Pippi på rymmen illustreras för första gången
Illustration av:
Fabian GöransonPublicerad:
2020-04-14Vem minns inte Konrads kalasklister, Pisse-Nisse och Pippis flygande bilfärd? Nu kan man för första gången ta del av detta sommaräventyr i illustrerad form. Uppdraget har gått till serieskaparen Fabian Göranson – och han vill sätta Annika mer i fokus.
Tommy och Annika längtar efter äventyr! En solig dag tröttnar de på att rensa jordgubbslandet och bestämmer sig för att rymma. För att lugna sin mamma tar de med sig Pippi och tur är väl det!
Vi får följa de tre rymlingarna i mötet med Konrad och hans klister, när de går på lina och åker tunna ner för älven. Det är härligt att rymma, men kanske ännu skönare att komma hem igen? Pippi på rymmen är ett spännande och oförglömligt äventyr med Pippi Långstrump och hennes kompisar.
Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på rymmen som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som utspelar sig i 1970-talets Sommarsverige. Under inspelningen tog stillbildsfotograf Bo-Erik Nyberg bilder som publicerades i en bilderbok som kom ut 1971. Men nu, lagom till Pippis 75-årsjubileum, är det första gången som berättelsen illustreras.
– Pippi kan se ut på så många sätt, hon är lika älskad i alla sina olika skepnader världen över. Fabian Göranson har gjort en originell och humoristisk tolkning av berättelsen, full av fart och med många detaljer att upptäcka. Det är fint att Annika får en större roll här, säger Annika Lindgren, publicist på Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till författaren.
Läsaren får ta del av äventyret i stort format och omfångsrikt berättat. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil av den hyllade serieskaparen Fabian Göranson. Hans senaste bok Drömmen om Europa väckte mycket uppmärksamhet och fick fantastiska recensioner.
– Läsaren får möta en lugnare Pippi än i de första böckerna. I Pippi på rymmen är hon mindre kaotisk och mer en guide genom äventyret, säger Fabian Göranson.
Istället lyfter han Annika som bokens huvudperson.
– Det är hon som står för känslorna: hon blir arg, upprörd, rädd och ledsen. Jag har försökt göra henne till en mer mångfacetterad karaktär än vad hon brukar presenteras som. Tommy tycker tvärtom att det mesta är roligt – till och med när kläderna blir uppätna av en ko.
Även berättelsen är lite annorlunda från de andra Pippi-böckerna. Den första boken skrevs 1945 – manuset till Pippi på rymmen skapades 25 år senare.
– Det märks ganska tydligt. På 1940-talet hade böckerna mer anti-auktoritära drag, av förklarliga skäl. På 70-talet märktes mer naturromantik i Astrid Lindgrens berättande. Pippi på rymmen är en nostalgisk resa ut på landsbygden, med förvånansvärt många ödehus. Lite som ett förlorat paradis.
Fabian Göranson är väl medveten om att Pippi Långstrump är en nationalklenod och att många kommer att tycka till om de nya illustrationerna.
– Mitt fokus har varit att göra berättelsen rättvisa – inte förhålla mig till henne som ikon. Jag har gjort illustrationer i min stil – med ganska mycket humor – men ändå i Ingrid Vang Nymans anda. Man ska känna igen Pippi!
Relaterade artiklar