger författaren Ylva Karlsson. Det började med att jag lärde känna ett ickebinärt barn som beställde en bok.
Idén till Månen, varelsen och jag gick Ylva sedan med under flera år innan hon hittade rätt form för berättelsen.
– Det är ju inte självklart att man kan eller bör ge röst åt någon ur en grupp man inte alls tillhör. Jag tänkte mycket på det. Som barnboksförfattare brottas jag ju egentligen ständigt med den frågan och jag kom till slut fram till att jag fick försöka lyssna ännu noggrannare än vanligt och på fler sätt. Och sen tycker jag det är viktigt att den här sortens böcker är bra böcker, bra välberättade historier, inte partsinlagor.
Under processen har Ylva Karlsson pratat med transpersoner i olika åldrar – men även adderat ett lager av fantasy för att skildra känslor och uttryck. Även illustratören Sofia Falkenhem funderade på om hon var rätt person att illustrera boken.
– Men jag tyckte så himla mycket om Månne! Eftersom historien består av Månnes youtube-monologer trodde jag att det skulle bli svårt att hitta rätt form för bildberättandet – men allt löste sig när jag illustrerade hur det kändes när jag läste. Jag lade helt enkelt reglerna åt sidan och började rita, säger hon.
På frågan om vad upphovspersonerna hoppas kunna uppnå med Månen, varelsen och jag kommer svaret blixtsnabbt:
– Augustpriset och världsrevolution! säger Ylva Karlsson.
Relaterade artiklar