bok

Lilla snippaboken

Dan Höjer

Författare

Gunilla Kvarnström

Illustratör

Beskrivning

2004-08-20
Svenska
9-12

Författare

Dan Höjer

Kan tjejer verkligen få stånd? Är det farligt att onanera? Varför får man hår? Hur mycket mens är normalt? Varför pratar man aldrig om snippan? Här finns svaren på många oroliga och roliga frågor. Dan Höjer har varit chefredaktör på KP. Han har skrivit cirka 15 barnböcker på Rabén & Sjögren, men också många på annat förlag. Gunilla Kvarnström har illustrerat barnböcker i över trettio år. Tillsammans har de även gjort succéboken Lilla snoppboken.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2004-08-20

Läsordning

0

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129660364

Antal Sidor

80

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.253

Bredd (mm)

154

 

Äckligt?

Om boken

Varför är snor, svett och öronvax så äckligt? NÄR blir någonting äckligt? Vem har bestämt VAD som är äckligt? Vad var äckligt för hundra år sedan? Och vad är äckligt i andra länder?

Hur kan det komma sig att hår är så äckligt när det hamnar i maten, när det inte är äckligt så länge det sitter på huvudet? Varför är små ormar äckliga fast små björnar är gulliga? Båda är ju farliga. En kletig kastrull är ju helt ok i köket men inte lika självklar i sovrummet. Kanske rent av lite äcklig?

Dessa och många fler frågor får du svar på i denna fantastiskt äckliga faktabok.
Läs och rys!

Dan Höjer, Maria Jönsson

Äckligt?

Värsta monstren

Om boken

Monster finns överallt! Och vi är många som nästan mött dem på riktigt. I skogen, i havet, på kyrkogården, i rymden. I myterna och biomörkret finns de, ondskefulla häxor, urstarka cykloper, skräckinjagande vidunder, både stora och små, de flesta vilda och farliga - och några ganska oförargliga. Här har de samlats i en omfångsrik och rikt illustrerad monsterbibel författad av barnboksvärldens skräckmästare Dan Höjer och illustrerad av Mats Molund. Ur förordet: "Varje år upptäcks bortåt 300 nya djurarter. En del är små som möss, andra enorma monster. Flera gånger har vetenskapen visat att det som människor trott vara vilda fantasier och folktro verkligen existerar. Men dessa djur har kanske hållit sig gömda långt inne i djungler eller längst ner i havsdjupen. I Värsta monstren har jag blandat friskt med otäcka typer vi trott på i olika tider. Ibland handlar det om monster i gudasagor från antiken, ibland om odjur som folk stött på för en vecka sedan. Läs och rys!" Författaren Dan Höjer och hans illustratör Mats Molund har tagit ett jättegrepp på monstervärlden. I dödens gränsland möter vi vampyrer, gengångare, gastar, mylingar, Kerberos och Djävulen själv. I sjöar och hav finns Storsjöodjuret, jättebläckfisken och Midgårdsormen. Ur myternas värld kliver stora, farliga och håriga vidunder som Basilisken, Minotaurus och cykloper, men också den lömska enhörningen och Fågel Fenix. Drakar finns i alla kulturer, ibland lyckobringande och goda, ibland de grymmaste skapelser man kan möta. Ur sagorna kliver Näcken, Bäckahästen, troll och jättar och ur böckernas och filmernas värld kommer Frankensteins monster, Golem, King Kong, mumier och hajar. Farliga kvinnor finns det otaliga berättelser om, alltifrån häxor och skogrån till antikens sirener, harpyor och Skylla och Karybdis. Sist i boken skriver Dan Höjer om utomjordingarna och underliga varelser och meddelanden från andra världar. Allt som kan sätta vår fantasi i rörelse! Spännande illustrerad med bilder som alla

Dan Höjer, Mats Molund

Värsta monstren

 

Dubbeltriss i Paradiset

Om boken

Ännu ett forskningsuppdrag för Oskar! Hur ska han göra för att hitta ägaren till ett viktigt brev som saknar både mottagare och brevskrivare? Oskar går systematiskt tillväga, samlar ledtrådar och hypoteser i sin tanke-bankbok ... En uppmärksam läsare kanske också kommer på lösningen! Fristående fortsättning på den populära Oskar i Paradiset. Det börjar med ett brev som har kommit på villovägar. Eller rättare sagt resterna av ett brev. Oskars lillebror Bill har nämligen lagt kuvertet i blöt för att få loss de fina frimärkena och både avsändarens och mottagarens namn är borta. Dessutom har Bill skrapat några trisslotter han hittade i kuvertet, men så slarvigt att han inte märkt att en av lotterna är en vinstlott. När Oskar upptäcker det står han inför ett moraliskt dilemma. Ska han lägga beslag på vinsten själv, dela den med Bill eller ge den till den rätta ägaren? Oskar pusslar ihop de fragment som finns kvar av själva brevet. Det verkar vara ett viktigt brev, ett brev som måste nå fram. Men till vem? En forskarnatur som Oskar måste i första hand lösa det mysteriet. Sedan får han fundera över hur han ska göra med vinsten. I sin tanke-bankbok samlar han ledtrådar och bevis. Till slut vet han både vem brevskrivaren är och vem som skulle få brevet. Det kanske också den klurige läsaren har listat ut, för han/hon har tillgång till samma ledtrådar som Oskar ... Margareta Lindberg, född 1945 i Örnsköldsvik, bor numera i Wira i Roslagen. Vid sidan av barnböckerna har förf. skrivit lokalhistoriska böcker tillsammans med skolelever. Hon har också skrivit för scenen, senast musikalen "Eken? en respektlös susning genom Stockholms historia", som uppfördes på Stadsteatern i samband med Stockholms 750-årsjubileum 2002.

Margareta Lindberg, Gunilla Kvarnström

Dubbeltriss i Paradiset

Relaterat

I huvudet på DIG

Om boken

Visste du att din hjärna styr allt som har med dig och din kropp att göra? Den vet vad du tänker och känner, och den jobbar dygnet runt. Både när du är vaken och när du sover. Hjärnan ser till att ditt blod cirkulerar genom kroppen, att du smälter maten du äter och att du andas. Den fixar också så att du blinkar över 4 miljoner gånger per år och att dina spottkörtlar producerar 1–1,5 liter saliv om dagen! Hjärnan vilar faktiskt aldrig. Det har den inte tid med, den måste ju ta hand om din kropp. Du kanske tror att du kan styra vissa saker själv, men sanningen är att hjärnan alltid är inblandad. Din hjärna är du!
I huvudet på DIG är en faktabok om vårt allra viktigaste organ: hjärnan. Här kan du läsa om hjärnans olika funktioner, våra sinnen och andra organ, vårt skelett, vårt hår, våra muskler och en hel del annat. Det är färgglatt, kul och faktaspäckat – och ett måste för den vetgirige!

Anna Hansson, Maria Andersson Keusseyan

I huvudet på DIG

Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?

Om boken

Vinnare av Adlibrispriset 2022 – Årets bästa barnbok 0–6 år!
Mammas mage är jättestor, för där inne ligger Ebos lillebror och snart ska han komma ut! Men förut låg Ebo därinne, det vet han, för det har mamma berättat. Men hur kunde han egentligen komma in i magen? Och hur gick det till när han kom ut?Asabea Britton är utbildad barnmorska och folkbildare inom graviditet och förlossning. Tillsammans med illustratören Louise Winblad, alias hejhejvardag, har hon skapat en bok om frågorna de allra flesta barn förr eller senare ställer.Genom Ebos berättelse får vi följa med på den fantastiska resan från ägg som möter spermie, via de nio månaderna i magen och slutligen till den stora stund när bebisen ska komma ut. Men här finns även plats för andra berättelser - det finns ju massor av olika sätt för en bebis att bli till, och nästan lika många sätt att födas på!En rättfram och spännande faktabok för alla vuxna som behöver lite hjälp på traven att förklara ett av livets allra största fenomen för nyfikna barn.

Asabea Britton, Louise Winblad

Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?

Smarta små upptäcker kroppen

Om boken

Smarta små upptäcker kroppen är en lekfull och kul kroppsbok som svarar på massor av frågor om hur kroppen funkar. Den berättar enkelt och konkret och ur ett barnperspektiv om vad kroppen kan, hur skelettet ser ut, varför vi har hår, vad en doft eller en smak är och annat spännande och superviktigt.

Här kan man testa roliga kroppstrix, kolla att den blinda fläcken verkligen gör oss (delvis) blinda, tillverka "ett öra", undersöka om man vet namnen på viktiga kroppsdelar och prata om vad man gillar att äta och varför. Man får också veta hur det är att bli jättekär, varför man får bulor och blåmärken när man slår sig och hur vansinnigt mycket det kliar när man fått huvudlöss. Man hittar goda råd för att hålla sig frisk och pigg, och får möjlighet räkna hur många mjölktänder man ska få - men också läsa om varför man tappar varenda en.

Man får möta klass 1 Rönnen, med Hedda, som ska få ett syskon, och bland annat få lite koll på DNA (som inte betyder Den Nakna Apan!) och på hur fantastiskt och underbart det är att vi alla är olika.

Medverkande: Charlotte Ramel, Kristian Hallberg, Emma Adbåge, Lisen Adbåge, Grethe Rottböll, Eva Staaf, Lena Sjöberg, Maria Jönsson, Björn Bergenholtz, Lena Sjöberg, Pernilla Stalfelt, Ulf Stark, Kamila Slocinska, Martina Wagner, Jesús Verona med flera.

Detta är den tredje och efterlängtade delen i serien Smarta små. Tidigare titlar i serien är Smarta små upptäcker naturen och Smarta små upptäcker skolan.

Smarta små upptäcker kroppen

Hos tandläkaren med Bolibompa-draken!

Om boken

Barnens älsklingsdrake har tappat sin ena huggtand! Då gäller det att skynda sig till tandläkaren. På mottagningen finns mycket spännande att upptäcka - och Bolibompa-draken hjälper gärna tandläkaren ... Fjärde, roliga boken om den populära draken.

Böckerna om Bolibompa-draken har kommit för att stanna. Den sympatiska draken upptäcker världen på sitt eget sätt, på barnens nivå. Här bjuds på känslor, både allvarliga och komiska situationer och här finns nyttiga fakta. Och allt gestaltas med värme, humor och schvung av författaren Mats Wänblad och illustratören Micaela Favilla.
I den fjärde Bolibompa-boken är det dags för tandborstning hemma hos draken. Det gäller att borsta noga. Först den ena tanden - å, vad den blänker och glänser! - sen den andra … Men vad nu? Den andra tanden finns inte på plats! Som tur är hittar draken sin tand och går resolut med den till tandläkaren. Och på tandläkarmottagningen finns det förstås mycket spännande att uppleva. Draken är inte den enda patienten - den får snällt vänta på sin tur. Och när det är dags för Bolibompa-draken att bli undersökt så kan man nog märka att tandläkaren inte är så van vid drakpatienter … Men hon hjälper draken på bästa sätt. Och draken hjälper gärna till att få alla barnen att trivas hos tandläkaren!

Vilken perfekt introduktion till ett tandläkarbesök! Den här boken har en varm och kul berättelse samtidigt som den innehåller massor med fakta om hur det går till hos tandläkaren. Bolibompa-draken i högform!

Mats Wänblad, Micaela Favilla

Hos tandläkaren med Bolibompa-draken!