Ny bokserie om den första (djur)kärleken
Foto av :
Fotograf: Mattias AhlmPublicerad:
2020-05-14Ingrid Flygare är kanske mest känd för sin populära bokserie om ponnyn Pytte. Nu kommer en ny bokserie om den första (djur)kärleken som passar läsare i 2–3-årsåldern. Den första boken i serien är Fölet och att skriva för så små barn har sina utmaningar, berättar Ingrid.
– Jag tar barns känslor på stort allvar så det är inte svårt att hitta saker att skriva om. Men det var svårt som författare att skriva för de allra minsta. Två rader text på varje sida ska berätta om livet med allt vad det innebär och själva orden ska vara så enkla att de, som just greppat konceptet språk, kan ta till sig berättelsen.
Ingrid Flygare har arbetat länge med illustration till böcker, spel och reklam innan hon skrev sina första egna bilderböcker för sex år sen.
– Jag har en särskild metod när jag skapar böcker som funkar för mig, förklarar Ingrid. Grundkärnan i berättelsen är ofta något jag iakttagit hos barn eller något jag känt själv när jag var liten. Sen frågar jag många personer vad de tänker om den saken, vuxna och barn, för att samla kunskap om olika upplevelser och jag samlar fakta. Så bygger jag boken runt det och fantiserar fram figurerna och miljöerna.
Till Fölet gjorde Ingrid flera studiebesök på en gård med shetlandsponnys med föl strax utanför Rättvik i Dalarna.
– Folk är väldigt generösa med sina kunskaper och sin tid när man gör barnböcker, säger Ingrid. Min idé var att skriva en bok om när små barn upptäcker djur och blir genuina djurälskare hela livet. Vad där händer i det första mötet? Är det den första kärleken?
Texten i boken är enkel och innehåller fakta men kryddas med rytmiska ljudhärmande ord.
”Men fölet äter inte gräs än. Han får mjölk av mamman.
Schlurp, gooog, gooog, gooog.”
”Ta-dump, ta-dump, ta-dump, ta-dump.
Titta, vad fort jag kan springa. Nu springer jag längre bort! ropar fölet till sin mamma.”
– Det måste vara kul att lyssna på en bok! Rytmen i orden är glädjen i språket, tycker jag. Ljuden är viktigt för den som lär sig språkets melodi och som bonus är det också lite av en utmaning den vuxna att läsa. Om både läsare och lyssnare är engagerade blir det en bättre upplevelse, säger Ingrid.
Nästa år kommer uppföljarna Valpen och Kattungen, men Ingrid har redan skrivit och illustrerat böckerna. För att skapa boken Valpen så ringde Ingrid en hundfrisör i Älta, och fick komma dit och ställa frågor.
– Då var idén var att skriva om hur man kan uppleva något jobbigt och sen ta sig igenom det, växa av det. Fast ur en valps perspektiv. Jag behövde veta hur hundarna känner när de blir lämnade hos frisören och hur de uttrycker det, berättar Ingrid.
– Till sist skapade jag Kattungen. Det var lite svårare, för katter är så självständiga, jag har svårt att läsa av dem. Men sen kom jag på att de kanske bara vill bli vänner på sitt sätt. De går iväg om man skyndar på vänprocessen. Och så kan det vara för vissa barn också, så det tror jag man kan känna igen sig i som liten boklyssnare.
Nu hoppas Ingrid att böckerna hittar till sina små djurälskare.
– På våren och försommaren är det perfekt att komplettera bokläsning med att ge sig ut i alla fina ställen i Nacka där barn kan träffa djur och djurungar, säger Ingrid.
Relaterat
Relaterade artiklar