bok

Hemma kanske inte är en plats

Lin Hallberg

Författare

Beskrivning

2013-04-18
Svenska
unga vuxna

Författare

Lin Hallberg

Formgivare omslag

Lisa Zachrisson

"Jag har alltid vetat att jag måste åka tillbaka till Argentina en dag."

Sara är 19 år och ska precis gå ut gymnasiet när hon råkar ut för en svår olycka. Den glada studenttiden byts mot sjukhus, slangar och projektet att lära sig gå igen. Och det är där i sjukhussängen som minnena börjar komma tillbaka, minnena från barndomen i Argentina där estancians alla barn lekte, red till skolan och var lyckliga tillsammans. Men allt tog bara tvärt slut. Varför?

När försäkringspengarna kommer in på Saras konto bestämmer hon sig för att köpa en enkelbiljett till Buenos Aires. Hon måste ta reda på vad det var som gjorde att allt förändrades, och varför hennes familj inte kunde stanna i Argentina.

Hemma kanske inte är en plats är en stark berättelse om en ung tjejs rotlöshet och sökande efter identitet, men också om klasskillnader, fattigdom och hur en gnutta medmänsklighet kan förändra allt. Lin Hallberg skildrar insiktsfullt Saras inre och yttre resa, och som läsare är det bara att spänna på sig säkerhetsbältet och följa med på ett fantastiskt, spännande och skrämmande äventyr.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2013-04-18

Läsordning

0

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789129687262

Antal Sidor

203

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.356

Bredd (mm)

138

Hållbarhet

Recensioner

”Sara är en mångdimensionell” / Björn Gunnarsson, Landskrona Posten

"Boken blir en mycket fin, allvarlig, realistisk skildring av vuxenblivande: att man aldrig riktigt kan veta den fulla sanningen om sin barndom, att erfarenheter präglar men kanske inte på det sätt man tror. Och att lärdomar, även bittra, är till för att brukas. Det kommer ju alltid nya besvikelser att ta itu med." Björn Gunnarsson, Landskrona Posten

hd.se

”Boken blir en mycket fin, allvarlig, realistisk skildring av vuxenblivande: att man aldrig riktigt kan veta den fulla sanningen om sin barndom, att erfarenheter präglar men kanske inte på det sätt man tror.”

"Sara är en mångdimensionell romanfigur, på många sätt präglad av sin bitterhet och sina besvikelser, kantig och med motsägelsefull personlighet. Både kärlekslängtande och integritetskrävande, både modig och rädd." Björn Gunnarsson, Helsingborgs Dagblad

 

Teddy - en liten hjälte

Om boken

På Ängalyckan bor det många djur, och nu ska Elsa och hennes familj kanske ta hem en till häst. Hästen heter Hasse, och han har stått övergiven i ett stall utan tillräckligt med mat och vatten.

Men när de träffar Hasse ser de att han är sjuk. Han har matta, sorgsna ögon, och inte ens veterinären kan säga om han någonsin kommer att bli frisk. För Elsa och Mikaela spelar det ingen roll; de vill fortfarande ta hem honom. Frågan är bara om mamma och Johan går med på att låta en sjuk häst flytta till Ängalyckan, och i så fall om det går att rädda Hasse ...

Lin Hallberg, Margareta Nordqvist

Teddy - en liten hjälte

Ärligt talat, Juni

Om boken

"Hela Tristan grejen är hur konstig som helst. Min hjärna går i baklås när jag ska prata med honom. Hans supergulliga leende gör mig jättenervös och så hoppar lögnerna som grodor ur min mun."

För Juni Sandström är det här med sanningen inte så himla lätt. Ibland liksom pratar hon innan hon hinner tänka efter. Och värst blir det när Tristan är i närheten. Så när han frågar om hon vill hänga med och rida på hans mosters hästgård på jullovet, så bara råkar Juni säga att hon är på väg till Bahamas. Det hade ju varit kul om det var sant, men nu blir det istället en riktig ljugsoppa. Och mitt i alltihop blir Alba sur på Juni, helt utan anledning - eller? Det blir mycket att reda ut i stallets sadelkammare.

Lin Hallberg är en av våra mest framstående barn- och ungdomsförfattare. I böckerna om den ofrivilliga ryttaren Juni kombinerar hon två av sina bästa grenar: att berätta om relationer på mellanstadiet och att trovärdigt ge liv åt stallmiljön. En stor portion humor präglar böckerna, och den förstärks av Lovisa Lesses träffsäkra illustrationer. Man behöver inte vara hästintresserad för att gilla böckerna om Juni, det räcker att ha gått på mellanstadiet.

Ärligt talat, Juni! är en fristående fortsättning på Det är jag som är Juni.

"Med glimten i ögat har Lin Hallberg tecknat en ytterst trovärdig bild av någon som med dödsförakt ger sig ut på okänt vatten. Läsare, ung som gammal, kan känna igen sig /.../ Kanhända är denna välskrivna bok, Det är jag som är Juni, första delen i en helt ny serie, om så är fallet ser jag fram emot en fortsättning!" Elisabeth Frank, BTJ

Lin Hallberg, Lovisa Lesse

Ärligt talat, Juni

Bästisboken

Om boken

2001 kom Kompisboken, en inkännande skildring av relationer på mellanstadiet. Bästisboken är den starka uppföljaren, men med Anton som huvudperson.

Klara har aldrig synts i klassen. Men med Anton som vän får hon konturer. Hon är rolig. Hon pratar. När Klara blir synlig väljer söta Auriel henne till vän. Nu är det Anton som inte syns. Och Klara har blivit någon annan.

Klara har fått en kompisbok av sin mormor. I den boken står allt. Till och med det man aldrig pratar om. Men nu behöver hon den inte längre. Hon har hittat Anton, sin bortkomna tvilling. Med honom kan hon prata om allt.

Men något händer med Klara efter sommaren. Hon klipper håret och blir Surfklara - vindarnas drottning. Någon som till och med söta och populära Auriel vill vara med. Nu är det Anton som blir ensam. Klara har glömt kvar sin Kompisbok i Antons rum. Han undrar om det är sant som Klara säger. Att man ser allt mycket klarare när man skriver i den.
Nu när Klara varken behöver honom eller boken börjar Anton skriva i den. Kompisboken blir Antons bästisbok.

Lin Hallberg är kanske mest känd för sina populära hästböcker om Robot och Rackastallet.
Lin Hallberg är kanske mest känd för sina populära hästböcker om Robot och Rackastallet.
2001 kom Kompisboken, en inkännande skildring av relationer på mellanstadiet. Med Kompisboken som bas har Lin Hallberg och regissören och skådespelerskan Victoria Kahn utformat ett rollspel för skolorna där barnen får bearbeta frågor om positioner, mobbing och utanförskap. Bästisboken är den starka uppföljaren med samma karaktärer, men med Anton som huvudperson.

Lin Hallberg

Bästisboken

Relaterat