Prisbelönta serieskaparen Lina Neidestams blodisande bilderboksdebut

Foto av :

Foto: Ines Sebalj

Publicerad:

2018-08-06

Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck?

Lina Neidestam, känd bland annat från populära serien Zelda, kommer nu med sin allra första barnbok. Rysliga förskolan är rolig och läskig i en perfekt kombination, inspirerad av såväl John Bauers sagotroll som Hans Arnolds magiska skräckmiljöer.

Lina Neidestams karaktäristiska illustrationer drar med läsaren på ett äventyr i en till synes alldeles vanlig förskola; är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket? Detta är perfekt högläsning för alla spänningsälskande förskolebarn. Ruskigt, mysigt och med en humoristisk knorr.

— Att göra en barnbok har varit en dröm sedan jag var ett barn själv och häftade ihop teckningar till egna sagoböcker, berättar Lina Neidestam. Mina första tecknaridoler var barnboksillustratörer som Ilon Wikland, Cecilia Torudd, Sonja Härdin och Eva Eriksson. Min stil har färgats mycket av dem, jag ritar gärna humoristiska figurer med uttrycksfullt kroppsspråk och mycket detaljer i bakgrunden.

Hittills har Lina Neidestam ritat serier för en äldre målgrupp, och ofta fått höra av läsare att deras barn blivit uppslukade av hemmets Zeldaböcker. Och eftersom Zeldas eskapader inte alltid lämpar sig för barn var det helt enkelt dags att rita något som föräldrarna kan sätta i händerna på barnen istället.

Rysliga förskolan är först ut i Rabén & Sjögrens nya serie ”Rys & Mys” med lagom läskiga bilderböcker för läsare 3-6 år. Lina Neidestams erfarenhet är att de flesta barn älskar när man berättar läskiga historier för dem. En stor del av barns tillvaro går ju ut på att de blir varnade för tusen saker som kan vara farliga, så kanske är det därför befriande att få kasta sig in i lite fiktiva farligheter? Precis som vuxna ser på skräckfilmer för nöjes skull. 

Det skall vara lagom läskigt när det riktar sig till små barn, tycker Lina Neidestam. Gärna spännande och lite kusligt, men med en humoristisk twist på slutet. 

— Jag har valt att ha ganska glada färger och tydliga bilder i boken, istället för att satsa på skev och suggestiv stämning, berättar Lina. Jag tänker ju att Rysliga Förskolan ska funka bra som godnattsaga och vill inte att kidsen ska ligga sömnlösa. 

Hennes barndomsfavorit bland läskiga böcker var ”Palle är ensam i hela världen”. Den kom ut på 40-talet och handlar om Palle som vaknar en morgon och så är alla vuxna borta och han kan göra vad han vill. Först är det spännande, men snart blir friheten, och ensamheten, allt mer skrämmande. 

— Det fascinerade mig som liten och inspirerade mig när jag skrev Rysliga Förskolan, säger Lina Neidestam. Jag valde att förlägga rysligheterna till en förskola för att miljön skulle vara bekant för små läsare, det blir ju läskigare ju mer ”close to home” det är. Men för att inte skrämma bort barn från förskolan helt så fick det bli ganska mysiga rysligheter, fotbadande troll, häxor i torkskåp och sjöodjur som rotar runt i legolådor. 

Relaterat

Rysliga förskolan

Om boken

Hack hack, hack hack ... Vad är det som låter i den nedsläckta förskolekorridoren? Sitter det en häxa i torkskåpet och hackar fladdermusvingar till en ryslig trolldryck? Är det ett skelett som hackar tänder i pysselrummet? Eller ett läskigt monster med långa, vassa klor som har gömt sig i köket? Perfekt högläsning för alla spänningsälskande förskolebarn.

Rysliga förskolan är först ut i vår serie med lagom läskiga bilderböcker för ganska små läsare.

Lina Neidestam, Lina Neidestam

Rysliga förskolan

Relaterade artiklar

Rysligheter bland mammutar och rymdvarelser

Museum är spännande, fast också väldigt läskigt tycker Milo. Extra läskigt när man blir bortglömd inuti en blåval... Kusliga museet av den prisbelönta författaren och tecknaren Lina Neidestam, är den efterlängtade (och fristående) uppföljaren till Rysliga förskolan.