Chris Priestley

Media

Pressbilder

Chris Priestley bor i Cambridge i Storbritannien med sin fru och sin son och jobbar som serietecknare och illustratör.

Började som serietecknare

Chris Priestley föddes 1958 i Hull i Storbritannen, växte upp i Wales och Gibraltar och tillbringade tonåren i Newcastle-upon-Tyne.
1976-1980 pluggade han på tekniska högskolan i Manchester, och efter det började han jobba med att rita karikatyrer för en musiktidning. Snart ville fler och fler tidningar ha Priestleys bilder och i mitten av åttiotalet tecknade han för stora tidningar som The Times och The Independent. Från 1990 till 1996 var Chris en av flera serietecknare på The Economist, där han gjorde såväl illustrationer som omslag.
1992 skrev han manus till serien Bestiary, som illustrerades av hans kollega Chris Riddell och publicerades i The Independent. I samma veva lämnade Priestley The Economist och anställdes som serietecknare på The Independent.

En av hans första uppgifter var att leverera en karikatyr på premiärministern Tony Blair, som han tyckte påminde om en fastighetsmäklare: ”Han har bestämt sig för att inte ge oss nånting att gå på, så vi gick bananas med det som fanns. Han har egentligen inte mer utstickande öron än vad jag har, men på mina bilder kunde man tro att han var en elefant, och leendet förvandlades till Jack Nicholsons grin i The Shining”, berättar Chris.

Mellan 1997 och 1998 tecknade Priestley den dagliga strippen ”7.30 for 8” i The Independent. Tanken var att strippen skulle framställa en för evigt pågående middag där olika gäster tuggade pasta och malde på om världen omkring oss. 1998 lämnade Chris The Independent och för att helhjärtat ägna sig åt eget skrivande och bokillustrationer.

Debut 2000

År 2000 släppte Chris debutboken Dog Magic! som genast blev nominerad till Children’s Book Award. Sedan dess har han skrivit en rad barn- och ungdomsböcker - både skönlitteratur och faktaböcker. Som tonåring slukade han tecknade serier och böcker om skräck och han hoppas att Onkel Montagues spökhistorier ska hemsöka läsarna på samma sätt som han kände sig hemsökt av olika klassiska spökhistorier av författare som Edgar Allan Poe och Ray Bradbury.

Relaterat

Spökhistorier från den mörka tunneln

Om boken

Kritikerhyllade Chris Priestley befäster med sin tredje bok sin position som barnens egen lysande hybrid mellan Stephen King och Edgar Allan Poe. Inget för mörkrädda!

När Robert ska åka ensam med tåget till skolan för första gången kommer plötsligt en märklig vitklädd dam in i kupén. Hon är ung och vacker, men kuslig. Det är något med henne som inte stämmer. Precis i ingången till en lång, mörk tunnel blir tåget stående och för att fördriva tiden börjar damen i vitt berätta historier för Robert, den ena kusligare än den andra.
Möt guvernanten som mer och mer börjar inse att problembarnet hon är satt att undervisa kanske inte existerar, eller den kringresande dockmakaren som har mycket udda material i sina dockor.

Mördarplantor, dinosaurieliknande vidunder och onda älvor - allt ryms i Priestleys nervkittlande skräckvärld, där de novelliknande historierna så småningom knyts samman i en blodisande helhet.

Chris Priestley

Spökhistorier från den mörka tunneln