Annelie Drewsen

Foto av:

Ulrica Zwenger

Annelie Drewsen, född 1980, är författare, journalist och gymnasielärare i svenska som andraspråk. Hon föreläser, håller skrivarverkstäder och arbetar med Nobel i Rinkeby tillsammans med grundaren Gunilla Lundgren. Annelie Drewsen är ledamot på stol nummer 7 i Svenska Barnboksakademin. Annelie Drewsen tilldelades Nils Holgersson-plaketten 2022 för Prinsen av Porte de la Chapelle.

Så här berättar Annelie om sig själv: 

Jag är en väldigt nyfiken person och då är författare ett perfekt yrke. Man kan lägga näsan i blöt överallt, ställa massvis av dumma frågor till vem som helst och sedan skriva lite som man vill i alla fall. Det viktiga är att det blir spännande att läsa!

När jag var 31 år kom min första bok ut. Jag var så glad att äntligen kunna kalla mig författare. Det hade jag drömt om sedan jag var liten. Jag drömde också om att bli läkare och om att få ett syskon. De drömmarna slog inte in, men längtan efter ett syskon hade jag nytta av när jag skrev min bok Stella skaffar ett syskon.

Drömmen om att bli läkare tror jag handlade om att hjälpa människor att leva bra liv. Men i skolan tyckte jag att ord och språk var mycket roligare än kemi och biologi. Jag kom på att läkare nog inte var för mig i alla fall. Vad jag inte tänkte på som barn var att det finns andra yrken som är lika viktiga för att människor ska få bra liv. Ett sådant yrke är lärare – och det blev jag faktiskt.

Jag har undervisat nyanlända ungdomar från hela världen i svenska som andraspråk. Det var superhäftigt att vara med när de hittade sin röst på svenska. För precis som man behöver ett starkt hjärta och en kropp som funkar för att leva ett bra liv, behöver man ett språk. Med språket kan man säga vad man tycker, förstå vad som händer i samhället och säga ifrån när andra människor gör fel eller är taskiga. Dessutom är det roligt med ord för de kan få andra människor att känna, förstå och lära sig något.

Nu är jag författare på heltid. Mitt arbete handlar om att hitta de ord som behövs för att berätta en spännande historia och få läsaren att känna något. För jag vill att den som läser mina böcker ska bli berörd.

Förutom att skriva böcker gör jag författarbesök och håller i skrivarverkstäder för barn och ungdomar. Det är världens roligaste jobb, om du frågar mig.

Relaterat

Prinsen av Porte de la Chapelle

Om boken

"Idag är det lördag och jag ska fly från Sverige. Det låter helt skadat. Det borde inte finnas ord för det som händer nu. Men orden finns och allt är på riktigt."

Efter tre år i Sverige kliver Salar på tåget i Malmö. Han vet inte vart han ska, bara att han måste fly igen. Kanske kommer han aldrig mer att träffa Karin och Albin. Han har blivit en del av deras familj, gått i skolan och lärt sig språket. Sedan kom avslaget.

När tåget rullar över bron stänger Salar av mobilen. Han orkar inte förklara, orkar inte ta farväl. Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj. Men vissa saker försvinner inte, hur mycket man än blundar.

Salar hamnar i Paris och det provisoriska tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib, som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Bland råttor, rädsla och polisrazzior växer en vänskap fram.

En mörk och ärlig roman om en ung människa som slåss för sin värdighet i ett omänskligt system.

Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. Annelie Drewsen har gjort omfattande research och intervjuat ungdomar som lever på gatan i Paris - många av dem med starka band till Sverige.

Annelie Drewsen

Prinsen av Porte de la Chapelle

Relaterade artiklar

De vinner årets plakettpriser

Sveriges biblioteks utmärkelser till årets bästa barn- och ungdomsböcker har delats ut till Elaf Ali och Annelie Drewsen.