Kärlek och skräck i pestdrabbat 1700-tal

Foto av :

Peter Knutsson

Publicerad:

2023-09-15

Mats Strandberg har skrivit flera hyllade och prisbelönta böcker för barn och unga, bland dem Engelforstrilogin och Slutet. Nu är han tillbaka med Pestblommor – en kuslig bok om sjukdom, girighet och farliga hemligheter. Boken illustreras av hyllade Elin Eplet Sandström. 

Jag ska berätta hur det var den där hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.

Jag ska erkänna det värsta av allt:

Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.

Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina tycka så illa om Magdalena? Vem är den skrämmande prästen som kommer till slottet varje vecka? Och varför får de inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?

Pestblommor är min hyllning till några av de böcker som förändrade mitt liv när jag stod på tröskeln mellan barndom och de övre tonåren. Bland dem finns både Virginia Andrews och Maria Gripe, både Den hemliga trädgården och Den oändliga historien. Det var böcker som inte var rädda för att ta ut de känslomässiga svängarna, som gjorde världen lite mer magisk, som fick en att vilja uppleva förbjuden kärlek och smyga runt i gotiska slott iförd en nattsärk, säger Mats Strandberg och fortsätter: 

– Nu hoppas jag att Pestblommor på samma sätt ska väcka läslusten för nästa generation bokmalar. 

I arbetet med boken gjorde du omfattande research. Till vilka platser/människor har arbetet med Pestblommor fört dig?

– Det var när jag läste Magnus Västerbros fantastiska faktabok Pestens år som det första idéfröet kom, och vi hade ett par spännande samtal. En annan författare jag fått hjälp av är Elisabeth Östnäs, som är grym på att skriva historiskt. Men det jag framför allt jobbade med var att sätta mig in i de här karaktärernas världsbild. Kyrkan har väldigt stor makt, det är en vedertagen sanning att pesten är Guds straff. Huvudpersonen Magdalena får också höra att hennes mamma brinner i helvetets eviga eld. Jag hade många spännande samtal med präster om detta.

Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Boken innehåller stämningsfulla bilder av Elin Eplet Sandström.

– Jag är så innerligt glad över att jag fått illustrera den här boken, en underbar framtida klassiker!, säger Elin Sandström.

Relaterat

Pestblommor

Om boken

Jag ska berätta hur det var den där hösten.
Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.Jag ska erkänna det värsta av allt:Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Med bilder av Elin Eplet Sandström.

Mats Strandberg, Elin Sandström

Pestblommor

Relaterade artiklar

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor