Efterlängtad roman om sorg och frihetslängtan
Foto av :
EngstreamPublicerad:
2022-08-18Lykke försöker åka inlines från sorgen. Sami måste välja mellan familjen och friheten. Och 86-åriga änklingen Hjalmar saknar en familj, ett sammanhang. Kan de läka varandra? Den flerfaldigt Augustnominerade författaren Johanna Nilsson skriver om viktiga ämnen på ett uppslukande och varsamt sätt.
Lykke kan inte sova. I stället swischar hon runt Uppsala nätterna igenom på sina inlines, försöker överleva timme för timme. Försöker överleva utan storebrodern Charlie. Ibland besöker hon hans grav på Gamla kyrkogården, ibland drar hon bara runt planlöst, utan mening eller mål.
En ångestnatt möter hon Sami. Han står och gråter i en vattenpöl i Engelska parken och det är kärlek vid första ögonkastet. Kan han vara den hon väntat på, den som ska göra smärtan och saknaden uthärdlig? Men Sami har egna problem att fightas med, egna strider att utkämpa. Ska han våga gå emot familjens krav och göra det han själv önskar med sitt liv? Och är en trasslig kärlekshistoria det han behöver just nu?
Lykke och Sami dras till varandra – och drar även in änklingen Hjalmar i sina liv – men för Lykke är det ständigt höga toppar och djupa dalar, allt eller inget, himmel eller helvete. Klarar Sami av att följa med på den resan?
– Idén till boken kom när jag promenerade på kyrkogården och i Engelska parken här i Uppsala. Jag har alltid tänkt att jag en dag ska använda mig av de båda platserna i en roman. Det är något lite mystiskt över särskilt Engelska parken. Sedan växte idén om Lykke fram, jag liksom såg henne för mitt inre, hur hon susade fram i sina silver-inlines på nätterna, säger Johanna Nilsson, som tillägger att inget är lagom i Lykkes värld.
– Lykke är ju ”för mycket” av allt. För mycket sorg, för mycket lycka. Det är något jag känner igen mig i och alltid har levt med, jag vill berätta för andra hur det är att ha en sådan själ. Har man tur så träffar man rätt människor i livet som gör det lättare att leva med de tvära kasten, människor som ändå accepterar en. Därför skrev jag om Lykkes möte med både Sami och Hjalmar – som båda älskar och accepterar henne för den hon är.
Johanna Nilsson har flera gånger nominerats till Augustpriset och hon beskriver tonårens starka känslostormar som ingen annan. Hon väjer inte för något utan närmar sig svåra och tunga ämnen på ett mjukt men samtidigt kompromisslöst sätt. Ingen läsare lämnas oberörd.
– Jag överger mig aldrig är för alla som vill läsa om kärlek – både till andra och till sig. Dessutom är det en spännande yttre historia, som tar upp aktuella samhällsfenomen: psykisk ohälsa bland unga, hederskultur och ensamheten bland äldre.
Relaterade artiklar