Skräckfiktion hämtad ur verkligheten
Foto av :
Kajsa GöranssonPublicerad:
2020-04-08Tobias Söderlund är tillbaka med den andra, fristående delen i den hyllade serien Spökkameran. Han ger oss ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen i skogen. Idén till skräckberättelsen fick han från programledaren Clara Henry.
Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt!
Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat.
– Precis som i Prästgårdens hemlighet är handlingen i Ljusklotets mysterium byggd kring platser och historier från verkligheten. Jag tycker själv att det är då skräckfiktion blir som allra läskigast, säger Tobias Söderlund.
I berättelsen centrum står Marteboljuset. Ett ljusfenomen på Gotland som folk sett i ett sekel, utan att det fått någon hundraprocentig förklaring. Mystiken kring ljuset lockade Tobias direkt.
– Trots att Marteboljuset är så välkänt hörde jag talas om det först 2017 när Clara Henry la upp en film på Youtube om sitt möte med ljuset. Innan jag ens hade hunnit se klart klippet bestämde jag mig för att skriva en bok om Marteboljuset. Så tack, Clara!
Inför Prästgårdens hemlighet bodde Tobias i Borgvattnets prästgård. Den här gången såg researcharbetet lite annorlunda ut.
– Jag har inte sovit i något hemsökt hus den här gången, men jag har åkt över till Gotland vid en handfull tillfällen under arbetet med boken. Alla platser som dyker upp i handlingen har jag besökt; Katthammarsvik, Visby, Lummelunda och Martebo. Ett par gånger har jag stått i mörkret och spanat efter Marteboljuset också, tyvärr utan framgång.
Förutom en nervkittlande spökhistoria tar boken också upp en rad mer vardagliga ämnen: Vad händer när du blir kär i en kompis? Vad gör du när den du är kär i visar intresse för någon annan? Och hur tacklar du att någon du ogillar plötsligt försöker vara snäll?
– Vänskap och kärlek, med alla utmaningar de kan innebära, är en stor del av mångas liv. Vanessa är inget undantag bara för att hon råkar brottas med spökrelaterade problem också.
Ljusklotets mysterium är den andra, fristående delen i serien Spökkameran. Rekommenderad läsålder: 9–12 år.
Pressröster om Prästgårdens hemlighet:
”En trevlig välskriven rysare med levande unga karaktärer av idag. Parallellt med läskigheterna vävs relationerna med oförstående föräldrar, vänskap, spirande kärlek, skoltid och mobbing in på ett bra sätt. Helhetsbetyg: 4” BTJ
”Det blir helt enkelt en tokspännande bok, en riktig bladvändare från första stund.” Mittmedia
”Spökboken om Borgvattnets prästgård är underhållande och djup” Smålandsposten
”Tobias Söderlund har med lätt och varsam hand fångat både språk och attityder hos mellanåldersbarn – och deras föräldrar. Det är väldigt bra gjort.” GP
Relaterade artiklar