bok

Drängen i Klingre

Andreas Olofssons dagbok 1810-1811

Bo R Holmberg

Författare

Beskrivning

2003-05-02
Svenska
9-12

Författare

Bo R Holmberg

Året är 1810. Andreas, 14 år, arbetar som dräng hos Margareta och Lars på en gård i Ångermanland. "Jag är rädd för honom, bonden ...", skriver han. "Vreden finns nästan hela tiden hos honom och drabbar kor och människor lika. Hästen också ..." Boken ingår i Rabén & Sjögrens historiska dagboksserie tillsammans med bland andra Lena Kallenbergs Rackarns dotter och Börje Isaksons När ryssarna kom.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Historiska dagböcker

Publiceringsdatum

2003-05-02

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129658040

Antal Sidor

176

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

185

Vikt (kg)

0.284

Bredd (mm)

130

 

Vart ska systrarna?

Om boken

Augustprisvinnande duo om varannan vecka-livet med syskon.

Almas storasystrar Ebba och Elvira är bäst i hela världen. Men varannan vecka bor systrarna inte med Alma utan med sin pappa. Idag är en sån måndag, en sån när systrarna ska hem till pappa Tommy.
- Hej då sötgris, säger Ebba.
- Hej då Smulan, säger Elvira.
- Jag vill vara med systrarna! säger Alma.
En hel vecka längtar hon efter systrarna, ända tills det blir måndag igen. Då kommer systrarna äntligen tillbaka till Alma!

Stor vardagsdramatik för förskoleåldern om en situation som är vanlig för många barn idag, men som alltför sällan skildras i bilderboken.
Bo R Holmberg skildrar med ett innerligt barnperspektiv Almas längtan efter sina systrar som finns där samtidigt som den vanliga vardagen pågår. Katarina Strömgårds ömsinta och inkännande bilder fördjupar och förstärker Almas känslor.

Bo R Holmberg, Katarina Strömgård

Vart ska systrarna?

Bortom saknaden

Om boken

Industrialismen, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en femtonårig pojke. Lika fängslande som upplysande - en historisk roman av hög klass!

När Sixtens mor dör beslutar hans styvfar att Sixten måste lämna hemmet och söka jobb. Det är för många munnar att mätta och dessutom är Sixten femton år och arbetsför. Tillsammans med vännen Henning ger han sig av, men det är inte riskfritt att söka arbete i tider när arbetarna gör uppror och kräver sina rättigheter. Det är arbetsgivarna som bestämmer; de som går med i fackföreningen avskedas och de som strejkar ersätts av strejkbrytare. Och om man trots allt får arbete som ströare, märkpojke eller knubbpojke på något av sågverken så är också det förenat med livsfara. Sixten saknar sin mor och sina halvsyskon men på en dans träffar han Viola som erbjuder en smula närhet. Men hon kommer också att lämna honom när hennes familj ger sig av i jakten på arbete. Sixten är en pojke som saknar och längtar men som har lärt sig att bita ihop, vakta sin tunga och göra som han blir tillsagd.

En arbetarhistorisk utvecklingsroman av hög klass! Industrialismens begynnelse, Lort-Sverige och arbetarkampen sedd genom ögonen på en 15-åring år 1907 är lika fängslande som upplysande. Med sin enkla prosa levandegör Bo R Holmberg ett tonårsliv för inte så länge sedan. Även om levnadsvillkoren var radikalt annorlunda brottades människorna med samma existentiella frågeställningar: vuxenblivandet och längtan efter samhörighet och kärlek.

Bo R Holmberg

Bortom saknaden

 

Andarna dansar

Om boken

Serien med historiska dagböcker fortsätter! Tiden är 1700-tal i en liten by i Västergötland. Ett kungligt påbud om skifte av all åkermark har utfärdats, och detta påverkar människorna i byn och för med sig dramatiska händelser. Misstänksamheten är stor mot lantmätarna som ska övervaka att allt går rätt till. De kallas "Felmätare" och sägs gå igen som flackande irrbloss över de marker de mätt på oriktigt sätt. Siselia och hennes vän Elfver har sett de mystiska irrblossen över ängarna, och när man ska dra lott om åkerlapparna ser Siselia hur byns storbonde fuskar och det visar sig att han också har mutat lantmätaren. Maud Mangold blåser liv i vår svenska historia lika skickligt som i sina fantastiska berättelser om sägner och folktro. Maud har gjort grundlig research och lyfter fram mängder av roliga och färgstarka detaljer som gör berättelsen levande och engagerande. Även här finns inslag av myt och övernaturliga ting och en dramatisk spänning som kryper nära inpå. Sagt om Fågelhjärtat, sista delen i hennes serie om Landet Innanför: "Maud Mangold berättar här ännu ett spännande äventyr från Landet Innanför. På samma lågmälda, intensiva och målande språk som tidigare växer detta nya äventyr fram - med tokroliga och otroliga händelser och naturligtvis ett lyckligt slut. Berättarglädjen är påtaglig /./ För den läshungrige kommer här ett nytt äventyr att sluka." Maud Mangold, född 1954, är bosatt utanför Alingsås. Hon har tidigare varit verksam som forskare och lärare på Vårdhögskolan i Göteborg, men är numera författare på heltid. Böckerna om Landet Innanför: Glaspärleresan Mahognyögat Kopparnyckeln Kristallballongen Fågelhjärtat

Maud Mangold

Andarna dansar

Slavhandlaren och silverskatten

Om boken

Peter Englund för barn! Den historiska dagboksserien fortsätter i ny, vackrare förpackning! Vi har bett författare skriva en fiktiv persons dagbok vid ett historiskt intressant tillfälle. Resultatet är historia på ett lättsamt och lustfyllt sätt; det är Peter Englund eller Herman Lindquist för barn! Carl Lindeberg är fjorton år och hans syster Lova ett par år äldre. För att försörja sina föräldrar blir Carl och hans syster Lova tvungna att ta tjänst hos Loharna. En gång i tiden ägde familjerna ett slavskepp ihop. Kapten Brosk antyder att det fanns mycket pengar, kanske till och med en silverskatt . När Carls och Lovas storebror Jergen plötsligt dyker upp, efter att ha varit borta i flera år, och ber dem stjäla av familjen Lohe vet de inte vad de ska ta sig till. Carl och Lova vill inte stjäla - även om de är silverskattens rättmätiga ägare. Med lite hjälp gräver de ner skatten i ett annat rum så att varken Loharna eller Jergen ska få glädje av den. Och där, under golvplanken på Lilla Nygatan 5 i Gamla stan i Stockholm låg den faktiskt till 1937 då några byggnadsarbetare hittade den! Boken innehåller en faktadel om familjen Lohe, stora Daldansen och ett mycket smutsigt Stockholm. Tomas Blom har utkommit med vuxenromaner på Norstedts och skrivit historiska radiopjäser. Han är också en av författarna bakom tv-såpan Skilda världar. Dessutom är han aktuell som författare till Rabén & Sjögrens faktaserie Tusen år i Sverige. Läsarålder: 9-13 år

Tomas Blom

Slavhandlaren och silverskatten

Relaterat

Runaway Kid

Om boken

”Jag kallar mig Kid och jag drömmer om att rymma. Det finns egentligen bara en sak jag kommer att sakna. Grannens katt.” Så börjar Runaway Kid story. Kids hemliga dagbok. Det är rörigt i Kids liv och kaos i hennes huvud. Hennes enda egentliga trygghet är katten Mjau Mjau. Det finns saker de inte pratar om i familjen. Mamman till exempel. När ett skämt går överstyr och hon enligt sin pappa och bror drar skam över familjen blir Kid jourhemsplacerad.
Samtida och lättillgängligt om lojalitet, identitet och att stå upp för sig själv. En verklighetsbaserad berättelse med övernaturliga inslag.Svartvita illustrationer av Tone Lindholm."Petrus Dahlin berättar om konflikter och osäkerhet på ett avväpnande enkelt och ändå ingående sätt. Hans vardagliga språk är träffsäkert och autentiskt. Tone Lindholms avskalade, rena bilder förstärker och tydliggör känslorna i berättelsen." BTJ om Runaway KidPressröster om tidigare böcker:"Serietidningsestetiken i de svartvita bilderna visualiserar skickligt berättelsens innehåll. /.../ Det här är en inkännande, spännande och smått humoristisk berättelse på ett språk som flyter fint och är lättillgängligt.” BTJ om Den osynlige”Poetisk, grym, hård, mystisk, rolig, realistisk, overklig, sparsmakad. /.../ "Tidlös och ändå så rätt i tiden. Svart. Humoristisk. Varm. hård. Gripande. Frustrerande ... Ni fattar, den griper tag." Johan Anderblad, Nyhetsmorgon om Min nya vän Håken"Beskrivningarna är enkla, men målande. Replikerna är ofta korta, men laddade och vassa. Här finns mycket spänning och mörker, men också en del humor." Borås Tidning om Min nya vän Håken

Petrus Dahlin, Tone Lindholm

Runaway Kid