bok

Mio, min Mio

Astrid Lindgren

Författare

Beskrivning

2011-08-10
Svenska
9-12

Författare

Astrid Lindgren

Mediekontakt

Jenny Edh-Jansen

Lärarhandledning

MioMinMio.pdf

Var det någon som hörde på radion den 15 oktober förra året? Så här sa de: Polisen i Stockholm efterlyser nioårige Bo Vilhelm Olsson som sedan i förrgår kväll klockan 18 varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13 ...

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt.

Astrid Lindgren berättade att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden och gick förbi en ensam pojke på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och hon lät honom bo på Upplandsgatan 13 eftersom hon såg honom försvinna in i den porten.

För första gången i pocketutgåva. Med nytt omslag av Peter Bergting.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-08-10

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789129678154

Antal Sidor

137

Ryggbredd (mm)

10

Höjd (mm)

180

Vikt (kg)

0.082

Bredd (mm)

110

Hållbarhet

Recensioner

Expressen

”Strålande av ljus, ruvande på mörker. För alla åldrar, egentligen.” Margareta Sörenson

Norrländska Socialdemokraten

”… spännande, sagolika illustrationer som lyfter den klassiska historien till en ny nivå. Det känns modernt och nytt, samtidigt som igenkänningen består.”

Vi Läser

”Så otroligt fin! Det är Johan Egerkrans som har fått i uppdrag att illustrera den välkända sagan på nytt, och hans färgbilder är mörka, magiska, och rätt läskiga. Det är knotiga träd, stora himlar, långa skuggor och enorm stämning. Perfekt presentbok.”

Expressen

”Johan Egerkrans bilder strålar. […]

Egerkrans arbetar med färg och djup, och allra bäst tycker jag om de få bilder som är ljusa. De är monumentala, i en strålande storslagen, nästan utopisk stil, som påminner om amerikanska illustratörer som Maxfield Parrish eller N. C. Wyeth. För även om det är i dunklet Johan Egerkrans briljerar, är det i solen och himlarna jag blir drabbad på riktigt: Något så här vackert är värt att kämpa för, tänker jag sentimentalt. Det både fördjupar och ger perspektiv åt berättelsens kompakta mörker, och gör det lite lättare att hantera.” Therese Bohman

Aftonbladet

”Han har lyckats fånga den blandning av hopp och vemod som genomsyrar boken.” Ingalill Mosander

Dagens Nyheter

”Klassikern från 1954 i vacker nyillustrerad fyrfärgsutgåva, om föräldralöse Bo Vilhelm Olsson som kommer till sin fader konungen i Landet i Fjärran, och till slut måste slåss mot den onde riddar Kato.” 

DN:s kritiker listar de bästa böckerna för barn och unga just nu

BTJ

”Johan Egerkrans färgillustrationer fångar sagostämningen och förstärker i kraftfulla bilder kontrasterna mellan hjältarnas litenhet och det ondas mäktiga styrka. […]

Astrid Lindgrens lyriska sagospråk fängslar och gör Mio, min Mio till en härlig bok att läsa eller högläsa. De nya illustrationerna utgör ett väsentligt bidrag till läsäventyret. Helhetsbetyg: 5.” Gunnar Åberg

 

Barnen i Bullerbyn

Om boken

Lisa, Lasse, Bosse, Britta, Anna och Olle bor i Bullerbyn, i de tre gårdarna Norrgården, Mellangården och Sörgården. De leker och leker, och det är nästan alltid roligt. De sover på höskullen, de klär ut sig, och de går i skolan. De matar lammungar, klättrar i berg, sover i skogen om natten, går och handlar och åker skridskor.
Astrid Lindgrens älskade böcker om barnen i Bullerbyn kommer nu i en samlingsvolym med illustrationer av Ingrid Vang Nyman. Alla vi barn i Bullerbyn, Mera om oss barn i Bullerbyn och Bara roligt i Bullerbyn.

Astrid Lindgren, Ingrid Vang Nyman

Barnen i Bullerbyn

Pippi på de sju haven

Om boken

Snart lämnade de Villa Villekulla och den lilla staden bakom sej, och Myskodilen gled ut över öppet hav. Medan Herr Nilsson klättrade runt i linorna grävde Annika fram några smörgåsar ur packningen. ”Tror du verkligen att vi kan hitta dit där din pappa är?” sa Tommy. ”Ja, det är inga problem”, sa Pippi. ”Vi håller kurs rakt söderut. Trehundra mil till att börja med, sen får vi väl börja leta i buskarna.”
Pippis pappa är i fara! Det får Pippi, Tommy och Annika reda på när de läser brevet i en flaskpost de upptäcker. Två matroser har stulit hans skepp och själv sitter han fängslad i ett torn i sjörövarstaden Porto Piluse, där piraterna bara ger honom vatten och bröd att äta. Pippi, Tommy och Annika måste genast ge sig iväg på en räddningsexpedition! Men överallt lurar råbarkade sjömän som vill stoppa dem – och lägga beslag på Pippis pappas skatt.Astrid Lindgren skrev ursprungligen Pippi på de sju haven som ett filmmanus 1970. Vi är många som har sett den älskade filmen som spelades in i dåvarande Montenegro, på Barbados och i Vaxholm (!) för att tillfullo likna söderhavsmiljön som Astrid skrivit om. Men detta är första gången som berättelsen illustreras. Vi får ta del av det spännande äventyret som bilderbok, i stort generöst format och omfångsrikt berättat. Serieskaparen Fabian Göranson har gjort bilderna. Vi känner igen Pippi, Tommy och Annika, men här gestaltade i en annan form och berättarstil. Det är fartfyllt, spännande och mycket att titta på.

Astrid Lindgren, Fabian Göranson

Pippi på de sju haven

Relaterat

Runaway Kid

Om boken

”Jag kallar mig Kid och jag drömmer om att rymma. Det finns egentligen bara en sak jag kommer att sakna. Grannens katt.” Så börjar Runaway Kid story. Kids hemliga dagbok. Det är rörigt i Kids liv och kaos i hennes huvud. Hennes enda egentliga trygghet är katten Mjau Mjau. Det finns saker de inte pratar om i familjen. Mamman till exempel. När ett skämt går överstyr och hon enligt sin pappa och bror drar skam över familjen blir Kid jourhemsplacerad.
Samtida och lättillgängligt om lojalitet, identitet och att stå upp för sig själv. En verklighetsbaserad berättelse med övernaturliga inslag.Svartvita illustrationer av Tone Lindholm."Petrus Dahlin berättar om konflikter och osäkerhet på ett avväpnande enkelt och ändå ingående sätt. Hans vardagliga språk är träffsäkert och autentiskt. Tone Lindholms avskalade, rena bilder förstärker och tydliggör känslorna i berättelsen." BTJ om Runaway KidPressröster om tidigare böcker:"Serietidningsestetiken i de svartvita bilderna visualiserar skickligt berättelsens innehåll. /.../ Det här är en inkännande, spännande och smått humoristisk berättelse på ett språk som flyter fint och är lättillgängligt.” BTJ om Den osynlige”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon om Min nya vän Håken"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning om Min nya vän Håken

Petrus Dahlin, Tone Lindholm

Runaway Kid

Banjo Baby

Om boken

Sasha vände sig mot mig och stirrade mig djupt in i ögonen. Som om hon försökte se igenom min själ.
– Men Mörten, det GÅR inte att bry sig om vad andra tycker. Dessutom finns det en massa kända och lyckade människor som har Tourettes.– Va? Vilka då? frågade jag skeptiskt.Sasha knappade på sin telefon i några sekunder innan hon skrek:– Mozart! Mozart hade Tourettes!– Va? Hade Mozart Tourettes? Pratar du alltså om ... om Wolfgang Amadeus Mozart?– Nej, jag pratar om Gösta Marmeladus Mozart, hans bror. Såklart jag menar Wolfgang! Lyssna här: ”Det finns tecken på att Mozart hade Tourettes syndrom. Människor i hans närhet har beskrivit att han ofta gjorde grimaser eller fick ansiktsryckningar, rörde händer och fötter på ett ofrivilligt, upprepat sätt och plötsligt kunde låta som en katt. Dessa beteenden har vissa forskare tolkat som motoriska och vokala tics, vilket är typiskt för Tourettes syndrom.”– Va? Lät han som en katt? Det är ju precis som jag! sa jag och mjauade så verklighetstroget att en av kaninerna plötsligt skuttade iväg in i en liten träkoja.Märta, eller Mörten som hon kallas, älskar att spela banjo och har startat en videokanal som heter Banjo Baby. En dag får hon ett meddelande från en tjej som heter Alma de Palma, som också spelar banjo och som har sett Mörtens videor. De börjar skriva till varandra och blir snabbt väldigt nära, de pratar om allt – eller nästan allt. För hur berättar för någon man gillar att man har Tourettes syndrom och plötsligt kan börja stampa med foten eller jama som en katt? Jenny Jägerfeld är tillbaka med en fristående uppföljare till bok- och filmsuccén Comedy Queen och äntligen får vi lära känna Sashas underbara bästis Märta lite bättre. Med sin säregna blandning av humor och svärta berättar Jenny Jägerfeld om kärlek och vänskap – men också om de knepiga och ibland ganska pinsamma situationer man kan hamna i när man inte alltid beter sig som förväntat.

Jenny Jägerfeld

Banjo Baby

Nyheter

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.

Älskad bråkmakare i ny kostym

Mer än 60 år efter att Lotta på Bråkmakargatan gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av hyllade Cecilia Heikkilä.

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.

Nya böcker i oktober 2022

Magnus Uggla debuterar som barnboksförfattare, den trolldomskunnige pojken Jack är tillbaka i ett helt nytt äventyr, årets stämningsfulla adventsbok är här och likaså den hett efterlängtade illustrerade utgåvan av "Harry Potter och Fenixorden". Och apropå illustrationer så har Maria Nilsson Thore skapat härliga bilder med fin skärgårdskänsla till den fjärde bilderboken om livet på Saltkråkan. Och den uppdaterade presentutgåvan av Astrid Lindgrens älskade "Mio, min Mio" innehåller nu ännu fler sagolika illustrationer av Johan Egerkrans. Välkommen till en fullmatad bokmånad!

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!