Mystiska försvinnanden och en internatskola med mörka hemligheter
Foto av :
Kajsa GöranssonPublicerad:
2020-04-24En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Camilla Stens första ungdomsroman bjuder på stark spänning och magisk realism och är första delen i en trilogi där förflutet och nutid vävs ihop i ett samhälle där alla känner alla.
Camilla Stens nya bok Bergtagen kretsar kring Emil, en elev på Internatskolan Järvhöga Läroverk, som försvinner. Medan lärare, polis och kompisar kämpar mot klockan för att hitta honom visar det sig att det inte är första gången en elev på Järvhöga är spårlöst borta. Bergtagen är en berättelse om klass, hierarkier, fasader och sexualitet och det snabba tempot håller läsaren i ett hårt grepp.
– Bergtagen är en bok om en liten stad långt inne i de jämtländska skogarna, och en gammal internatskola med mörka hemligheter. Den handlar om ensamhet och kärlek och rädsla; om hur det är att vara sjutton och känna att man inte vet vem man är, samtidigt som man förstår mycket mer än vad andra tror. Och så är det en bok om gåtfulla försvinnanden, skuggor i skogen, och viskande röster i mörkret, berättar Camilla Sten.
Parallellt med sitt författarskap har Camilla Sten studerat psykologi. I Bergtagen spelar psykisk ohälsa en stor roll, bland ungdomar i allmänhet och killar i synnerhet. Det är en av Camillas stora hjärtefrågor.
– I vårt samhälle finns det väldigt lite utrymme för unga killar att prata om känslor av ångest, ledsamhet och ensamhet. Vi lär unga killar att de först och främst måste vara tuffa, starka, osårbara och manliga, men mjuka och ledsna känslor är inte en könad grej. Det är hälsosamt när man får uttrycka dem, men som samhälle är vi så himla dåliga på att ge unga killar det utrymmet, så jag ville låta det få stor plats i boken.
Internatskolor är ett populärt ämne i litteraturen och den som gillar sådana böcker blir inte besviken på Bergtagen.
– Internatskolor känns på många sätt som något som borde höra det förflutna till, det är liksom en touch av dåtiden i nutiden, där nuet och det förflutna möts. Samtidigt är det en så laddad miljö ifråga om klass. Ålder, pengar, sex och epok och akademia – allt möts i internatskolan. Och temat med relationen mellan förälder och barn är så fundamental för oss alla, men det kan också vara en svår och snårig relation för många. Det finns många sätt för föräldrar att överge sina barn, oavsett om det är genom att skicka iväg dem till en internatskola eller att vara oförmögen att ta hand om dem på grund av depression eller beroende. Det kändes viktigt att visa det, sorgen och såren och styrkan det lämnar efter sig.
Relaterat
Relaterade artiklar