Beskrivning
Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.
Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.
I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.
Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.
Recensioner
M-magasin
”Det är nästan så att man hör Astrid Lindgren själv berätta om sina småländska jular när man läser boken. […] En Astrid Lindgrenjul är tidlös och längtansvärd.” Amelia Adamo
BTJ
”Som så ofta hos Astrid Lindgren ligger fokus på barnen och deras förehavanden och med humor och allvar skildrar hon dem med mästerlig hand. Illustrationerna bidrar till att ge berättelsen den rätta atmosfären.
De har en stram och stilig framtoning och både när det gäller interiörerna och exteriörerna lyckas Cecilia Heikkilä skapa en trovärdig tidsanda. Sammanfattningsvis är En jul i Småland för länge sen en läsvärd bok som både är underhållande och intressant. Helhetsbetyg: 4." Dag Hedberg
Relaterat
Nyheter
Kan Melkersons rädda Snickargården?
I den femte bilderboken om livet på Saltkråkan är det kris på ön! Den älskade Snickargården är till salu och en direktörsfamilj vill köpa tomten för att riva och bygga en bungalow … Illustratören Maria Nilsson Thore har återigen skapat fenomenala bilder till Astrid Lindgrens berättelse.
Älskad bråkmakare i ny kostym
Mer än 60 år efter att Lotta på Bråkmakargatan gavs ut första gången ges boken ut i nyutgåva och med nygjorda illustrationer av hyllade Cecilia Heikkilä.
David Sundin är Karlsson på taket
Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.