De vinner årets plakettpriser

Foto av :

Hugo Thambert/Ulrica Zwenger

Publicerad:

2022-09-06

Sveriges biblioteks utmärkelser till årets bästa barn- och ungdomsböcker har delats ut till Elaf Ali och Annelie Drewsen.

Elaf Ali tilldelas Carl von Linné-plaketten 2022 för Vem har sagt något om kärlek?. Priset på 25 000 delas ut till den person som framställt föregående års bästa fackbok för barn eller ungdomar.

Juryns motivering:

Elaf Ali belönas med Carl von Linné-plaketten för Vem har sagt något om kärlek?, en hjärtskärande och viktig berättelse om det helvete i vardagen som det innebär att leva i en hederskultur. Detta genomsyrar varje beståndsdel av Elaf Alis liv, från tioårsåldern till vuxenlivet och slutar egentligen aldrig. Med en journalistisk och objektiv distans balanserar hon det självbiografiska genom fakta och intervjuer. Hon ger läsaren en vid och mångbottnad bild av kulturkrockar, integration, ansvarsfrågor och hedersförtryck, men också kärlek. Det här är en omskakande och angelägen berättelse som alla bör läsa för att kunna förstå hur komplex hederskulturen är.

Annelie Drewssen får Nils Holgersson-plaketten 2022 för Prinsen av Porte de la Chapelle. Priset på 25 000 kronor delas ut till författaren av föregående års bästa barn- eller ungdomsbok.

Juryns motivering:

Annelie Drewsens ”Prinsen av Porte de la Chapelle” belönas med Nils Holgersson-plaketten då den med ett vackert språk och poetiska formuleringar ger en förståelse för hur det kan vara att vara på flykt. Drewsen beskriver lättillgängligt hur situationen kan se ut för människor som tror sig funnit ett nytt hem i Sverige men som blir tvungna att lämna landet. Det är en berörande och ärlig roman om en ung människa som kämpar för att skapa något eget i en obarmhärtig tillvaro. Drewsen gestaltar genom korta fragmentariska scener en närvaro av stress och påtaglig osäkerhet. Berättelsen är direkt och mycket drabbande och väjer inte för det mörka i de utsattas position. Samtidigt belyser den även hjärtevärmande omtanke hos de människor som vill hjälpa till, samt att den lyfter fram den fina vänskapen som kan uppstå i situationer där det behövs som mest.

Relaterat

Vem har sagt något om kärlek?

Om boken

Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

Elaf Ali

Vem har sagt något om kärlek?

Relaterade artiklar

De vinner årets plakettpriser

Sveriges biblioteks utmärkelser till årets bästa barn- och ungdomsböcker har delats ut till Elaf Ali och Annelie Drewsen.