De får Hellsing-stipendiet 2022

Foto av :

Gustav Boman

Publicerad:

2022-06-03

Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor delas i år ut för tredje året med ambitionen att uppmuntra till fortsatt utveckling av bilderboken. Årets stipendiater är Annica Hedin och Hanna Klinthage vars bilderböcker är modiga i ord, bild och form!

I bilderboksvärlden är Lennart Hellsing en ikon. Mannen som iklädde sig färggranna kostymer och så självklart rimmade Krakel med Spektakel lyckades under sin livstid forma nya idéer för hur en barnbok skulle kunna se ut. Han var modig, utmanade gränserna för barnboken och blandade egensinnig finurlighet med finess.

I år är det författaren Annica Hedin och illustratören Hanna Klinthage som imponerat med sin förmåga att med stor humor och kärlek skildra människor med alla sina skavanker och egenheter. De ställer de stora och små frågorna och har skapat böcker som uppmanar till samtal om ljug, avundsjuka och fusk.

– Jag har skrivit om sånt jag själv undrar över, säger Annica Hedin. Och vill försöka titta in i oss människor och leta efter saker som vi håller lite dolt, sånt vi tror att vi är ensamma om. Oavsett om det är att vi är hemligt jätterädda för tonåringarna utanför affären eller blir avundsjuka på någon annans present.

Lennart Hellsing har hon fått i blodet via sin mamma som är ett stort Hellsing-fan. Alla rim om Daniel Doppsko och Gabriel Gräslök sitter som berget.

Vad betyder Lennart Hellsing-stipendiet för dig?

– Just nu är jag i den där eländiga fasen när jag går och oroar mig för att idéerna är slut, att jag aldrig mer kommer skriva en enda rad. Stipendiet gör att jag vågar tänka att det kanske jag ändå kan och kommer att göra. Jag är väldigt, väldigt glad.

Hanna Klinthages illustrationer karaktäriseras av människor, kroppsspråk, känslor och färg. Hon jobbar med igenkänning och tycker att det är viktigt att många ska känna sig representerade i bilderna.

– Jag tror att läsarna tycker om att det händer så mycket i mina bilder och att man kan känna igen sig i situationerna som jag skildrar.

Att utses till någon som går i Lennart Hellsings fotspår tycker hon är enormt hedrande och kul:

– Lennart Hellsing har alltid varit närvarande i mitt liv eftersom han är en av grundpelarna i Sveriges barnkultur. Han är en stor inspiration, för egen del är det hans finurliga karaktärer och förmågan att få konstiga saker att verka helt naturliga som påverkat mig.

Årets motivering:

Annica Hedins och Hanna Klinthages bilderböcker är modiga i ord, bild och form. I deras humoristiska och egensinniga bilderbokstrio behandlas den ofta svåra konsten att vara människa på ett sätt som talar direkt till oss alla. Böckerna väjer varken för de stora eller små frågorna utan vågar söka sig till det som skaver, samtidigt som de manar till eftertanke och samtal om vilka vi är – helt utan pekpinnar. Det är ett sömlöst samspel mellan ord och bild med en helt unik berättarstil. Med mycket humor och en påtaglig kärlek till människan med alla våra egenheter och skavanker skapar duon stor bilderbokskonst som har vunnit otaliga läsares hjärtan.

Stipendiet delas ut på Lennart Hellsings födelsedag, den 5 juni, av Rabén & Sjögren. Tidigare stipendiater är Nathalie Ruejas Jonson, Nils Andersson och Erik Svetoft.

Relaterat

Det som känns förbjudet

Om boken

Sånt vi gör i smyg!

Har du petat en snorkråka under stolen nån gång? Eller råkat tjuvtitta i en påse med paket? Kanske har du sagt att du borstat tänderna, fast det inte riktigt stämmer? Varenda människa ljuger och hittar på ibland. Det finns faktiskt rätt mycket som vi människor gör, fast det känns förbjudet. Vi kan bara inte låta bli!

Med både humor och allvar skildrar Annica Hedin och Hanna Klinthage sånt vi alla gör, lite i hemlighet. En bok att läsa tillsammans och prata om, i samma anda som de kritikerrosade bilderböckerna Dom som kallas vuxna och Det som verkar farligt.

Annica Hedin, Hanna Klinthage

Det som känns förbjudet

Relaterade artiklar

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.