”Det finns inte en Salar i verkligheten, utan tusentals.”
Foto av :
Ulrica ZwengerPublicerad:
2021-01-25Prinsen av Porte de la Chapelle är en skönlitterär skildring av en svensk-afghansk pojke som tvingas leva som hemlös i Paris. Det är en lättillgänglig roman av något av det svåraste som pågår i Europa just nu.
Idag är det lördag och jag ska fly från Sverige. Det låter helt skadat. Det borde inte finnas ord för det som händer nu. Men orden finns och allt är på riktigt.
Efter tre år i Sverige kliver Salar på tåget i Malmö. Han vet inte vart han ska, bara att han måste fly igen. Kanske kommer han aldrig mer att träffa Karin och Albin. Han har blivit en del av deras familj, gått i skolan och lärt sig språket. Sedan kom avslaget. När tåget rullar över bron stänger Salar av mobilen. Han orkar inte förklara, orkar inte ta farväl. Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj. Men vissa saker försvinner inte, hur mycket man än blundar.
Salar hamnar i Paris och tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Bland råttor, rädsla och polisrazzior växer en vänskap fram.
– Den här boken är mitt försök att förstå vad som pågår i Europa just nu. Det handlar om helt vanliga ungdomar som ena dagen pluggar matte och spelar fotboll i en svensk småstad, för att nästa dag tvingas fly till ett liv på gatan i Paris, säger författaren Annelie Drewsen.
Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter. Annelie Drewsen har gjort omfattande research och intervjuat ungdomar som lever på gatan i Paris – många av dem med starka band till Sverige.
– Jag är även journalist men valde att gestalta det här skönlitterärt. Fiktionen ger en större möjlighet till inlevelse och kan också nå andra läsare. Min förhoppning är att både ungdomar och vuxna ska vilja läsa min bok, säger Annelie Drewsen.
Det är en mörk och ärlig roman om en ung människa som slåss för sin värdighet i ett omänskligt system.
– Det finns inte en Salar i verkligheten, utan tusentals. Deras liv har kommit att förvandlas till politik, men jag är mer intresserad av hur enskilda livsöden formas av politiska beslut. Då räknar jag även in fotbollstränaren som förlorat en spelare eller pojken som saknar sin extra storebrorsa. Vad betyder de relationerna? säger Annelie Drewsen.
”Den går rakt in i hjärtat. Läs, ta in och vänd inte bort blicken! Helhetsbetyg: 5.” – BTJ
LÄRARHANDLEDNING: Till boken finns en lärarhandledning framtagen som rekommenderas för åk 7-9. Den kan laddas ner HÄR.
Relaterade artiklar