bok

Bröderna Lejonhjärta

Astrid Lindgren

Författare

Jesper Waldersten

Illustratör

Beskrivning

2018-05-14
Svenska
6-9

Författare

Astrid Lindgren

Illustratör

Jesper Waldersten

Lärarhandledning

BrodernaLejonhjarta.pdf

Astrid Lindgrens klassiska och älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta, som gavs ut första gången 1973, kommer nu i en helt ny, exklusiv utgåva i stort format. Boken är illustrerad av Jesper Waldersten, en av Sveriges mest kända nutida konstnärer och illustratörer.

Berättelsen är skrämmande aktuell, och den talar till både unga läsare och äldre. Dess eviga teman kring mod, kampen mot förtryck, kärlek och död träder i boken fram i en samtida skepnad.

- Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro, berättar Jesper Waldersten.

- Astrid Lindgren arbetade med de bästa, säger Annika Lindgren, publicistisk chef på Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsbolag. De bästa illustratörerna, filmregissörerna och producenterna. Det vill vi fortsätta att göra. När stora självständiga konstnärskap möts kan ett plus ett bli mycket mer än två.

Samtidigt som boken släpps, i maj, kommer en stor utställning att invigas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originaltitel

Bröderna Lejonhjärta

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2018-05-14

Inläsare

Adam Pålsson

Produktion

Papper

Arctic Volume White

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129711028

Antal Sidor

211

Ryggbredd (mm)

28

Höjd (mm)

276

Vikt (kg)

1.114

Bredd (mm)

200

Hållbarhet

Recensioner

BTJ

"Astrid Lindgrens mångbottnade mästerverk Bröderna Lejonhjärta talar till läsare i vitt skilda åldrar med sina existentiella teman om sjukdom och död, syskonkärlek och kampen mellan ont och gott. Helhetsbetyg: 5"– Boel Peterson.

Landskrona-Posten

"Jesper Walderstens illustrationer ger Bröderna Lejonhjärta nya dimensioner." /Jonas Ellerström

 

Madicken - Junibackens jul

Om boken

Nu kan julen komma till Junibacken. Det är skurat och rent i varenda vrå och i vardagsrummet står granen och väntar på att bli pyntad. Madicken och Lisabet har längtat så. Hemma hos Nilssons ser allt ut som vanligt och Madicken blir orolig att Abbe inte kommer få klart allt inför jul. Men vad behövs egentligen för att det ska bli jul?
Vänta på julen och lyssna på Olof Wretling när han läser en mysig julsaga av Astrid Lindgren.

Astrid Lindgren

Madicken - Junibackens jul

 

Skolbok

Om boken

Vår egen versmästare, Lennart Hellsing, är tillbaka igen med en ny bok full av roliga, bitska, humoristiska lärospån från skolan. Jesper Waldersten har tänt till och skapat lysande uttrycksfulla illustrationer i svartvitt. I sin bok Tankar om barnlitteratur (1963) skriver Hellsing: "All pedagogisk konst är dålig konst - och all god konst är pedagogisk. Den goda konsten lär oss något, ger oss något, visar upp något för oss." Han hade själv vantrivts i skolan som liten och ansåg, enligt egen utsago, att skolan var ett helvete. Den var alldeles fel upplagd, och han hade funderat en del på vad man kunde göra åt den saken. Fyra decennier senare, återvänder Hellsing till skolan, med pekpinnen i högsta hugg. Nu är han en lekfull och busig pedagog, en upptågsmakare på väldigt gott humör. Han har diktat 51 verser om skolans ämnen; långa texter, korta, nonsensbetonade, mer eller mindre ironiska, och samlat dem i en egen Skolbok, brevid-läsning för skolans sista stadier. Som alltid vänder han uppochner på alla begrepp och stuvar om rejält i baskunskaperna. Här är ett par rader ur ett engelskaprov med titeln Thi ädvajs öv dåktor Paradajs. Läsaren själv får rätta provet: Do nåt tåk to blåckhedds år to butterflajs. Lock öt mi: Ajm hellfi, vellfi and vajs! Hellsing såg bilder av den unga, framgångsrika illustratören Jesper Waldersten, på Svenska Tecknares Kolla-utställning 2004 och fattade tycke för hans lekfulla, drivna linjeföring. Mötet mellan dessa två snillen har resulterat i en underbar bok.

Lennart Hellsing, Jesper Waldersten

Skolbok

Relaterat

Ingen början inget slut

Om boken

"Strömberg tar författarskapet till en ny nivå. Boken växer till en gripande skildring av kärlekskraft som spränger gränserna för tid och rum." Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet
"Ingen början inget slut är en på flera sätt spännande ungdomsroman som på ett säkert och genomtänkt sätt nyttjar genrens gängse teman (pinsamma föräldrar, spirande tonårskärlek etc), där de magiskt realistiska inslagen generar livsfilosofiska funderingar. Helhetsbetyg 5/5." BTJBenjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Ingen början inget slut:"Spännande, tankeväckande och pirrigt." Katrina Åkerholm, Vasabladet"Med en välarbetad intrig och ett mångskiftande språk, som också gör att berättelsen lämpar sig väl för äldre läsare, har hon skrivit en bok som har en sällsynt kombination av lätthet och djup." Lotta Green, Svenska Yle"Hon är helt enkelt en fena på att skildra den tiden i ett barns liv med allt vad den innebär av vilsenhet, sökande och längtan efter kärlek. Det är som om hon hade ett inre rum med skylten 'Tonår' på dörren, som hon går in och ut ur som hon behagar och hämtar det hon behöver just då." Yvonne Granqvist, Österbottens tidningOm Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut

Nyheter

Kan Melkersons rädda Snickargården?

I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.

Älskad bråkmakare i ny kostym

Mer än 60 år efter att Lotta på Bråkmakargatan gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av hyllade Cecilia Heikkilä.

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!

Astrid Lindgren berättar om en magisk jul

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.