bok
Äppelkänslan 5.jpg
Äppelkänslan 4.jpg

Äppelkänslan

Lisen Adbåge

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2024-05-24
Svenska
3-6

Författare

Lisen Adbåge

Illustratör

Emma AdBåge

Formgivare omslag

Karin Johansson

Mediekontakt

Jenny Edh-Jansen

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna.”

Bibliotekstjänst

"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."

Emelie Ljungberg, Östgöta Correspondenten

Äppelkänslan = saknad + stark kärlek

Det börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2024-05-24

Produktion

Papper

Munken Pure

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129747270

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

250

Vikt (kg)

0.337

Bredd (mm)

240

Hållbarhet

Recensioner

Dagens Nyheter

”De briljerar i de stora små frågorna”

"Som i många andra böcker där systrarna Adbåge står som avsändare – tillsammans eller var för sig – briljerar de i de stora små frågorna. /.../ Emma AdBåges böljande, färgstarka illustrationer är underbart naivistiska och fångar barnfamiljens nästintill omistliga attiraljer. /.../ Lisen Adbåges text är lakonisk och tonsäker" Emma Holm

Göteborgs-Posten

”Det här är en lycklig berättelse med flera lager.”

"En i bilderböcker osedvanligt nära, trovärdig och självklar relation dramatiseras i bild och text med fiaspel, kaffespill och kittlingsattacker. /.../ Äpplena har ingen framskjuten plats i handlingen, men de bär på djup symbolik - om generositet, insikt, en utsträckt hand." Stina Nylén

Borås Tidning

”Systrarna Adbåge skriver finstämt om en säregen känsla”

"Det är en lugn och finstämd bok om en enkel och varm gemenskap." Urban Jarvid

Östgöta Correspondenten

”En bilderbok som kommer att bli uppskattad.”

"Att utforska en känsla som tidigare inte har synts i barnlitteraturen kräver en författares lyhördhet och mod. Det kräver också ett förlag som vågar tänka stort i tider då litteraturen inte är självklar. I Äppelkänslan utspelar sig berättelsen hela tiden i samma rum, som om vi vore på en teater. En av Emma AdBåges kvalitéer är hur hon arbetar med scenografi i böcker. /.../ Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas." Emelie Ljungberg

BTJ

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi”

”Känslorna förmedlas tydligt både i text och bild och även kärleken och tryggheten i relationen uttrycks fint. Författaren Lisen Adbåges text är sparsmakad och skriven utifrån ett barns perspektiv och vokabulär. De i barnbokssammanhang välkända systrarna Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen i boken Äppelkänslan och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna. Helhetsbetyg: 4.” Annica Andersson

 

Vild

Om boken

En liten vildhäst har tappat bort sin flock men blir snart infångad och hamnar plötsligt på en ridskola. Där finns mat, värme och sällskap. Men allt är lite trångt och tråkigt. Hela världen finns ju där utanför, och vinden, regnet och det farligt höga gräset. En bok för alla vilda, trotsiga, frihetstörstande barn, i en värld av måsten och likriktning.
Innanför staketet stod alla och trampade
i samma gegga.”Du jobbar här nu” sa dom.”Du ska bli fin nu”, sa dom.”Och nu ska du lära dig att gå i lagom takt,
och göra som vi säger.”"Du är en av oss nu"'"Jasså?" tänkte jag. "Är jag?"Lisen Adbåge är en av Sveriges allra främsta bilderboksskapare. Med lågmäld humor och en unik förmåga att skildra känslor och livets olika utmaningar tar hon oss med på en spännande berättelse om att hitta hem och hitta sin flock. Hennes illustrationer bjuder in till storslagna upplevelser och fångar kampen mellan rädsla och mod – känslor som vi alla bär på, stora som små.

Lisen Adbåge, Lisen Adbåge

Vild

Äppelkänslan

Om boken

”Lisen och Emma Adbåge skapar bilderboksmagi av vardagen och igenkänningen blir troligtvis stor hos både barn och vuxna.”
Bibliotekstjänst"Det här är en bilderbok som kommer att bli uppskattad. Av barn för att den hjälper dem att sätta ord på en känsla och av föräldrarna för att den hjälper dem att minnas."Emelie Ljungberg, Östgöta CorrespondentenÄppelkänslan = saknad + stark kärlekDet börjar så bra, en ledig dag med spel, äpplen och kex. Sen blir det kaffe och mys i soffan. Det är underbart att bli kittlad, att bara få vara tillsammans. Men från ingenstans kommer ”läggdags” och plötsligt tar ilskan över, den mysiga lekstunden förvandlas till bråk. Varför blev det så här? Hur kan man bli så arg när man precis haft det så bra?Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig.

Lisen Adbåge, Emma AdBåge

Äppelkänslan

Furan

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2021!

En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo!
Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod ...
Märkliga saker börjar hända. En morgon är det barr i hela huset, och börjar familjen inte må lite konstigt?

Furan är en riktig rysare för barn och vuxna. En krypande, suggestiv och vacker bok om naturen och människorna i den.

Lisen Adbåge, Lisen Adbåge

Furan

 

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterat

Nyheter

Roligt och fartfyllt om en busig snöboll

Äntligen kramsnö! Du vill göra en snöboll, men vad vill snöbollen? Kanske kastas, bli allt större eller kanske gå inomhus? Drömduon Sara Villius och Lisen Adbåge har skapat en bilderbok med lika mycket igenkänning som fantasi.

Emma AdBåge tilldelas Emilpriset 2024

Smålands Akademi har tillkännagivit årets pristagare. Emilpriset, som delas ut i samarbete med Litteraturnod Vimmerby, går i år till Emma AdBåge.

De är nominerade till årets plakettpriser

Nomineringarna till Svensk biblioteksförenings litterära barn- och ungdomspriser har tillkännagivits. Bland de nominerade titlarna finns Alla äter alla av Aron Landahl och En vän till tant Irene av Ellen Svedjeland och Elin Johansson med illustrationer av Emma Adbåge.

Välkänd känsla får äntligen ett namn

Ingen kan som Emma och Lisen Adbåge skildra starka känslostormar, dumma bråk men också känslan i att få landa i en mjuk famn när ilskan lagt sig. Äppelkänslan har de haft i sig sedan barnsben, en slags kombination av saknad och stark kärlek.

I ateljén med: Emma AdBåge

Vi har hälsat på hos en av våra mest älskade och uppmärksammade bilderbokskonstnärer. Sedan debuten 2001 har Emma AdBåge illustrerat en rad böcker, såväl egna som andra författares texter. Hon är flerfaldigt prisbelönt, och har bland annat tilldelats Augustpriset för Gropen (2018). Senast har hon gjort bilderna till Lisen Adbåges bok Äppelkänslan.