”Det finns så mycket oberättad historia”
Illustration av:
Adrian MalmgrenPublicerad:
2021-01-15Funderar du över ord som queer och ickebinär, och hur Pridefestivalen startade? På hur du kommer ut, byter namn eller vad könsbekräftande vård innebär? Vill du lära dig mer om hbtqi-rörelsen, vilka rättigheter vi har idag och hur vi har fått dem? Då är den här boken något för dig!
Hur har synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet förändrats under historiens gång? Vilka frågor är aktuella just nu? Och vart kan du vända dig om du har frågor om könsidentitet? Queera tider – hbtqi då och nu tar upp olika aspekter av att vara queer.
– Jag tror att många saknat både en lite mer lättillgänglig queer svensk historieskrivning och en form av guide över vad som faktiskt gäller just idag ifråga om rättigheter, begrepp eller hur man kan komma ut som hbtqi-person. Dessutom ger den förebilder, inspiration och en känsla av sammanhang, som kan kännas värdefullt för många, säger författaren Edward Summanen.
I boken får massa frågor svar, och berättande texter varvas med intervjuer och skildringar av personer som varit betydelsefulla eller på andra sätt gjort avtryck. Några medverkande:
- Christina Liljeqvist – var med och ockuperade Socialstyrelsen 1979 för att man skulle ta bort sjukdomsstämpeln för homosexuella
- Timimie Märak – poet, aktiv i Sapmi pride och transaktivist
- Steve Sjöquist – diakon som var en av de första HIV-aktivisterna i Sverige
- Saga Becker – skådespelerska som var den första öppna transperson att vinna en Guldbagge
– Det finns så mycket oberättad historia, säger Edward Summanen. Varje gång som jag snubblat över en spännande anekdot, vare sig det gällt en queer drottning för flera hundra år sedan eller minnen från en demonstration bara något år tillbaka i tiden, har jag tänkt ”någon borde sammanställa allt det här”. Nu har jag inte fått med allt såklart, men en hel del!
Vem vill du ska läsa?
– Exakt alla! Men framförallt hbtqi-personer i alla åldrar, närstående, lärare, politiker och alla som jobbar på ungdomsmottagning, BUP eller som på annat sätt ägnar sig åt vård och stöd, säger Edward Summanen.
Det här är en bok som både inspirerar och informerar, såväl som lyfter fram delar av historien som det talas alldeles för lite om. Queera tider – hbtqi då och nu är full av konkreta tips och råd och är därtill rikt illustrerad i fyrfärg med seriestrippar och bilder av Adrian Malmgren.
Varför du ville illustrera den här boken?
– Jag använder normkritiska figurer för att visa världen queera kroppar och identiteter. Att få applicera det i illustrerandet av en bok som går hand i hand med mina hjärtefrågor om att hjälpa unga att förstå mer om sig själva och andra kändes självklart, säger Adrian Malmgren.